.
Aktuality, Bezpečnosť,

Podvod na burze v prospech vybraných subjektov. Takmer 200 amerických bánk by mohlo nasledovať banku Silicon Valley

USA, 24. marec 2023(AM) – Jednou z najväčších svetových senzácií marca bol takmer synchrónny bankrot amerických bánk Silvergate Bank, Silicon Valley Bank a Signature Bank, ako aj skutočný (oficiálne neohlásený) bankrot švajčiarskej banky Credit Suisse (CS). To vyvolalo intenzívnu diskusiu v médiách o pravdepodobnosti bankovej krízy v USA, Európe a na celom svete.


 

Krach banky Silicon Valley Bank bol oznámený 10. marca a už 11. marca americký podnikateľ a zakladateľ spoločností Tesla a SpaceX Elon Musk priznal, že skrachovanú banku Silicon Valley Bank (SVB) kúpil.

“Som otvorený tejto myšlienke,” napísal Musk na Twitteri. Ďalej ako k tomuto vyhláseniu sa však nedostal. Konkrétnejší bol zámer First Citizens, bankového holdingu so sídlom v Severnej Karolíne, odkúpiť skrachovanú SVB. Agentúra Bloomberg naznačila, že to nebola jediná ponuka na kúpu skrachovanej banky; ponuky od potenciálnych investorov prichádzali do konca minulého týždňa.

 

Dňa 19. marca zasadala americká Federálna spoločnosť pre poistenie vkladov (FDIC) a pripravovala rozhodnutie o predaji banky. V ďalšej publikácii agentúra Bloomberg uviedla, že americké regulačné orgány zatiaľ nedokázali nájsť adekvátneho kupca pre SVB, a preto sa rozhodli predať banku po častiach. Prijímanie ponúk na kúpu bolo predĺžené do konca tohto týždňa. Zatiaľ ide o dve časti banky. Prvou časťou je SVB Private Bank, ktorá sa zaoberá správou majetku súkromných klientov. Druhou časťou je preklenovacia banka, ktorú dočasne zriadil FDIC na správu aktív a pasív SVB. O osude ďalšej skrachovanej americkej banky, Signature Bank, je už viac-menej rozhodnuté. FDIC uviedol, že New York Community Bank (zaradená medzi najväčšie americké banky; aktíva na konci roka 2022 – 87 miliárd USD) kúpi časť aktív tejto banky. NYCB kúpi aktíva skrachovanej banky v celkovej hodnote 38,4 miliardy USD vrátane úverov vo výške 12,9 miliardy USD (kúpa poslednej z nich – so zľavou 2,7 miliardy USD). Kupujúci prevezme 40 pobočiek Signature Bank. Aktíva skrachovanej banky za približne 60 miliárd USD zostanú v správe FDIC, ktorá uskutoční ich predaj na základe súťaže.

 

Pokiaľ ide o švajčiarsku banku CS, za posledný týždeň bolo pomenovaných niekoľko variantov záchrany tejto slávnej úverovej organizácie, ktorá bola spolu s bankou UBS stopäťdesiat rokov na vrchole bankového systému alpskej republiky. Najskôr sa uvažovalo najmä o rozdelení CS a jej predaji po častiach. Od tejto možnosti sa však upustilo. Koncom minulého týždňa sa hlavnou možnosťou stala možnosť, že Credit Suisse kúpi UBS. V podstate ide o prevzatie, hoci médiá to z nejakého dôvodu nazývajú “zlúčením dvoch bánk”.

 

Denník Financial Times uviedol, že UBS Group AG, finančný holding, je pripravený kúpiť Credit Suisse až za 1 miliardu dolárov. UBS Group AG súhlasí s kúpou všetkých akcií Credit Suisse za cenu 0,25 švajčiarskeho franku (0,27 USD) za kus. Mimochodom, akcie Credit Suisse sa 17. marca obchodovali za 1,86 franku. Zľava predstavuje 87 %! Nákup všetkých akcií Credit Suisse by sa neuskutočnil v hotovosti, ale v cenných papieroch UBS. O niečo neskôr denník Financial Times uviedol, že v dôsledku intenzívnych rokovaní sa úradom podarilo presvedčiť vedenie UBS, aby kúpilo Credit Suisse (CS) za vyššiu cenu 2 mld. A tu sú najnovšie informácie: UBS súhlasila s cenou 0,76 švajčiarskeho franku za akciu. Celková transakcia tak dosiahne 3 miliardy frankov (3,24 miliardy USD) pri trhovej cene CS 8 miliárd USD.

 

Je pozoruhodné, že táto transakcia nie je výsledkom voľne plynúcich rokovaní medzi oboma bankami. Ani UBS, ani Credit Suisse (CS), ktoré si už poldruha storočia ticho konkurujú, si takúto možnosť neželali, ale úrady na nej trvali. Dohodu naplánovali regulačné orgány, Švajčiarska národná banka a Švajčiarsky úrad pre dohľad nad finančným trhom (FINMA). S cieľom obísť hlasovanie akcionárov (ktorí by pravdepodobne boli proti) a vyhnúť sa zdĺhavému (šesťtýždňovému) rozhodovaciemu procesu o transakcii plánuje švajčiarska vláda zmeniť zákon. Vzhľadom na bezprecedentný tlak úradov na obe banky sa pripravovaná dohoda označila za “svadbu pod hrozbou použitia zbrane”. Úrady však prisľúbili, že po “svadbe” môže manželský pár počítať s úverom vo výške 100 miliárd CHF za výhodných podmienok na udržanie úrovne likvidity. Okrem toho UBS získala od vlády záruky na odškodnenie v prípade finančných strát z prevzatia stratových aktív Credit Suisse vo výške 9 miliárd CHF.

 

Pozorovatelia upozorňujú na skutočnosť, že dohoda o “zlúčení dvoch bánk” porušuje protimonopolné zákony Švajčiarska, pretože v dôsledku jej realizácie vznikne bankový gigant, ktorý podľa všetkých ukazovateľov prekoná všetky ostatné banky alpskej republiky spolu (v krajine je 246 bánk s 896 pobočkami). Zlúčením UBS a Credit Suisse by vznikla jedna z najväčších globálnych systémovo dôležitých finančných inštitúcií v Európe: UBS má aktíva v hodnote 1,1 bilióna USD a Credit Suisse 575 miliárd USD. Švajčiarske orgány možno budú musieť upraviť aj protimonopolné zákony. Podľa správ médií sa švajčiarskym orgánom dokonca podarilo získať predbežný súhlas európskych a amerických regulačných orgánov so zlúčením UBS a Credit Suisse. Švajčiarsky prezident Alain Berse uviedol, že “prevzatie Credit Suisse spoločnosťou UBS je v súčasnej situácii najlepším riešením”. Podľa niektorých zdrojov švajčiarske orgány v prípade neúspechu transakcie zvažujú ako náhradnú možnosť znárodnenie Credit Suisse.

 

Takmer 200 amerických bánk by mohlo nasledovať banku Silicon Valley

Hneď po krachu Silicon Valley Bank začali odborníci v Amerike i mimo nej špekulovať: koľko ďalších amerických úverových inštitúcií môže zdieľať osud SVB. Na túto otázku nie je ľahké odpovedať, pretože v každom roku v Amerike určite “padne” niekoľko bánk. Pripomeniem, že pred štyridsiatimi rokmi dosiahol počet bánk v USA 14 tisíc a k 1. januáru 2013 ich zostalo niečo vyše 6 tisíc (6036). Na začiatku roka 2020 ich počet klesol na 5 177. K 14. februáru 2023 bude počet bánk v USA predstavovať 4718 (ide o počet úverových inštitúcií poistených FDIC – Federal Deposit Insurance Corporation). Niektoré banky upadajú do zabudnutia, pretože dobrovoľne ukončujú svoju činnosť. Iné bankové značky zanikajú v dôsledku fúzií a akvizícií. Iné bankrotujú. V prvom priblížení by sa banky, ktoré FDIC uvádza ako “problémové”, mali považovať za kandidátov na bankrot.

 

Počas finančnej krízy v rokoch 2007 – 2009 a nejaký čas po nej sa počet “problémových” bánk počítal na stovky. V roku 2007 ich bolo 76, do konca roka 2008 sa počet “problémových” bánk zvýšil na 252. Maximálny počet “problémových” úverových inštitúcií bol zaznamenaný v prvom štvrťroku 2011 – 888. Za štyri roky teda počet “problémových” bánk vzrástol o viac ako jeden rád. A viac ako polovica z nich skrachovala. A, panebože! Na konci roka 2021 ich zostalo len 44. K 1. októbru 2022 ich bolo 42. K 31. decembru 2022 ich bolo 39. Začiatkom marca počet “problémových” bánk klesol na rekordne nízku úroveň 24. Na tomto krátkom zozname boli mimochodom traja “hrdinovia dňa” – Silvergate Bank, Silicon Valley Bank a Signature Bank. Zánik týchto troch “hrdinov” však zoznam “problémových” bánk neznížil, ale pravdepodobne ich počet niekoľkonásobne alebo dokonca rádovo zvýšil.

 

V súvislosti s kolapsom týchto troch bánk vznikla rýchla štúdia nezávislých amerických expertov s názvom Monetary Tightening and U.S. Bank Fragility in 2023: Mark-to-Market Losses and Uninsured Depositor Runs? Štyria autori publikácie sú zamestnancami amerických univerzít. Odhady obsiahnuté v článku sprostredkovalo viacero popredných amerických médií. Konkrétne denník The Wall Street Journal uverejnil článok Dozens of Banks May Have Risks Similar to Silicon Valley Bank, Economists Find. V článku sa konštatuje, že zvýšenie sadzieb Fedu ovplyvnilo bankové aktíva pozostávajúce prevažne z dlhodobých štátnych cenných papierov, ktoré mali v čase nákupu nízke výnosy a teraz sa v dôsledku zvyšovania kľúčovej sadzby začali znehodnocovať. V dôsledku toho bola reálna (trhová) hodnota aktív bankového systému USA o 2,2 bilióna USD nižšia ako ich účtovná hodnota. V priemere sa bankové aktíva znehodnotili o 10 %. Približne 5 % bánk zaznamenalo znehodnotenie aktív o 20 %. V absolútnom vyjadrení to predstavuje 236 bánk. Navonok vyzerá ich finančná pozícia vyjadrená v súvahách dobre. Ak však vkladatelia takúto banku napadnú, bude musieť predať svoje dlhové cenné papiere a straty sa prejavia. Tie banky, v ktorých aktívach dominujú štátne dlhové cenné papiere, sú zjavnými kandidátmi na bankrot.

 

Tá istá SVB mala na konci roka 2022 aktíva v hodnote 211,8 mld. dolárov (16. najvyššia hodnota spomedzi amerických bánk), ale len 73,6 mld. dolárov v úveroch a 120,1 mld. dolárov v cenných papieroch (takmer výlučne v dlhodobých štátnych dlhopisoch). Ohrozené nie sú len samotné banky, ale predovšetkým ich klienti (držitelia vkladov) a investori (držitelia akcií). Samozrejme, americké menové orgány neustále tvrdia, že majú celý bankový systém pod kontrolou a že riadia bankové riziká. Jedným z prvkov tejto kontroly je poistenie bankových vkladov. To zabezpečuje už spomínaná americká Federálna korporácia pre poistenie vkladov (FDIC). Súčasný limit poistenia je 250 000 USD. FDIC spravuje Fond poistenia vkladov (Deposit Insurance Fund – DIF) a zároveň pôsobí ako regulátor a orgán dohľadu nad bankami.

 

Jedným z kľúčových ukazovateľov, ktoré by mali FDIC zaujímať a znepokojovať, je percentuálny podiel a absolútna hodnota krytých (poistených) a nekrytých (nepoistených) vkladov. Žiadne takéto informácie nie sú verejne dostupné. Existujú však “externé” odhady týchto ukazovateľov. Dokonca aj v prípade novo zatvorených bánk sa odhady podielu nepoistených vkladov líšia. Avšak vo veľmi úzkom rozpätí. Odhady SVB sa pohybujú od 90 do 95 %. Podľa S&P Global Market Intelligence bolo v SVB nepoistených 94 % vkladov a v Signature Bank 90 %. Ešte ťažšie je to odhadnúť pre celý bankový sektor. Podľa S&P Global sa v skupine veľkých amerických bánk podiel nepoistených vkladov pohybuje okolo 47 %. To znamená, že v absolútnom vyjadrení sa nekryté vklady merajú v biliónoch dolárov.

 

V práve vydanej americkej publikácii What to know about bank deposits and the FDIC Deposit Insurance Fund (Čo treba vedieť o bankových vkladoch a fonde poistenia vkladov FDIC) na portáli CBS news sa uvádza niekoľko zaujímavých informácií. Začína sa pripomenutím prejavu Joea Bidena z 13. marca, v ktorom sľúbil, že krachom bánk SVB a Signature neutrpí žiadny klient. Aj ministerka financií Janet Yellenová sa snažila ubezpečiť Kongres, že “americký bankový systém zostáva zdravý a že Američania si môžu byť istí, že ich vklady budú k dispozícii, keď ich budú potrebovať”. Tieto Bidenove vyhlásenia mnohých znepokojili. Po prvé, krytie nepoistených súm vkladov je v rozpore s platnými zákonmi USA. Po druhé, zlý príklad je nákazlivý. Ak sú dve banky oslobodené od amerického zákona, v čom sú ostatné horšie? Počet ostatných nemusí byť ani rádovo vyšší. Nie miliardy, ale bilióny dolárov by tu boli potrebné. Nádej ostatných bánk, že sa k nim bude pristupovať rovnako veľkoryso ako k SVB, im dá príležitosť správať sa ešte riskantnejšie. Niektorí americkí bankári a finančníci otvorene povedali, že Joe Biden svojím prísľubom 100-percentnej pomoci klientom dvoch bánk prilial do plameňov začínajúceho požiaru bankovej krízy benzín. Po tretie, bilióny dolárov, ktoré by boli potrebné na záchranu klientov budúcich skrachovaných bánk, dnes jednoducho neexistujú.

 

Citovaná spravodajská publikácia CBS cituje vysokého predstaviteľa ministerstva financií, podľa ktorého bude mať DIF do konca roka 2022 v pokladnici 128 miliárd dolárov, čo vraj “plne postačuje” na pokrytie klientov SVB a Signature Bank. Buď sa úradník vyjadril nesprávne, alebo ho autor publikácie zle pochopil. Na poistenú časť vkladov to stačí, ale nie na 100 % krytie, ktoré Biden sľuboval. Nebudem prerozprávať vyhlásenia amerického Federálneho rezervného systému a amerického ministerstva financií o ich pripravenosti zabezpečiť stabilitu bankového systému krajiny.

 

Tieto vyhlásenia sú veľmi nejasné a protirečivé. V skutočnosti majú americké menové orgány na výber “medzi zlým a veľmi zlým”. Jednou zo zlých možností je hlasno vyhlásiť 100 % garantované krytie všetkých bankových vkladov, čo by si vyžiadalo bilióny (ktoré by sa ešte museli vytlačiť, ale potom by sa súčasná inflácia zmenila na hyperinfláciu). Ďalšia zlá možnosť: ponechať staré pravidlá poistenia vkladov. Potom by sa mohli zachrániť bilióny dolárov, ale nezabránilo by sa rozšíreniu bankového požiaru, v ktorom by mohli zhorieť ďalšie bilióny. Mimochodom, o druhej možnosti existujú určité odhady.

 

Opäť sa obrátim na štúdiu amerických ekonómov Monetary Tightening and U.S. Bank Fragility in 2023. Autori vypočítali, že aj keby sa polovica nepoistených vkladateľov rozhodla vybrať svoje peniaze, ohrozených by bolo 186 bánk. Práve tento údaj hodilo do informačného priestoru americké vydanie WSJ v článku Desiatky bánk môžu mať riziká… A dnes sa tento údaj pretriasa v mnohých amerických médiách, čím sa anuluje účinnosť PR akcií amerických menových orgánov. A prečo štúdia vychádza z predpokladu, že pre peniaze si príde len polovica klientov? Myslím si, že počet tých, ktorí budú chcieť zachrániť svoje nepoistené vklady, sa bude blížiť k 100 percentám. A potom sa počet ohrozených bánk minimálne zdvojnásobí.

 

Podvod na burze v prospech vybraných subjektov

Nie je žiadnym tajomstvom, že každá burza cenných papierov je podvod. Kriminálny, protispoločenský charakter burzy má niekoľko aspektov. Po prvé, značná časť peňazí prilákaných na burzu nepracuje na rozvoj reálnej ekonomiky, ale na niektoré pochybné projekty. Z dlhodobého hľadiska burza národné hospodárstvo skôr oslabuje, než posilňuje. Po druhé, burza permanentne okráda milióny ľudí (existujú nepopierateľné štatistiky). Po tretie, ľudia sú korumpovaní. Majú trvalú závislosť od hazardných hier, závislosť od hazardných hier. Nie je o nič menej nebezpečná ako drogová závislosť.

 

V ZSSR boli burzy na prelome 20. a 30. rokov zatvorené, ale o šesť desaťročí neskôr boli obnovené. Dnes v Ruskej federácii pôsobí Petrohradská burza (SPE) a Moskovská burza. Moskovská burza mala na začiatku roka 2017 približne milión súkromných klientov. V priebehu roka sa ich počet zvýšil o 207 000, pričom v roku 2018 bolo zaregistrovaných ďalších 645 000. Do konca roka 2019 počet registrovaných “súkromníkov” dosiahol 3,86 milióna.

 

Petrohradská burza cenných papierov, ktorá sa špecializuje na obchodovanie s akciami zahraničných spoločností, zaznamenala v roku 2019 trojnásobný nárast účtov, a to z 0,91 mil. na 3,06 mil. kusov. Odborníci označili za jeden z hlavných dôvodov tohto záujmu občanov o burzu pokles úrokových sadzieb na bankových vkladoch. Navyše niektoré komerčné banky začali pôsobiť ako makléri burzy a považovali za účelné podnikať tak, že svojich klientov preorientovali z vkladových účtov na investičné účty burzy.

 

A tu sú najnovšie údaje. Počet fyzických osôb, ktoré majú maklérske účty na moskovskej burze, dosiahol do konca februára 2023 24 miliónov (nárast o 517 800 mesačne) a otvorili si 40,4 milióna účtov (nárast o 866 400 mesačne). Mali by sme zohľadniť aj počet individuálnych investičných účtov – IIA (typ maklérskych účtov, ktorý poskytuje zákazníkom daňové výhody pri transakciách). Do konca februára sa počet individuálnych investičných účtov zvýšil na 5,2 milióna (nárast o 40,8 tisíc účtov vo februári). Celková hodnota účtov súkromných investorov oboch typov (maklérskych a individuálnych investičných účtov) na moskovskej burze by v tomto roku mohla presiahnuť 50 mil. A to pri počte 145 miliónov obyvateľov Ruskej federácie.

 

To znamená, že na jedného práceschopného občana pripadá takmer jeden účet bez detí a starších ľudí. Vo februári 2023 uskutočnilo transakcie na burze prostredníctvom maklérskych účtov 2,5 milióna ľudí. Prevažnú časť transakcií s akciami tvorili súkromní investori (81,1 % obratov s akciami vo februári). Vo februári 2023 boli najobľúbenejšími cennými papiermi v portfóliách súkromných investorov kmeňové a prioritné akcie Sberbank (28,0 % a 7,5 %), Gazprom (21,9 %), Lukoil (10,2 %), NorNickel (9,0 %), Rosnefť (5,4 %), Surgutneftegaz prioritné (4,9 %), Yandex (4,8 %), Novatek (4,4 %) a Severstaľ (4,0 %).

 

Žiaľ, v ruských médiách je veľmi málo publikácií o finančných výsledkoch účasti miliónov našich spoluobčanov na burzových transakciách. Existujú však fakty. A to nie hocikde, ale na internetovej stránke Ruskej banky, ktorá je zodpovedná za akciový trh. Centrálna banka každých šesť mesiacov zostavuje a verejnosti predkladá materiál s názvom “Portrét drobného investora”. Januárový prieskum potrebný pre “Portrét” (za prvý polrok 2022) zahŕňal 18 najlepších maklérov, ktorí obsluhujú maklérske účty 25,2 mil. klientov, a 9 najlepších správcov fondov, ktorí obsluhujú individuálne investičné účty 840 900 klientov.

 

Zamerajme sa na prvú, početne dominantnú skupinu “jednotlivcov” (ktorí si otvorili maklérske účty). Je pozoruhodné, že 41 % “jednotlivcov” tvoria ženy (s rastúcou tendenciou). Z týchto klientov malo 64,6 % “prázdne” účty. Viac ako polovica klientov s “neprázdnymi” účtami neuskutočnila za šesť mesiacov ani jednu transakciu (52 % mužov a 55 % žien) a podiel klientov, ktorí uskutočnili menej ako päť transakcií, sa zvýšil zo 69 % na 83 %. Iba 19 % mužov a 15 % žien uskutočnilo viac ako šesť transakcií za mesiac.

 

Centrálna banka odhadla celkové portfóliá klientov maklérov, ktorí sa zúčastnili prieskumu, na 4,3 bilióna RUB (80,2 % celkových individuálnych aktív). Portfólio v hodnote nižšej ako 100 000 RUB vlastnilo 92 % klientov maklérov, pričom priemerná veľkosť klientskeho portfólia bola 200 000 RUB. A napokon to najdôležitejšie: priemerná strata klientov maklérov v tomto období (prvý polrok 2022) bola 25,8 %. Ruská banka uvádza, že hlavnými stratovými klientmi boli malí klienti: “Najhoršie záporné výnosy boli zaznamenané u klientov s veľkosťou portfólia od ₽10 *tisíc+ do ₽100 tisíc: najväčší vplyv na výsledok mala neschopnosť plnej diverzifikácie spolu s dodatočnými nákladmi (provízie atď.), ktoré sú v pomere k veľkosti portfólia značné.”

 

V skupine klientov s portfóliami v hodnote 1 mil. EUR, ale boli relatívne menšie, čo sa podľa centrálnej banky vysvetľuje “dostatočnou úrovňou finančnej gramotnosti, technickým prístupom k nástrojom a ochotou venovať dostatok času a úsilia”. Celkovo za šesť mesiacov “jednotlivci” stratili na burze približne jeden bilión rubľov. Tento bilión si medzi sebou rozdelili emitenti cenných papierov, makléri a “vybraní” investori s prístupom k dôverným informáciám. Sme svedkami klasického podvodu, ktorý koná v záujme vybraných príjemcov.

 

Prekvapujúce je, že ide o podvod, ktorý zhora kryje finančný megaregulátor. Tento finančný megaregulátor navyše zabezpečuje prílev novej várky “cicušiek” na burzu prostredníctvom systému tzv. finančného vzdelávania. Rovnako presvedčivé sú aj údaje, ktoré zverejňuje moskovská burza v súvislosti s každoročnými súťažami LPI. Oficiálna skratka znie Best Private Investor (Najlepší súkromný investor). Novinári často uvádzajú inú skratku – Najlepší súkromný hráč, tá odhaľuje pravú podstatu činnosti burzy. Odkazuje na hazardné hry v kasíne. Michail Emets, finančný konzultant a autor podcastu Investície pre ľudí, úprimne odhaľuje podstatu toho, čo účastníci súťaže PEI robia:

“Takéto súťaže nemajú nič spoločné s investovaním, lepšie by bolo nazvať to agresívnym obchodovaním alebo hrou v ruletu.”

 

Ide o to, aby sa za 3 mesiace (od polovice septembra do polovice decembra každého roka) dosiahol čo najvyšší výnos na maklérskom účte obchodovaním na akýchkoľvek platformách moskovskej burzy. Súťaže LTI prebiehajú od roku 2015, pričom počet účastníkov sa pohybuje od maxima 20 294 (2021) po minimum 3 021 (2022). Vo všetkých rokoch bol len raz (v roku 2016) celkový finančný výsledok všetkých účastníkov kladný. Vo všetkých ostatných rokoch mali uchádzači o titul “najlepší investor” straty. Vo všetkých ôsmich rokoch dosiahol počet transakcií, ktoré účastníci súťaže uskutočnili, astronomické číslo 31,8 milióna. A táto bláznivá hazardná aktivita viedla k celkovému finančnému výsledku na konci ôsmich rokov vo výške mínus 677 miliónov rubľov. Celková hotovosť, ktorú zapojili uchádzači o titul “najlepší investor”, predstavovala za osem rokov 7 657 miliónov rubľov. Priemerná čistá strata tzv. investícií bola 8,8 %. Ak chronické straty z hry na burze utrpeli tí, ktorí sa považujú ak nie za “najlepších”, tak za “vynikajúcich” investorov, čo môžeme povedať o miliónoch ostatných, ktorí prichádzajú do kasína zvaného “burza”?

 

Podľa výsledkov poslednej súťaže tri tisícky účastníkov BFI odčerpali za 3 mesiace 66 miliónov rubľov. Ak vychádzame z tejto štatistiky a extrapolujeme ju na všetky obraty moskovskej burzy s účasťou “fyzikov” v roku 2022, dostaneme, že čisté straty by museli byť približne 180 miliárd rubľov. A to za predpokladu, že všetci na burze sú profesionáli. Väčšina tamojších účastníkov sú však stopercentní “frajeri”. Reálne straty občanov tak podľa citovaných údajov Ruskej banky dosiahli takmer jeden bilión rubľov. Kolektívny Západ vedie nevyhlásenú vojnu proti Rusku, zatiaľ čo milióny občanov zároveň hazardujú na burze a ročne prichádzajú o stovky miliárd rubľov. Burzový podvod, ktorý zaštítila Ruská banka, naďalej prekvitá. Vojenská mobilizácia krajiny a burza sú nezlučiteľné z ekonomických aj morálnych dôvodov: hráč v burzovom kasíne nemyslí na výhru Ruska, ale na svoje víťazstvo v burzovej rulete.

Valentin Katasonov 

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov