.
Aktuality, História,

Japonsko a Ukrajina v jazyku symbolov. “Víťazný talizman” Zelenskému od Kišidu

Japonský premiér Fumio Kišida, ktorý zradil pamiatku svojich predkov, prejavil znaky osobitnej pozornosti ukrajinskému prezidentovi Zelenskému, ktorý tiež zneužil svojich predkov. Celkom symbolické. V jazyku symbolov bola náhla návšteva japonského hosťa v Kyjeve otvoreným agresívnym útokom na Rusko. Po jeho návrate do Tokia novinári uviedli, že to bol práve Kišida, kto Zelenskému odovzdal “víťazný talizman shamoji”…


 

Táto správa nemohla nevyvolať radosť medzi japonskými nacionalistami. “Shamoji” je plochá drevená lopatka na prenášanie uvarenej ryže z kotla do misky. Je to jednoduchý predmet, zdobený kaligrafickými znakmi, ktoré majú dvojaký význam (“vziať ryžu” a “poraziť nepriateľa” sa píšu rovnako). Je to ozvena dvoch vojen spred viac ako sto rokov, v ktorých Japonci zvíťazili. “Japonskí vojaci,” píše denník Sankei Shimbun, “ich nosili ako talizman počas vojen Japonska a Činy (1894 – 1895) Japonska – Ruska (1904 – 1905) želajúc si víťazstvo.”

 

Fumio Kishida a “shamoji”

 

V deň japonskej kapitulácie 2. septembra 1945 Stalin vo svojom prejave k národu pripomenul:

“… Japonsko začalo svoju agresiu proti našej krajine ešte v roku 1904, počas rusko-japonskej vojny… porážka ruských vojsk zanechala v mysliach ľudí ťažkú spomienku. Zanechala na našej krajine čiernu škvrnu. Naši ľudia verili a čakali na deň, keď bude Japonsko porazené a táto škvrna bude odstránená. My, ľudia starej generácie, sme na tento deň čakali štyridsať rokov. A teraz ten deň prišiel…Znamená to, že Južný Sachalin a Kurilské ostrovy sa stanú súčasťou Sovietskeho zväzu a odteraz nebudú slúžiť ako prostriedok na oddelenie Sovietskeho zväzu od oceánu a ako základňa pre japonský útok na náš Ďaleký východ, ale ako prostriedok priamej komunikácie medzi Sovietskym zväzom a oceánom a ako obranná základňa našej krajiny proti japonskej agresii…”

 

Publikácia Sankei tiež uvádza, že takéto suveníry sú v Hirošime populárne. Nepripomína však, že mnohí členovia Kišidovej rodiny zahynuli v Hirošime počas amerického atómového bombardovania 6. augusta 1945 a Fumio vyrastal a dospieval v atmosfére rozprávania preživších príbuzných o tých strašných dňoch. Mimochodom, bomba bola zhodená práve nad nemocnicou Šima. Pacienti a zdravotnícky personál zahynuli na mieste.

 

Kišida však necíti žiadnu rodovú traumu – zostáva vykonávateľom vôle Washingtonu a naďalej platí americké vojenské základne na japonskom území z japonského rozpočtu. Generácie Japoncov vychovala Amerika tak, že za svojho nepriateľa považujú Rusko, nie USA, a snívajú o obsadení štyroch ostrovov Kurilského chrbta. S cieľom “vyvážiť” návštevu Si Ťin-pchinga v Moskve Američania zariadili, aby Kišida odcestoval z Dillí, kde bol na protičínskej návšteve, do Kyjeva, čím reagoval na Zelenského pozvanie. Kišidu, rovnako ako všetkých vzácnych hostí Kyjeva, odviezli do fiktívnej Buče, kde už takmer rok vydávajú ruských Ukrajincov zabitých Banderovcami za obete ruskej agresie. Kišida prehltol pretvárku a zahlásil:

“Cítim hnev.” A Zelenskyj nazval Kišidu “dlhoročným priateľom Ukrajiny”, čo stojí za komentár.

 

Na banderovskej Ukrajine môžu nazvať Japonsko “dlhoročným priateľom”, stačí si spomenúť, že v rokoch 1930 – 1940 mala v Rusku zakázaná OUN projekt odtrhnutia tzv. zeleného klinu od ZSSR na Ďalekom východe s pomocou japonskej armády. Už vtedy mali vymyslený názov – “Nová Ukrajina”. V čase reforiem P. A. Stolypina ju obývali prisťahovalci, vrátane tých z maloruských gubernií Ruska. Vtedy zaznela myšlienka: “zabrať step nad Čiernym a Kaspickým morom a vybudovať tu, na hranici dvoch kontinentov, centrum novej svetovej civilizácie”.

 

Obranný rozpočet pacifistického Japonska bude tretí najväčší na svete

 

Hoci japonská ústava už desaťročia zakazuje akýkoľvek transfer zbraní do zahraničia, teraz boli prijaté zákony, ktoré takýto transfer umožňujú. Kišida pozval Zelenského na májový samit G7 v Hirošime. A oznámil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 5,5 miliardy dolárov. Samostatne bolo uvedené, že Japonsko vyčlení 30 miliónov dolárov pre Ukrajinu na nákup “nesmrtiacich zbraní”. Podľa pozorovateľov môže ísť aj o veľmi kvalitné “dronové zabijaky”.

 

…Kišida má v kancelárii obrovský “víťazný shamoji”. V novinovej správe o dare Zelenskému sa uvádza: “Japonci dobre vedia, že Kišida sa často fotografuje vo svojej kancelárii s veľkým “víťazným shamojim”, a to aj v čase volieb. A tentoraz vybral takýto symbolický darček so svojím podpisom pre Zelenského. Jeho odkaz Ukrajine sa zdá byť dostatočne jasný”. Veľmi jasné! Dokonca aj politicky slabozraký človek ho dokáže rozoznať.

Anton Karpov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov