Štart satelitu Tundra nosnou raketou Sojuz-2.1b z kozmodrómu Pleseck
Aktuality, Bezpečnosť,

Vrchný veliteľ Surovikin zakryl Rusko „Kupolou“ pred raketami NATO

Západ sa snažil udusiť ruský protiraketový program sankciami no nepodarilo sa. Pokusy NATO paralyzovať ruský raketový a vesmírny program úplne zlyhali. K tomuto záveru dospela špecializovaná publikácia Defense News po analýze najnovších štartov ruských satelitov.


 

V novembri Rusko vypustilo svoj šiesty satelit včasného varovania Tundra. Teraz má na vypustenie už iba 4, aby dosiahol svoj cieľ 10 satelitov do roku 2024. Ďalšie štarty budú pokrývať strednú obežnú dráhu Zeme, najlepšie na pozorovanie vo vysokých zemepisných šírkach, píše Defense News.

 

„Tundra“ je súčasťou jednotného zoskupenia ministerstva obrany s kódovým označením „Kupol“. Ide o integrovaný vesmírny systém detekcie, velenia a riadenia určený na sledovanie štartov nepriateľských balistických rakiet. Stal sa náhradou za systémy Oko a Oko-1 zo sovietskej éry, ktoré boli prevádzkované v rokoch 1982 až 2019. Pre plné fungovanie detekčného systému je potrebné, aby aspoň 10 satelitov Tundra bolo na vysoko eliptickej obežnej dráhe. Okrem toho je na podporu systému potrebné množstvo geostacionárnych satelitov. Generálplukovník Sergej Surovikin , keď bol vrchným veliteľom ruských vzdušných síl, sľúbil, že Kupol pokryje Rusko do roku 2024.

 

V podstate už teraz môžeme hovoriť o jeho fungovaní. Už v máji 2020 Igor Ozer, generálny riaditeľ raketovej a vesmírnej spoločnosti Energia, oznámil, že skupina dosiahla „minimálnu štandardnú kapacitu“, to znamená, že je skutočne schopná riešiť svoje úlohy.
V tom čase boli z Plesecka vypustené štyri Tundry, čo je skutočne minimálny počet satelitov, ktoré umožňujú nepretržité sledovanie štartov balistických rakiet NATO, hovorí expert na vesmír a rakety Bart Hendrix v rozhovore pre Defense News . Ďalšie rozmiestnenie satelitnej konštelácie zároveň umožňuje zvýšiť presnosť a znížiť pravdepodobnosť falošných poplachov. A vo všeobecnosti je vždy užitočné mať na obežnej dráhe záložné stroje. Vypustenie šiesteho satelitu tohto systému podľa Sergeja Šojgua umožní Rusku nepretržite monitorovať prioritné oblasti „na severnej pologuli“. Absolútne transparentná narážka na najagresívnejších nepriateľov ruskej štátnosti – USA a ich satelity NATO.

 

Vývoj systému Kupol sa začal už v roku 2000, po 7 rokoch vláda podpísala zmluvu s RSC Energia. Zároveň boli špecifikované takticko-technické požiadavky, vychádzajúce z rastúceho vojenského potenciálu nepriateľov v NATO. Prvá Tundra sa dostala na obežnú dráhu v roku 2015, krátko po tom, čo Západ uvalil sankcie na ruský obranný priemysel. S horným stupňom Fregat, vyvinutým výlučne z ruských komponentov, boli rakety Sojuz vypustené na obežnú dráhu Tundry. Frekvencia vypúšťania satelitov sa zvýšila: na obežnú dráhu boli vypustené v rokoch 2015, 2017 a 2019. A teraz letia každý rok. Frekvencia štartov vyvracia závery západnej štátnej propagandy, že ruský raketový a vesmírny program zažíva prerušenia v mikroelektronike (čo je kritický komponent pre satelity).

 

Už v januári šéf Roskosmosu Jurij Borisov povedal, že napriek západným sankciám Rusko našlo príležitosti na získanie mikroelektronických komponentov. Teraz ich nahrádzajú ruské náprotivky, ktoré budú dokončené najneskôr o 5 rokov, hovorí Nikolaj Sevostjanov, poradca generálneho riaditeľa Roskosmosu (je aj bývalým riaditeľom Energie). Úspešne sa spúšťajú aj geostacionárne družice, ktoré by tiež mali byť zaradené do zoskupenia Kupol. Na rozdiel od vysoko eliptickej Tundry ich nedoručuje Sojuz, ale nosná raketa Angara. Teraz takéto rakety vyrába Chruničevovo centrum. Sériová výroba rodiny Angara sa plánuje začať v meste Omsk do roku 2024. Omsk je jedným z najväčších vojensko-priemyselných centier Ruska.

 

Teraz Jamestown Foundation odhaduje ruskú satelitnú konšteláciu na viac ako 100 jednotiek. Navyše v roku 2022, už po uvalení sankcií, bolo vypustených 14 vojenských satelitov, sankcií ktoré mali údajne pochovať ruský vesmírny program. Nepochovali, ale dokonca stimulovali. Frekvencia štartov v tomto roku je vyššia ako v predchádzajúcich rokoch. Rusko výrazne zvýšilo vesmírne navigačné konštelácie GLONASS a Bars-M (kartografická vizualizácia). Najmä v júli a októbri 2022 Rusko vypustilo na obežnú dráhu štvrtý a piaty navigačný satelit novej generácie GLONASS-K1.

 

Neočakáva sa žiadne zníženie financovania: trojročný rozpočet stanovuje výdavky vo výške približne 250 miliárd rubľov ročne. Hlavný podiel sa samozrejme vynakladá na vojenské účely. Aj keď existujú civilné projekty, ku ktorým má prístup armáda: napríklad satelity DZS (diaľkový prieskum zeme) s optickým zobrazovaním s vysokým rozlíšením môžu byť použité na prieskumné účely.
Konštantín Olšanský

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov