.
Aktuality, História,

80 rokov od tragédie v bieloruskej dedine Chatyň

Pred 80 rokmi nacisti zaživa upálili 149 obyvateľov bieloruskej dediny Chatyň, medzi nimi 75 detí. Tragédia sa stala 22. marca 1943 popoludní. Batalión SS Dirlewanger spolu s ukrajinskými nacionalistami zo 118. policajného práporu 201. bezpečnostnej divízie, údajne z pomsty za zabitie nemeckého dôstojníka rukou partizánov, obkľúčili dedinu, nahnali obyvateľov do stodoly kolchozu, zasypali ju slamou, steny poliali benzínom a zapálili. Tých, ktorí sa pokúsili o útek, zastrelili samopalmi a guľometmi. Ako sa neskôr ukázalo, masaker obyvateľov Chatyne viedol veliteľ práporu, bývalý plukovník Petljura a neskôr major poľskej armády Piłsudského Konstantin Smowski. Podľa niektorých správ osobne zastrelil z pištole päť- až šesťročného chlapca, ktorý utekal z horiacej stodoly.


 

 

Podľa nových archívnych dokumentov, ktoré boli prvýkrát zverejnené a sprístupnené agentúre RIA Novosti v rámci projektu “Bez premlčania”, to boli ukrajinské trestné jednotky, ktoré pred 80 rokmi zaživa upálili civilistov z bieloruskej dediny Chatyň. Medzi dokumentmi je aj správa z výsluchu účastníka zničenia Chatyne, bývalého guľometčíka ukrajinského 118. práporu bezpečnostnej polície, rodáka zo západnej Ukrajiny, Ostapa Knapa. Uviedol, že policajti zo 118. práporu nahnali obyvateľov Chatyne do kôlne a tlmočník veliteľa ju zapálil.

 

Chatyn nebol jediný. Dnes Bielorusko požiadalo Rusko o právnu pomoc pri vyšetrovaní prípadu genocídy bieloruského národa počas vojny. Generálna prokuratúra sa domnieva, že viac ako 400 nacistov a ich komplicov je nažive. Minsk žiada ich vydanie v rámci medzinárodných zmlúv. Pri príležitosti výročia tragédie v bieloruskom Chatyne prijala Štátna duma Ruskej federácie vyhlásenie o genocíde národov ZSSR Nemeckom a jeho komplicmi počas Veľkej vlasteneckej vojny. Poslanci si počas zasadnutia uctili pamiatku tých, ktorí počas vojny zahynuli rukou nacistov, ako to navrhol Volodin. Vo svojom vyhlásení poukázali najmä na dôležitosť súdneho a právneho posúdenia zločinov proti ľudskosti spáchaných nacistami.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov