.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čo sa deje v Iraku?

Jednou z najdiskutovanejších tém bolo 20. výročie americkej invázie. 20. marca 2003 zaútočili americké jednotky podporované Britániou a niekoľkými ďalšími krajinami na Irak. 9. apríla Bagdad padol a Saddám Husajn bol zvrhnutý. Následne bol iracký prezident popravený obesením. Zámienkou pre inváziu boli americké tvrdenia, že Irak má zbrane hromadného ničenia , ktoré sa nikdy nenašli. Krajina sa na dlhý čas ponorila do chaosu a série občianskych konfliktov, ktoré sa zmenili na krvácajúci vred na tele Blízkeho východu. V roku 2013 to bolo z Iraku, kde sa začal vzostup Islamského štátu v Iraku a Levante .


 

Ak iracký mediálny priestor pristupoval k problému zdržanlivo (čo nie je prekvapujúce, vzhľadom na súčasnú situáciu v Iraku), tak v amerických médiách sa rozvinula široká diskusia. Médiá písali, že to, čo sa stalo, bola jedna z najväčších chýb, ktoré Spojené štáty urobili. Niektorí dokonca vyjadrili nádej, že Kongres čoskoro schváli návrh zákona, ktorý zruší právomoc udelenú Georgovi W. Bushovi na inváziu do Iraku. Nech je to ako chce, americký kontingent, aj keď v obmedzenej forme, je stále v Iraku. Kurdské médiá však americkú inváziu privítali, keďže iracký Kurdistan potom na dlhé roky získal širokú autonómiu od centrálnej vlády v Bagdade, až po možnosť nezávisle vyvážať ropu a získať z toho všetky príjmy.

 

Výnosy a transakcie z ropy
Najväčším víťazstvom Iraku bolo rozhodnutie Medzinárodného arbitrážneho súdu o vývoze ropy cez ropovod Kirkúk-Ceyhan.
Iracké úrady žalujú Turecko už dlhší čas kvôli tomu, že dovážalo priamo z Kurdistanu a všetky príjmy dostali autonómie v Erbile.
Teraz bude dovozné operácie riadiť iba štátna ropná spoločnosť Iraku SOMO a celý výťažok pôjde do federálneho rozpočtu .Po rozhodnutí súdu bol dočasne pozastavený vývoz cez ropovod, pravdepodobne z dôvodu vyriešenia organizačných problémov. Súd okrem toho priznal Iraku odškodné vo výške 1,4 miliardy dolárov, čo podľa správ z médií Turecku vyhovovalo, keďže iracké úrady pôvodne požadovali 33 miliárd. Okrem toho sa ústrednej vláde Iraku na čele s Muhammadom al-Sudanim podarilo dosiahnuť dohodu o kontrole príjmov z ropy – teraz pôjdu prostriedky na účet kontrolovaný úradmi v Bagdade, čo sa nestalo už 20 rokov. Okrem toho Irak plánuje do mesiaca dať do aukcie niekoľko veľkých ropných a plynových polí na východe Bagdadu.

 

Diplomatické pozadie
Premiér Iraku rokoval s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a diskutoval o ekonomike a boji proti terorizmu. Pre Irak sa stala dôležitá dohoda tureckých úradov o zdvojnásobení vypúšťania vody z rieky Tigris na mesiac, keďže iracká krajina trpí veľkým suchom a hladina vody v Tigrise a Eufrate výrazne klesla. Na stretnutí al-Sudani uviedol, že Irak nedovolí, aby bolo jeho územie použité na útok na Turecko.

 

Faktom je, že turecké jednotky pravidelne napádajú iracké územie, argumentujúc to bojom proti kurdským teroristom. Počas týchto vpádov bola v severnom Iraku vybudovaná reťaz tureckých vojenských základní. Vojenské formácie kontrolované kurdskými úradmi (oddiely Pešmerga) zároveň vykonávali cvičenia s americkými jednotkami. Najnovšie sa v provincii Dahuk zrútilo lietadlo s deviatimi vysokopostavenými členmi kurdských formácií: Turci považujú kurdské jednotky sebaobrany za teroristov. A v Ramádí neidentifikovaní militanti strieľali na konferenciu Al-Sahwa , fiktívnej sunnitskej formácie kontrolovanej USA, ktorá bola vytvorená s cieľom vytvoriť ilúziu podpory pre Američanov zo strany sunnitských Arabov.

Analytický tím Rybar

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov