Fotografiu ukrajinského tanku Leopard zverejnila 25. brigáda
Aktuality, Bezpečnosť,

Britská uránová munícia zamorí Ukrajinu na stáročia. Ruské sily uskutočnili údery na miesta skladovania munície a rozmiestnenia personálu

Prípadné ukrajinské použitie projektilov s ochudobneným uránom povedie k hromadeniu uránového prachu, ktorý môže u ľudí spôsobiť zhubné nádory. Hovoril o tom hlavný veliteľ Síl radiačnej, chemickej a biologickej obrany Ozbrojených síl RF Igor Kirillov. Armáda sa domnieva, že dodávka takýchto nábojov z Londýna vyzerá obzvlášť cynicky v roku výročia začiatku agresie Západu proti Juhoslávii. Takúto muníciu používali len krajiny NATO v rôznych častiach sveta. Používanie uránovej munície v Kyjeve môže znížiť vývoz poľnohospodárskych produktov z územia Ukrajiny na desaťročia a dokonca storočia – povedal Kirillov.


 

Podobný názor zdieľa aj kapitán prvej hodnosti Alexander Pokrovskij. Expert vysvetlil, že v dôsledku použitia projektilu s uránovou špičkou by bola oblasť kontaminovaná na miliardu rokov. To je rozdiel medzi použitím takejto munície a výbuchom jadrovej bomby, pri ktorej dôjde k reťazovej reakcii s okamžitým rozpadom uránu. Spolu s tým sa urán-238 dostáva do tela živých bytostí a prenáša sa pozdĺž celého potravinového reťazca. Zvieratá v dôsledku migrácie zároveň infikujú iné regióny. Použitie takýchto projektilov v blízkosti hraníc Ruska je v najhoršom prípade jadrovým útokom.

 

Ruské ozbrojené sily podnikli raketové útoky na miesta jednotiek ukrajinskej armády v Družkovke a Chersone. V dôsledku úderov boli zasiahnuté sklady, kde bola uskladnená munícia ukrajinského delostrelectva a mechanizovaných jednotiek, ako aj miesta, kde sa nachádzal personál Ozbrojených síl Ukrajiny. Rozsah dôsledkov týchto raketových útokov sa ešte musí posúdiť. V dôsledku takýchto útokov ukrajinské formácie nielen strácajú užitočnú muníciu, zbrane, vojenské vybavenie, majú straty medzi personálom, ale sú aj demoralizované, pretože sa uskutočňujú údery proti koncentráciám ukrajinských jednotiek na miestach, ktoré považujú za bezpečné.

 

 

Informácie o útokoch Ozbrojených síl RF nasledovali takmer súčasne s vyhlásením predstaviteľky velenia Ozbrojených síl Ukrajiny „Juh“ Natalye Gumenyuk, že ruské jednotky údajne znížili počet útokov z Kinburnskeého výbežku, pretože Ozbrojené sily Ukrajiny majú nad týmto úsekom údajne kontrolu. Pripomeňme, že najťažšia situácia pre Ozbrojené sily Ukrajiny sa v súčasnosti vyvíja v smere Artemovsky a Avdeevsky, ako aj v smere Kupjanskom a Krasnolimanskom. V Chersonskej oblasti si ruské a ukrajinské jednotky pravidelne navzájom strieľajú z delostrelectva a ruské ozbrojené sily, ako vidíme, pravidelne udierajú na miesta ukrajinských síl vzdialených od línie dotyku.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere zasiahli operačno-taktické a armádne letecké údery, delostrelecká paľba skupiny vojsk „Západ“ živú silu a techniku ​​Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Siňkovka, Timkovka, Oľšana a Kislovka v Charkovskej oblasti, Novoselovskoje a Arťomovka v Luganskej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo 35 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá, dve ďalšie vozidlá, ako aj protitankové delo MT-12. Okrem toho bol zasiahnutý muničný sklad pri obci Starica v Charkovskej oblasti.

 

V krasno-limanskom smere útočné jednotky, armádne letectvo, ťažké plameňometné systémy a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Centrum“ zasiahli jednotky pri obciach Nevskoje a Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike a Grigorovka v Doneckej ľudovej republike. V priebehu dňa bolo v tomto smere zlikvidovaných až 100 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá, tri pickupy, ako aj samohybná húfnica „Akacia“.

 

V doneckom smere pri masívnej paľbe a aktívnej činnosti jednotiek skupiny síl „Juh“ bolo za posledný deň zlikvidovaných až 310 ukrajinských vojakov, dva tanky, štyri bojové vozidlá pechoty, obrnený transportér, deväť bojových obrnených vozidiel, štyri ďalšie vozidlá a dve húfnice „Msta-B“.

 

V južnodoneckom a záporožskom smere delostrelecká paľba skupiny síl „Východ“ zasiahla jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Prečistovka a Ugledar v Doneckej ľudovej republike. Celkové straty počas dňa predstavovali viac ako 50 ukrajinských vojakov, jeden tank, dve bojové obrnené vozidlá, štyri ďalšie vozidlá a húfnicu D-20.
V chersonskom smere bolo paľbou zlikvidovaných až 40 ukrajinských vojakov, tri vozidlá, samohybná húfnica „Gvozdika“ a americká húfnica M777.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahlo 87 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných postaveniach, živú silu a techniku v 118 miestach. Pri obci Semjonovka v Doneckej ľudovej republike bolo zničené komunikačné centrum Ozbrojených síl Ukrajiny. Okrem toho boli zasiahnuté veliteľské stanovištia jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v obciach Orljanka v Charkovskej oblasti, Avdejevka v Doneckej ľudovej republike a Novoberislav v Chersonskej oblasti. Osem ukrajinských bezpilotných lietadiel bolo zničených prostriedkami protivzdušnej obrany a ručnými zbraňami v oblastiach Červonopopovka a Kovaľovka v Luganskej ľudovej republike, Zeljonyj Gaj a Leninskoje v Doneckej ľudovej republike a Removka v Záporožskej oblasti. Okrem toho bolo počas dňa zostrelených šesť rakiet systému HIMARS.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 404 lietadiel, 226 vrtuľníkov, 3620 bezpilotných prostriedkov, 414 protilietadlových raketových systémov, 8456 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1074 raketometov, 4456 poľných diel a mínometov, ako aj 9177 špeciálnych vojenských vozidiel.

 

 

Najdôležitejšie udalosti ruskej vojenskej operácie na Ukrajine 29. marca
▪️Ukrajinské jednotky pokračujú v úderoch na pohraničných územiach Belgorodskej oblasti. V dôsledku ostreľovania dediny Čeremošnoe sa vo viacerých osadách stratilo napájanie. Neboli hlásené žiadne obete.
▪️V sektore Lysyčansk pokračujú ruské jednotky podporované delostrelectvom v ofenzíve pri Kremine. Kyjev postupne stráca pozície tak v blízkosti Dibrova , ako aj v lesnej oblasti susediacej so Siverskyi Donec.
▪️V sektore Bachmut prebiehajú intenzívne boje pozdĺž celej línie dotyku. Pechota a obrnené vozidlá doteraz umožnili Kyjevu držať boky a zabrániť uzavretiu obkľúčenia.
▪️Severozápadne od Avdiivky ruské sily postupne rozširujú oblasť kontroly okolo Kamjanky a Krasnohorivky. Ukrajinské velenie sa zasa snaží zorganizovať stabilnú obranu pozdĺž železničnej trate.
▪️V Pervomajske obsadili ruské jednotky niekoľko ďalších blokov susediacich s rybníkom Izmaylovskyj. Súčasne Kyjev sústreďuje ďalšie sily v Sjeverne , čím posilňuje zoskupenie na južnom krídle opevnenej oblasti Avdiivka.
▪️Kyjev naďalej používa západné raketomety na útoky na civilné objekty. V Melitopole bolo hlásených niekoľko útokov v okolí železničného depa. V dôsledku ostreľovania mesto a jeho predmestia utrpeli čiastočné výpadky elektriny.
▪️Ukrajinské jednotky sa pokúsili zasiahnuť letisko v obci Hvardiiske severne od Simferopolu. Vďaka použitiu prostriedkov elektronického boja granát spadol v poli bez toho, aby spôsobil akúkoľvek škodu.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov