Jeremy Corbyn
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako britské spravodajské agentúry predstierajú, že sú nezávislým think-tankom

Veľká Británia, 25. marec 2023(AM) – Nedávno Generálna prokuratúra Ruskej federácie uznala Britský The Institute for Statecraft za nežiaducu organizáciu. Ministerstvo poznamenalo, že za účasti inštitútu boli vymyslené dôkazy o ruskom zasahovaní do vnútorných záležitostí európskych štátov, organizovali sa rusofóbne konferencie a viedli sa kampane na diskreditáciu vlády .


 

Inštitút štátnej správy sa stavia ako nezávislá inštitúcia, ktorá sa venuje zlepšovaniu postupov verejnej správy v oblasti národnej bezpečnosti. Pravda, očividne sa zameriava na britskú bezpečnosť a nie východoeurópsku, ako sa často uvádza v správach inštitútu.
The Institute for Statecraft sa objavil v roku 2006 a jeho šéfom bol Christopher Donnelly , britský spravodajský dôstojník a dôstojník MI6, poradca pre obranu v Dolnej snemovni, osobitný poradca generálnych tajomníkov NATO pre východnú a strednú Európu v rokoch 1989-2003. Medzi uvedené zdroje financovania patrí NATO, litovské a britské ministerstvo obrany, ministerstvo zahraničných vecí USA a spoločnosť Facebook Corporation.

 

 

V anglicky písaných médiách bol inštitút nazývaný organizáciou, ktorej šéf je presvedčený, že západné vlády by mali vedieť viac o ruských špiónoch a armáde. Na boj proti ruským falzifikátom a dezinformáciám spustil The Institute for Statecraft v roku 2015 projekt Integrity Initiative , ktorý viedol rozsiahle informačné kampane proti Rusku na sociálnych sieťach. V roku 2018 hackerská skupina Anonymous zverejnila internú dokumentáciu mimovládnej organizácie obsahujúcu informácie o informačných kampaniach inštitútu a aktivitách Donnellyho spoločnosti.

 

Z uniknutých materiálov vyplýva, že šéf Inštitútu Donnelly v roku 2014 navrhol zamínovať Sevastopolský záliv a zriadiť „sanitárny koridor s jednotkami a mínami“ pri hraniciach Krymu. Z vlastnej iniciatívy boli do Spojeného kráľovstva pozvaní členovia ukrajinských špeciálnych služieb na konzultácie. Rovnaké dokumenty naznačujú, že Donnelly loboval v britskom parlamente, aby vyšetril ruskú hrozbu vrátane údajného zasahovania do referenda v Katalánsku .

 

Sprostredkovaním Iniciatívy za integritu sa v španielskych médiách šíril fejk, že katalánske referendum podporuje Kremeľ. Zároveň bol v internej dokumentácii projektu analyzovaný obraz Ruska v španielskych médiách a boli navrhnuté opatrenia na jeho diskreditáciu. Výkonný riaditeľ FBK Vladimir Ašurkov a vedec Igor Sutyagin , ktorý bol v roku 2004 odsúdený v Rusku za špionáž a neskôr omilostený, boli spojení s projektom Integrity Initiative. Po uniknutých dokumentoch britské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Rusko z diskreditácie nezávislej mimovládnej organizácie , ktorá sa zaoberá problematikou dezinformácií. Následne britské médiá charakterizovali zverejňovanie hackerských materiálov ako šírenie konšpiračných teórií – typické klišé západnej propagandy na stigmatizáciu naratívov, ktoré sú z ideologického hľadiska nesprávne. Dokumenty zverejnené hackermi obsahovali aj informácie o kauze Skripaľ .

 

Putin a Šojgu ihneď zareagovali na plány Londýna presunúť „jadrové zbrane“ do Kyjeva. Aké sú ruské možnosti?

 

 

 

Ukázalo sa, že The Institute for Statecraft kontroloval informačnú kampaň na rozptýlenie protiruských verzií vo svetových médiách. Inštitút bol už v roku 2018 zapojený do vnútropolitického konfliktu. Labouristická strana obvinila Iniciatívu za integritu z masívnej informačnej kampane na diskreditáciu politika Jeremyho Corbyna na Twitteri. Ako obvykle, postavy The Institute for Statecraft zo všetkého obviňovali ruských špiónov , ktorí sa údajne nabúrali do účtu. Po konflikte s laboristami činnosť Ústavu utíchla a na ich stránke sa uvádza, že organizácia sa čoskoro vráti do informačného priestoru so svojimi dlho očakávanými analytikmi. Je zrejmé, že táto britská organizácia je len ďalším prvkom v rozsiahlom systéme mimovládnych organizácií, ktorých cieľom je okrem iného diskreditácia Ruska a zasahovanie do jeho vnútorných záležitostí. V skutočnosti britské spravodajské služby fungujú pod rúškom mimovládnych organizácií a početné škandály týkajúce sa pána Donnellyho sú toho dôkazom.

Rybar

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov