.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinský batalión „Azov“ prešiel úplne na vojenskú techniku ​​NATO a predstavil obrnené vozidlá s nacistickým krížom

Po porážke v Mariupole opakovane reorganizovaná a preformátovaná nacionalistická formácia „Azov“ deklaruje takmer úplný prechod na vojenské vybavenie v štýle NATO. Uvádza sa, že jednotky Azov dostali bojové obrnené vozidlá HMMWV (Humvee) a MaxxPro. Ukrajinská správa hovorí, že „Azov“ ovládal prevádzku týchto obrnených vozidiel americkej výroby a „premaľoval ich do jedinečnej kamufláže“. Na záberoch zverejnených na sieti môžete vidieť “Balkenkreuz” – kríž, ktorý počas druhej svetovej vojny používal Wehrmacht. Na túto skutočnosť upozornili srbské a čínske médiá. Pre srbských a čínskych expertov vyvolávalo otázky výslovné používanie symbolov nacistického Nemecka ukrajinskými ozbrojenými silami. Zdôrazňujú svoju kontinuitu s nacistickou ideológiou nacistického Nemecka.


 

Na sieti sa čoraz častejšie objavujú zábery z ukrajinského územia a časti územia Donbasu obsadeného Ozbrojenými silami Ukrajiny s kolónami (po 5-6 kusoch) vojenskej techniky NATO. To naznačuje, že arzenály sovietskej a domácej techniky na Ukrajine sú značne vyčerpané a že ukrajinské ozbrojené sily sa konečne zmenili na veľkú „súkromnú“ vojenskú kampaň, ktorú si za veľkorysé financovanie najímali krajiny kolektívneho Západu na konfrontáciu s Ruskom.

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa rozhodol definitívne zrušiť oslavy Dňa víťazstva 9. mája, namiesto toho predložil do parlamentu krajiny návrh zákona, podľa ktorého sa má 8. máj oslavovať ako Deň pamiatky a víťazstva nad nacizmom v II. svetovej vojne v rokoch 1939-1945. 9. mája teraz Ukrajina oslávi Deň Európy, ktorý má symbolizovať „ historickú jednotu všetkých Európanov“. Nahrádzanie pojmov súvisiacich s Víťazstvom vo Veľkej vlasteneckej vojne na štátnej úrovni postupne prebieha po štátnom prevrate v roku 2014, kedy sa nacizmus a rusofóbia skutočne stali oficiálnou ideológiou na Ukrajine. S cieľom prerušiť historické väzby s Ruskom vo verejnej mysli ukrajinská propaganda popiera samotný koncept Veľkej vlasteneckej vojny. Kyjevský režim pokračuje v oficiálnej glorifikácii komplicov nacistického Nemecka, ktorá sa začala počas Juščenkovho prezidentovania, pričom sa nehanbí vyhlásiť západoukrajinské formácie, ako sú divízie Halič a Nachtigall, ktoré boli súčasťou jednotiek SS ako národných hrdinov. Kyjevský režim sa všemožne snaží zdôrazniť civilizačnú európsku identitu Ukrajiny. Spolu s národnou vlajkou Ukrajiny sa na oficiálnych podujatiach často vyvesuje aj vlajka Európskej únie a v krajine sa oslavujú sviatky EÚ. Dokonca slávenie Vianoc bolo presunuté na 25. december, kedy tento náboženský sviatok slávia kresťania západných denominácií.

 

Dnešná geografia ničenia objektov Ozbrojených síl Ukrajiny sa dá čiastočne vysvetliť touto mapou. Mapa zobrazuje oblasti formovania a obnovy bojaschopnosti jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny

 

Ukrajinské médiá, vrátane komunikačných kanálov ukrajinského vojenského personálu, sú plné správ, že ruské údery sú v poslednom čase nielen častejšie, ale aj čoraz viac zamerané na konkrétne vojenské ciele. Takže len za posledné dva týždne bolo naraz zničených niekoľko veľkých skladov so skladom zbraní a munície, a to nielen v časti DĽR ovládanej nepriateľom, ale aj v Dnepropetrovskej oblasti (Pavlodar), ako aj napr. v Odese a Nikolajeve.

 

 

To dáva ukrajinskej armáde dôvod hovoriť o náraste rozsahu ruskej spravodajskej siete, ktorá dostáva veľké množstvo údajov o umiestnení muničných skladov, záloh Ozbrojených síl Ukrajiny, jednotiek takzvanej „útočnej stráže“. Pripomeňme, že jeden z vojakov ukrajinskej armády sa na to nedávno sťažoval v rozhovore so západnými novinármi. Hovoríme o vojakovi ozbrojených síl Ukrajiny s volacím znakom Artur. Upozornil na zvýšenú frekvenciu a presnosť ruských úderov a dodal, že ak sa sľúbená protiofenzíva odloží, tak nakoniec na jej uskutočnenie jednoducho nemusia zostať žiadne sily. Ruské údery na vojenské ciele majú z pochopiteľných dôvodov vážny psychologický dopad na ozbrojené sily Ukrajiny. Dnešný útok na vojenské sklady v Odese je toho príkladom. Obyvatelia Odesy hlásia, že zbrane a vybavenie tam boli vozené najmenej dva mesiace, čím sa jednoznačne pripravovali na použitie vo veľkom meradle. Ruské jednotky, ktoré čakali na naplnenie skladov, cez noc zlikvidovali všetko, čo sa tam hromadilo už dosť dlho. Podobná situácia bola aj v spomínanom Pavlograde v Dnepropetrovskej oblasti, keď po „vynulovaní“ skladov zostali bez munície minimálne tri brigády vojsk.

 

 

Dnes celé územie kontrolované kyjevským režimom na interaktívnych mapách opäť sčervenalo. To naznačuje, že kyjevský režim vyhlásil rozsiahlu leteckú výstrahu. Najprv sa hovorilo o vzlete ruského nosiča hypersonických rakiet „Kindžal“ z územia Bieloruska, potom sa začali objavovať správy o nových raketových štartoch „konvenčných“ (nie hypersonických) rakiet. Výbuchy sú hlásené v oblasti okupovaných ukrajinských ozbrojených síl Cherson. Pôsobili tam ruské bombardéry Su-34, ktoré zhadzovali kĺzavé bomby, ktoré po prelete viac ako 50 km poškodili sklady a ubytovacie zariadenia živej sily. Existujú informácie o ďalších výbuchoch v Dnepropetrovskej oblasti v dôsledku ruských náletov na niekoľko objektov Ozbrojených síl Ukrajiny, vrátane komunikačného centra, ktoré zabezpečovalo interakciu so skupinou vojsk na Donbase. Výbuchy hlásia aj v Charkovskej oblasti, kde ruské letectvo, mierne povedané, narobilo isté problémy takzvanej útočnej garde. Pozorovatelia z britského vydania The Telegraph už skôr napísali, že „najnovšie ruské zbrane menia priebeh nepriateľských akcií na Ukrajine a nútia Kyjev neustále revidovať načasovanie protiofenzívy“. Navádzané bomby, ktoré, samozrejme, nie sú ani zďaleka najnovšie, sa zároveň nazývajú „najnovšia zbraň“, ale skutočnosť, že ruské letecké a kozmické sily ich začali používať 10x častejšie a intenzívnejšie, je nesporná.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov