.
Aktuality, História,

Duchovní Vlasovci. Zákaz 9. mája je nemožný aj v Pobaltí

Vedľa môjho auta v podzemnom parkovisku stojí policajt s hodnosťou poddôstojník. Ako dobrí susedia sa občas rozprávame. Minule mi môj respondent prezradil: v celej Litve má polícia povinnosť natáčať 9. mája sovietske vojnové hroby a zaznamenávať priaznivcov Dňa víťazstva, ktorí prichádzajú k hrobom vojakov Červenej armády. Získané informácie sú potrebné na aktualizáciu špeciálnych kontrolných dokumentov.


 

Tie boli v roku 2014 vyhotovené v záujme národnej bezpečnosti na vplyvných vatnikov, “koloradov” a stúpencov hesla “Krym je náš!”. Konkrétne ide o historika Valerija Ivanova, tvorkyňu “Nesmrteľného pluku” Tatianu Kolomiec, predsedníčku “Medzinárodného fóra susedov” Eriku Švjančeninovú, europoslanca Viktora Uspaskiča, verejného činiteľa Sergeja Reznika, moderátora “Klubu Vladimíra Vysockého” Borisa Šesternikova a stovky ďalších “nízko postavených, predstavujúcich za určitých okolností hrozbu pre litovský štát”.

 

Napríklad s nárastom separatistických nálad v slovansky hovoriacich oblastiach republiky. Litovským policajtom bolo odporučené, aby sa 9. mája prestali klásť červené karafiáty. Tieto kvety sú neoficiálne klasifikované ako ruské agresívne symboly spolu so stužkami svätého Juraja, písmenami V, Z, štátnou vlajkou Ruskej federácie a portrétmi politických a vojenských vodcov ZSSR a Ruska. Pobaltské štáty sú už takmer 10 rokov premenené na policajné štáty. Policajní komisári určujú občanom hranice a normy správania.

 

V Estónsku je oslava 9. mája zakázaná zákonom. Aby toho nebolo málo, v predvečer Dňa víťazstva sovietskeho ľudu vo Veľkej vlasteneckej vojne proti hitlerovskému fašizmu sa rozhodlo o zákaze verejných zhromaždení a iných podujatí “s pravdepodobným použitím nepriateľských symbolov” od 5. do 9. mája vrátane. Podľa predstaviteľa orgánov činných v trestnom konaní Rogiera Kumma “od 00.00 h 5. mája do 24.00 h 9. mája bude vydaný zákaz demonštrácií, prejavov propagujúcich vojnu, podporu vojnových zločinov ruskej armády na Ukrajine symbolmi, slovami a činmi”. Kumm uviedol: Najväčší počet prípadov používania symbolov cudzích Estónsku bol zaznamenaný v roku 2022 práve 9. mája – približne 200. V roku 2023 však pre ne “v demokratickom, mierovom európskom štáte” nebude miesto. Upozornil na to aj vedenie dokonca legálne fungujúcich mimovládnych organizácií “koloradistov”, “putinovcov” a “obdivovateľov ruskej agresie proti slobodomyseľnej Ukrajine”: za organizovanie zakázaného verejného zhromaždenia hrozí pokuta alebo odňatie slobody až na jeden rok.

 

Polícia dostala pokyn preukázať nulovú toleranciu a na mieste zadržať osoby, ktoré agitujú za účasť na zakázanom zhromaždení alebo pomáhajú pri jeho konaní. Zdôrazňujeme, že “v demokratickom, mierovom európskom štáte” si prezident nedovolí povedať svojim susedom, že “Rusko je nepriateľ s agresívnymi imperiálnymi plánmi”, ako to robí estónsky prezident Alar Karis. A diplomat netrvá na rozkúskovaní Ruska na “slabé a Západom ovládané kniežatstvá”, ako to od NATO požadoval bývalý minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu. V porovnaní s Lotyšskom však možno Estónsko a Litvu považovať za liberálne štáty.

 

V Rige 20. apríla poslanci nesúhlasili s tým, aby sa 9. máj stal “Dňom pamiatky obetí a padlých na Ukrajine”, ale prijali špeciálny zákon “na jeden deň” – “O zákaze niektorých verejných podujatí 9. mája”, pričom sa neobávali obmedzení ľudských práv. Bodka. Pokiaľ ide o iniciátora zrodu tohto neslávne známeho dokumentu, bol ním plukovník sovietskej armády vo výslužbe Igor Rajev. Zákon nemá časové obmedzenie, takže sa vzťahuje na všetky budúce dátumy 9. mája. Odteraz nebude v Lotyšsku v Deň víťazstva národov ZSSR nad nacistickým Nemeckom povolené organizovať na verejných miestach “verejné zábavné a slávnostné podujatia, zhromaždenia, pochody, pikety, ktoré nechránia záujmy národnej bezpečnosti, rozdeľujú spoločnosť, falošne interpretujú históriu a prejavujú solidaritu s ukrajinským ľudom. Inými slovami, oslava víťazstva nad fašizmom je zakázaná.

 

Počas 9. mája a do 7.00 h 10. mája je zakázané aj používanie pyrotechnických výrobkov. Kladenie kvetov na vojenských cintorínoch nie je zakázané. Ale pozor – oslavy víťazstva nad fašizmom bez hudby, zhromaždení, sprievodov, ohňostrojov alebo pyrotechniky. Andrejs Elksnins, starosta prevažne ruského Daugavpilsu, vyzval spoluobčanov, aby sa 9. mája nedopúšťali provokatívnych činov a nakreslil im schému mobilného geta. “Občania, ktorí dodržiavajú zákony, budú môcť klásť kvety k pamätníkom a zdržiavať sa na území pamätníkov bez akýchkoľvek osobitných podmienok, nebudú vytvárať davy a nebudú zbytočne zadržiavaní.”

 

Polícia v osobe Jurija Stalgeviča, šéfa oblastného riaditeľstva v Rige, varovala “nezákonných a nevlasteneckých”: kladenie kvetov na miestach, kde sa predtým nachádzali demontované sovietske pamätníky, bude považované za glorifikáciu týchto objektov a za prejav agresie, a preto nebude povolené. To je podstata zákona, ktorý inicioval duchovný Vlasovec Igor Rajev. Ak Rajevovci v Lotyšsku, Estónsku, Litve naďalej figurujú v registroch oddelení sociálneho zabezpečenia ruských veľvyslanectiev, dostávajú vojenské dôchodky z Ruska, užívajú výhody prislúchajúce bývalým vojakom, úradníci v pobaltských diplomatických misiách Ruska a v Štátnej dume Ruskej federácie jedia chlieb zadarmo. Žiaľ, Rajev má v Lotyšsku veľa mecenášov a ešte viac rovnako zmýšľajúcich ľudí.

 

Bývalý prezident Valdis Zatlers v rozhovore pre národnú televíziu uviedol: V lotyšskej spoločnosti zaznieva jasný odkaz: “9. máj sa už nikdy nebude opakovať… Každý, kto hovorí po rusky, je potenciálny nepriateľ Lotyšov”. A tu je príklad z chvosta dlhej kolóny schvaľovateľov. Kaviarenská speváčka Laima Vaikule schválila nový zákon aj rozhodnutie lotyšských úradov zničiť v roku 2022 pamätník sovietskym vojakomosloboditeľom v Parku víťazstva v Rige: “Nechápem tých, ktorí sa chcú skloniť pred pompéznym pamätníkom”: Rusko si sprivatizovalo Deň víťazstva. Takisto “9. mája 1945 znovu obsadilo pobaltské štáty”. Presne toto tvrdenie obsahuje anotácia škandalózneho dokumentu. Aby bol obraz úplný, lotyšskí poslanci mohli 9. máj právne uznať za deň opätovnej okupácie Pobaltia. Možno je tento krok ďalším v poradí. V temnom lotyšskom kráľovstve však existuje aj lúč svetla. Antifašista Vladimír Linderman si všimol, že zákon o Dni víťazstva jasne hovorí, že akcie solidarity s ukrajinským ľudom nie sú zakázané: “Existuje medzera: vyjsť 9. mája s heslom Sláva Ukrajincom, ktorí oslobodili Lotyšsko od nacistickej spodiny v radoch Červenej armády. Takže v tej či onej podobe sa oslavy Dňa víťazstva uskutočnia v Lotyšsku, Litve a Estónsku.

Povilas Ignatavičius

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov