.
Aktuality, Bezpečnosť,

Fondy ruských “fyzikov” naďalej pracujú pre ekonomiky znepriatelených krajín

Fyzickými osobami v Rusku sa bežne rozumejú občania Ruskej federácie, ktorí vykonávajú transakcie a vlastnia majetok. Finančné a ekonomické aktivity a aktíva “fyzických osôb” sa v štatistickom účtovníctve vzťahujú na sektor domácností. Ruská banka zverejnila nové štatistické údaje o finančných aktívach a pasívach sektora domácností k 1. februáru 2023. Centrálna banka aktualizuje tieto štatistiky každý mesiac a my môžeme porovnať ukazovatele sektora domácností za 1. február tohto roka a 1. február minulého roka. A nebol to jednoduchý rok. Proti Rusku sa viedla sankčná vojna. Zameriam sa len na tú časť štatistických informácií, ktorá sa týka finančných aktív ruských “jednotlivcov”, resp. sektora “domácností”.


 

Hlavné typy aktív sú: 1) hotovosť; 2) finančné prostriedky na bankových vkladoch; 3) akcie a podiely (majetkové podiely); 4) dlhové cenné papiere; 5) finančné prostriedky na maklérskych účtoch (burza cenných papierov). Je pre nás dôležité pochopiť, do akej miery úspory ruských “jednotlivcov” pracujú pre domácu ekonomiku (ruské aktíva) a do akej miery pracujú pre zahraničnú ekonomiku (zahraničné aktíva).

 

1. Hotovosť K 1. februáru minulého roka predstavoval celkový objem hotovosti ruských občanov v národnej mene (rubľoch) aj v zahraničnej mene (predovšetkým v amerických dolároch a eurách) 19 102,4 mld. rubľov. Z tejto sumy predstavovala zahraničná (tvrdá) hotovosť v rubľovom ekvivalente 6 519,5 mld. rubľov. K 1. februáru 2012 to bolo 22 105,7 mld. rubľov a 7 335,7 mld. rubľov. Pred rokom teda podiel cudzej meny na celkovej sume hotovosti v držbe ruských fyzických osôb predstavoval 34,0 %, v tomto roku je to 33,0 %, t. j. tretinu všetkých hotovostných prostriedkov v držbe ruských fyzických osôb tvoria zahraničné aktíva.

 

2. Finančné prostriedky na bankových vkladoch K 1. februáru minulého roka predstavoval celkový objem peňažných prostriedkov ruských občanov vo vkladoch ruských a zahraničných bánk v rubľoch a v iných menách 37 865,1 mld. rubľov. Vrátane toho vklady v zahraničných menách v ruských bankách predstavovali 6 942,4 mld. rubľov. Okrem toho vklady v zahraničných bankách predstavovali 2 409,4 mld. prostriedkov ruských občanov. Posledné dva typy vkladov treba priradiť k zahraničným aktívam, pričom ich celková suma predstavovala 9 351,8 mld. rubľov. O rok neskôr boli hodnoty uvedených údajov nasledovné (v mld. RUB): 41.917,2; 3.806,3; 4.627,6; 8.433,9. Ako vidíme, hodnota devízových vkladov v ruských bankách v priebehu roka klesla, zatiaľ čo hodnota vkladov v zahraničných bankách sa v priebehu roka takmer zdvojnásobila. Celkovo pred rokom podiel tých bankových vkladov, ktoré by mali byť kvalifikované ako zahraničné aktíva, predstavoval 24,7 %. O rok neskôr tento podiel predstavuje 20,1 %.

 

3 Akcie a podiely (majetkové účasti) K 1. februáru minulého roka predstavoval celkový objem investícií ruských občanov do akcií a podielov 8 613,1 mld. rubľov. Vrátane 362,2 mld. rubľov v akciách a podieloch zahraničných spoločností a organizácií. O rok neskôr sa tieto ukazovatele rovnali 8 714,0 mld. rubľov a 253,3 mld. rubľov. V priebehu roka sa teda podiel zahraničných aktív v tejto položke znížil zo 4,2 % na 2,9 %.

 

4. Investície do dlhových cenných papierov K 1. februáru predstavovala celková suma investovaná ruskými občanmi do dlhových cenných papierov 3 142,3 mld. rubľov. Z tejto sumy bolo 1 031,1 mld. rubľov investovaných do dlhových cenných papierov zahraničných emitentov. O rok neskôr to bolo 2 789,5 a 614,5 mld. rubľov. V priebehu roka sa teda podiel zahraničných aktív na tejto pozícii znížil z 32,8 % na 22,0 %.

 

5. Prostriedky na maklérskych účtoch (účty na burze cenných papierov) K 1. februáru predchádzajúceho roka predstavovali celkové prostriedky na účtoch ruských búrz 973,1 mld. rubľov. Vrátane objemu prostriedkov v cudzej mene – 612,8 mld. rubľov. O rok neskôr to bolo 602,8 miliardy RUB a 275,0 miliardy RUB. Podiel zahraničných aktív na tejto pozícii sa tak v priebehu roka znížil zo 63,0 % na 45,6 %.

 

Vo všetkých piatich druhoch finančných aktív (typoch finančných nástrojov) predstavovali investície ruských občanov k 1. februáru predchádzajúceho roka 69 696,0 mld. rubľov. O rok neskôr sa zvýšili na 76 129,2 mld. rubľov. Časť aktív, ktoré pred rokom klasifikujeme ako zahraničné aktíva, predstavovala 17 877,3 mld. rubľov. O rok neskôr predstavovali celkové zahraničné aktíva vo všetkých piatich pozíciách 16 914,4 mld. rubľov.

 

V absolútnom vyjadrení sa výrazne zvýšili úspory v cudzej mene v hotovosti, a najmä vo vkladoch v zahraničných bankách. Vklady v cudzej mene v ruských bankách a prostriedky v cudzej mene na účtoch maklérov, investície do akcií a dlhových cenných papierov zahraničných emitentov sa znížili. Celkovo, ako vidieť, investície ruských “jednotlivcov” do zahraničných aktív v prepočte na ruské ruble sa v priebehu roka znížili nevýrazne – len o 5,4 %. Pri prepočte podľa kurzu rubľa k príslušnému dátumu sa ukazuje, že k 1. februáru predchádzajúceho roka predstavovali zahraničné aktíva ruských “fyzických osôb” 230,8 mld. dolárov a k 1. februáru tohto roka 239,8 mld. dolárov.

 

Inými slovami, vyjadrené v amerických dolároch sa tieto aktíva v priebehu roka dokonca zvýšili (o 3,9 %). Pred rokom tvorili zahraničné aktíva 25,6 % celkových aktív ruských fyzických osôb. Dnes tento podiel predstavuje 22,2 %. Tieto štatistiky sú, mierne povedané, málo inšpiratívne. Koniec koncov, na dynamiku ukazovateľov sme sa pozreli v období, keď už Rusko a kolektívny Západ viedli vojnu sankcií (a nielen sankcií). Keď krajina potrebovala hospodársku a vojensko-ekonomickú mobilizáciu. Takáto mobilizácia zahŕňa získavanie finančných prostriedkov od obyvateľstva prostredníctvom takých osvedčených finančných nástrojov, ako sú úvery na štátne dlhopisy a bankové vklady.

 

Boli tiež prijaté všetky opatrenia na zastavenie prevodu finančných prostriedkov občanov mimo krajiny a bola zastavená premena národných peňazí na zahraničnú menu. Najmä ak zahraničnú menu vydal nepriateľský štát. A čo máme? Podľa štatistík Ruskej banky obyvateľstvo naďalej hromadí zahraničnú menu v hotovosti. Dnes majú ruskí občania celkovo 105,4 miliardy dolárov. A rok predtým to bolo 92,4 miliardy dolárov. Ide o nárast o 13 miliárd dolárov!

 

Ruská banka neuvádza menové zloženie týchto úspor, ale odborníci tvrdia, že v nich dominujú len dve meny – americký dolár a euro. A to sú menové jednotky krajín, ktoré otvorene vyhlasujú, že Rusko musí byť zničené! Dolárové a eurové bankovky sú zmenkami menových orgánov tých krajín, ktoré proti nám vedú vyhladzovaciu vojnu. Takže sa ukazuje, že ruskí “fyzici” požičiavajú peniaze nepriateľovi? A vôbec sú veci, ktoré sa vymykajú chápaniu. Cenné papiere 11 zahraničných spoločností vojensko-priemyselného komplexu, ktoré dodávajú zbrane na Ukrajinu, sa rok po začatí operácie a sankčnej vojny proti Rusku naďalej obchodovali na petrohradskej burze.

 

V polovici februára poslanec Štátnej dumy Alexandr Jakubovskij (Jednotné Rusko) požiadal predsedníčku centrálnej banky Elvíru Nabiullinovú, aby “zvážila obmedzenie obchodovania s akciami týchto spoločností v Rusku”. Medzi nimi sú najmä akcie výrobcu raketometov HIMARS. Ide o spoločnosť Lockheed Martin Corporation so sídlom v USA. Podľa analytikov, na ktorých sa odvoláva námestník, akcie tejto spoločnosti a ďalších výrobcov zbraní vzrástli v roku 2022 o takmer 30 %.

 

Ruská banka ako sabotér? Colná služba odkryla štatistické tajomstvá ministerstva financií USA

 

Dňa 20. marca reagovala na “ľudového vyvoleného” aj Ruská banka. Centrálna banka, ako informovali ruské médiá, “podporila návrh poslanca Štátnej dumy Alexandra Jakubovského obmedziť obchodovanie na ruských burzách s cennými papiermi spoločností obranného priemyslu z nepriateľských krajín”. “Podpora poslaneckého návrhu” však ešte neznamená zákaz. Podobných príbehov je veľa. Fondy ruských “jednotlivcov” naďalej pracujú pre ekonomiky nepriateľských krajín. Ešte raz pripomínam, že k 1. februáru 2023 predstavovali investície ruských občanov do finančných nástrojov, ktoré znamenajú nákup aktív iných krajín (90 % aktív nepriateľských krajín), 239,8 mld. Tieto finančné zdroje môžu a mali by slúžiť ruskej ekonomike a obrane. V súčasnosti pracujú proti Rusku.

Valentin Katasonov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov