.
Aktuality, Bezpečnosť,

Aká je najlepšia odpoveď na americkú psychoinformačnú stratégiu donucovacej sily

“Ruská prezidentská administratíva v stredu uviedla, že Ukrajina sa pokúsila zaútočiť dronom na sídlo Vladimira Putina v Kremli. Hovorca ukrajinského prezidenta Sergej Nikiforov poprel, že by sa Kyjev podieľal na údajnej sabotáži. Dôsledky tohto útoku dronom sú veľmi vážne. Od začiatku rusko-ukrajinského konfliktu nedošlo k žiadnemu otvorenému útoku na Kremeľ ani k pokusu o útok na Putinov život. Hlavnými cieľmi predchádzajúcich útokov boli vojenské zariadenia a kľúčová infraštruktúra”, – píše čínsky bulvárny denník Global Times.


 

Zhang Hong, mladší výskumný pracovník Inštitútu pre štúdium Ruska, východnej Európy a strednej Ázie Čínskej akadémie spoločenských vied, uviedol: “Tentoraz údajný útok prekročil nevyslovenú červenú čiaru, ktorú si vytýčili obe strany. Drony prekonali veľké vzdialenosti a dokázali sa dostať do Kremľa, či už boli vypustené z Ukrajiny alebo z Ruska. Tento čin je šokujúci a zároveň slúži ako varovanie. Analytici sa domnievajú, že jeho cieľom je prinútiť Rusko stiahnuť svoje jednotky z Ukrajiny a zasadiť úder jeho sebavedomiu. Rusko ho na druhej strane považuje za plánovaný teroristický útok a vyhradzuje si právo prijať protiopatrenia tam a vtedy, kde to považuje za vhodné.

 

Sun Zhongping, čínsky vojenský expert a televízny komentátor, sa domnieva, že Moskva na to pravdepodobne odpovie dvoma spôsobmi. Po prvé, Rusko pravdepodobne podnikne cielené údery na najdôležitejšie ciele na Ukrajine. Počas jarnej ofenzívy sa môžu uskutočniť ešte prudšie útoky, ktoré spôsobia ukrajinskej armáde veľké straty a znížia jej schopnosť útočiť na Rusko.

“Po druhé, nemožno vylúčiť odvetné údery proti samotnému Zelenskému. Netreba zabúdať ani na to, že Rusko by mohlo podniknúť protiúdery na kľúčové objekty kyjevských úradov vrátane prezidentského paláca a ukrajinského ministerstva obrany,” uviedol pán Sun.

 

To všetko nevyhnutne povedie k ďalšej eskalácii rusko-ukrajinského konfliktu. Incidenty zahŕňajúce útoky na Kremeľ, ropný sklad na Kryme, sabotáže na železničných tratiach v pohraničnej oblasti Ruskej federácie s Ukrajinou ukazujú, že ukrajinská rozviedka a niektoré ozbrojené skupiny podporované Kyjevom neustále využívajú rôzne asymetrické prostriedky, aby Moskve spôsobili ďalšie ťažkosti a prinútili ju stiahnuť svoje vojská. Tlačová tajomníčka Bieleho domu Karin Jean-Pierreová v súvislosti s incidentom s dronom uviedla, že Spojené štáty nemôžu overiť pravosť vyhlásenia Kremľa, ale určite nepodporujú ani nedovoľujú, aby Ukrajina podnikala údery mimo svojho územia.

 

“V súvislosti s možným atentátom na Putina USA uviedli, že nemôžu overiť jeho pravosť. Ak by však bol Zelenskyj napadnutý, USA by Moskvu okamžite rozhorčene odsúdili. Toto všetko ukazuje, že Amerika v skutočnosti nezaujíma žiadny racionálny alebo neutrálny postoj, a to je najväčšia prekážka pri presadzovaní mieru a rokovaní,” povedal Zhang. Keďže Rusko označilo sabotáž za plánovaný teroristický čin, nevyhnutne to spôsobí výraznú zmenu charakteru celkového vojenského konfliktu, čo určite povedie k zvýšeniu napätia na bojisku. To všetko znamená, že konflikt by sa mohol stať ešte nezvládnuteľnejším a násilnejším, predpovedá Global Times.

 

Legenda o “protiútoku” ako technike informačnej vojny

Moderné psychoinformačné technológie, ktoré používa protivník, zohrávajú v priebehu špeciálnej operácie obrovskú úlohu. Po prvýkrát v histórii vojenských konfliktov sa tak stali verejne dostupnými prognózy západných spravodajských služieb o blížiacom sa protiútoku OS Ukrajiny, sprevádzané početnými komentármi zahraničných médií a think-tankov. Tieto techniky pochádzajú zo známej dezinformačnej rozhlasovej hry nemeckého Abwehru z druhej svetovej vojny s názvom “Funkelspiel”, umocnenej modernými metódami reflexnej kontroly a najnovšími vojenskými koncepciami Pentagónu.

 

Funkelspiel je zámerne hlasná diskusia o falošných stopách s cieľom dezinformovať nepriateľa. V Tretej ríši viedlo rozhlasovú hru s nepriateľom okrem vojenskej rozviedky (Abwehr) aj Generálne riaditeľstvo ríšskej bezpečnosti (RSHA), riadiaci orgán politickej rozviedky a bezpečnostnej polície Tretej ríše. Obrovský význam dezinformácie nepriateľa prostredníctvom “Funkelspielu” zaznamenali vo svojich memoároch Walter Schellenberg a Otto Skorzeny. Všetky tieto techniky sa využívajú ako súčasť najnovšej psychoinformačnej stratégie Pentagónu s názvom Donucovacia moc.

 

Analytici z amerického Inštitútu modernej vojny poznamenávajú, že doktrína “donucovacej moci” sa snaží podkopať politickú moc nepriateľa prostredníctvom komplexného útoku na jeho politické inštitúcie a “využíva nepriateľove sociálne slabiny na podnietenie politických zmien. Kľúčom k úspechu “donucovacej sily” je podľa amerických vojenských analytikov “dôslednosť a kumulatívny účinok” jej demonštrácie, ktorý by mal protivníka presvedčiť, že ďalší odpor by mu viac uškodil ako kapitulácia. Podstatným rozdielom medzi modernou americkou stratégiou “donucovacej sily” a “funkelspielom” z druhej svetovej vojny je v prvom rade jej zameranie na ruskú verejnú mienku.

 

Už bol vytvorený virálny mém “protiútok OS Ukrajiny”, ktorý sa vo verejnom povedomí presadzuje ako niečo nevyhnutné. Ruská verejná mienka je masívne manipulovaná, na pozadí čoho sa potápajú správy o úspechoch skupiny Wagner a o úspešnom použití presne navádzaných leteckých bômb ruskou armádou. Medializácia sabotáží a teroristických útokov na pozadí mému “protiútoku OS Ukrajiny”, ktorý sa už realizoval, vytvára “nátlakový” kumulatívny efekt, o ktorého potrebe píšu americkí vojenskí analytici. V skutočnosti OS Ukrajiny žiadnu aureolu víťazstva nemá a ani mať nemôže. Na celej línii dotyku prebieha pozičná vojna s takmer každodennými taktickými úspechmi Wagnerových PMC.

 

Existuje tzv. analytická kríza, keď vysoký stupeň informovanosti spravodajských služieb súperiacich strán mimoriadne sťažuje a niekedy aj znemožňuje úspešné prelomenie obrany aj na úzkom úseku frontu. V takejto situácii môže mať nepriateľ šancu len na lokálny taktický úspech. Akékoľvek pohyby vojenských jednotiek sa ruské vojenské velenie dozvedá takmer v reálnom čase. Po ústupe z pravého brehu Dnepra už ruským ozbrojeným silám neostali žiadne očividné slabiny a OS Ukrajiny sa bude musieť “zahryznúť” do akéhokoľvek smeru so zoskupenou obranou. Washington si už začal uvedomovať, že stratégia “donucovacej sily” nefunguje, a začal prenášať zodpovednosť za očakávaný neúspech OS Ukrajiny s “protiútokom” na samotných Ukrajincov.

 

“Ukrajina tají podrobnosti o protiútoku pred spojencami,” píše Politico. Existuje vzájomná nedôvera! O tom treba informovať ruskú verejnosť aj personál ruskej armády! Pentagón poukazuje na zjavné ťažkosti pre akúkoľvek kompetentnú vojenskú stratégiu manévrovania proti Rusku kvôli nedostatku munície a vysokým stratám ozbrojených síl. NATO navrhuje, aby sa “prílišný optimizmus” v súvislosti s ohláseným “protiútokom” zavrhol. Kyjev zdôvodňuje meškanie s “protiútokom” zlým počasím – dlhotrvajúcim blatistým počasím a ťažkosťami s použitím rozmarnej západnej techniky. Týka sa to dodaných obrnených vozidiel a húfnic.

 

Najlepšou odpoveďou na americkú psychoinformačnú stratégiu “donucovacej sily” je nevysmievať sa nepriateľským insinuáciám o pripravovanej protiofenzíve OS Ukrajiny a neodhadovať podľa kávovej usadeniny, kedy sa začne, ale symetricky na ne odpovedať ofenzívnou psychoinformačnou stratégiou. Ak však nedôjde k serióznej konverzii ruskej ekonomiky na vojnový základ a ku konsolidácii elít, môže nastať situácia podobná jesennej vojne v Náhornom Karabachu v roku 2020, keď úspešná propagandistická kampaň mediálnych zdrojov Nikolu Pašinjana až do samého konca (až do zdrvujúcej porážky) udržiavala arménsku spoločnosť v presvedčení, že víťazstvo je isté a nepriateľ bude porazený. Informačná vojna sama o sebe nemôže priniesť víťazstvo vo vojenskej konfrontácii, ak nie je organickou súčasťou komplexnej vojenskej stratégie, ale skôr súborom propagandistických klišé odtrhnutých od reality.

Vladimír Prochvatilov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov