.
Aktuality, Bezpečnosť,

Amerika vs CBDC digitálna mena. Nepreskúmané územie

Amerika pomerne razantne protestuje proti zavedeniu digitálneho dolára v USA. Vo svojom článku “Štát Florida hovorí nie digitálnej mene centrálnej banky” som informoval o návrhu zákona, ktorý bol v marci spustený v zákonodarnom zbore Floridy s cieľom zakázať používanie digitálneho dolára a akejkoľvek inej digitálnej meny centrálnej banky (anglická skratka je CBDC) v tomto štáte.


 

Floridský guvernér Ron DeSantis túto iniciatívu podporil a vyzval guvernérov ostatných štátov, aby prijali podobné opatrenia. Bolo oznámené, že 3. mája Snemovňa reprezentantov Severnej Karolíny prijala zákon zameraný na zákaz platieb v štáte pomocou CBDC. Zákon tiež zakazuje Federálnemu rezervnému systému využívať Severnú Karolínu ako potenciálny testovací priestor pre svoj projekt CBDC. Dokument bol postúpený štátnemu senátu. Nie je pochýb o tom, že guvernér Roy Cooper podpíše legislatívu ešte pred príchodom leta.

 

Zdá sa, že otázka CBDC sa stáva jednou z kľúčových tém začínajúcej sa prezidentskej kampane v USA. Ron De Santis kandiduje na post prezidenta Spojených štátov, a preto žiada zákaz CBDC v celej Amerike a vysvetľuje, že ide o nástroj na “špehovanie Američanov a kontrolu ich správania”.

 

Robert F. Kennedy mladší, ďalší kandidát na prezidenta USA, povedal, že s CBDC by mohli “namazať šmykľavý svah k finančnému otroctvu a politickej tyranii”. Ron DeSantis aj Robert F. Kennedy Jr. nie sú proti súkromným kryptomenám, dokonca ich podporujú. Zároveň ide proti línii Washingtonu a FEDu. Floridský guvernér v marci schválil legislatívu na zavedenie programov finančnej gramotnosti v školách, vrátane programov o digitálnych aktívach. A Robert Kennedy ml. nedávno kritizoval Komisiu pre cenné papiere a burzy (SEC) a Federálnu korporáciu pre poistenie vkladov (FDIC) za “vojnu proti kryptomenám”, ktorá podľa neho viedla k bankovej kríze v USA.

 

Na federálnej úrovni republikánsky kongresman Tom Emmer a republikánsky senátor Ted Cruz predložili svoje návrhy zákonov, ktorých cieľom je obmedziť právomoci Fed-u nad CBDC, resp. úplne ju zakázať. Ted Cruz tiež vyjadril svoje sympatie ku kryptomenám:

“Títo ľudia, ktorí chcú CBDC, nenávidia bitcoin a hotovosť. Povedzme si to jasne, hotovosť nemajú radi presne z toho istého dôvodu, prečo ju milujem ja – nepodlieha centralizovanej kontrole. A tak dúfam, že budeme svedkami rastúceho odporu voči CBDC,” povedal senátor.

 

Začiatkom mája rezonoval výrok amerického podnikateľa Roberta Kiyosakiho. Je známy nielen ako podnikateľ, ale aj ako spisovateľ. Jeho najznámejšou knihou je “Bohatý otec, chudobný otec”. Kritizoval teda myšlienku digitálneho dolára a prirovnal ju k postave z románu Georgea Orwella 1984, Veľkému bratovi (ktorý každého sleduje). Robert Kiyosaki zároveň vyzval na nákup “väčšieho množstva zlata, striebra a bitcoinov”. Pochybnosti o uskutočniteľnosti zavedenia digitálneho dolára vyjadrili dokonca aj vedúci predstavitelia Fedu.

 

Napríklad 18. apríla vyjadrila členka Rady guvernérov amerického Federálneho rezervného systému Michelle W. Bowmanová obavy z možnej “politizácie” digitálnej meny a samotného Federálneho rezervného systému: “CBDC, ktorý umožňuje tento typ kontroly, by mohol vláde nielen umožniť obmedziť určité druhy súkromných výdavkov alebo obmedziť prístup k bankovým účtom, ale mohol by tiež ohroziť nezávislosť Federálneho rezervného systému.” Odporcov digitálneho dolára potešilo, keď sa riaditeľka MMF Kristalina Georgievová 1. mája na globálnej konferencii Milkenovho inštitútu (Santa Monica, Kalifornia) vyjadrila aj k CBDC. “Spolupracujeme s krajinami, v súčasnosti pracujeme s približne 50 krajinami práve na tejto téme,” dodala predstaviteľka MMF. – Budeme svedkami veľmi významnej transformácie, ktorú prinesie CBDC.” Pripomenula, že MMF pripravuje na zverejnenie príručku CBDC, ktorá má centrálnym bankám pomôcť pri vývoji a implementácii CBDC. Rozhodnutie pripraviť takýto manuál nasledovalo po “bezprecedentnom” záujme krajín z celého sveta. Georgievová poznamenala, že Spojené štáty istý čas neprejavovali o CBDC veľký záujem, ale potom sa pridali k celosvetovému hnutiu.

 

Pre zaujímavosť, “záujem” bol oficiálne vyjadrený v marci 2022, keď prezident Biden podpísal nariadenie vyzývajúce na výskum a vývoj CBDC v USA. Oficiálne plány na jeho spustenie však stále neexistujú. Federálny rezervný systém má v júli predstaviť svoju platobnú službu v reálnom čase FedNow, ktorá by podľa niektorých mohla byť krokom k CBDC. Predseda Fedu Jerome Powell opakovane vyhlásil, že akékoľvek spustenie digitálnej meny (dokonca aj pilotný projekt) si bude vyžadovať súhlas Kongresu a vlády.

 

Vráťme sa však k prejavu šéfky MMF. Začala tým, že projekt CBDC má nielen klady, ale aj zápory a treba postupovať mimoriadne opatrne. Georgievová vysvetlila, že podľa MMF majú maloobchodné CBDC oveľa väčší priestor na chyby ako veľkoobchodné CBDC. Tie sú určené na používanie komerčnými bankami a veľkými podnikmi. Tie prvé sú určené prevažne (alebo dokonca výlučne) na používanie jednotlivcami. Tu je jej kľúčová veta (doslovný preklad z angličtiny):

“Retailové CBDC úplne menia finančný systém spôsobom, o ktorom celkom nevieme, aké môže mať dôsledky.”

 

Štát Florida odmieta digitálnu menu CBDC

 

Mimochodom, ide o retailovú digitálnu menu, ktorú v súčasnosti vyvíja Ruská centrálna banka v rámci svojho projektu digitálneho rubľa. Minulý rok MMF zverejnil správu, v ktorej upozornil na výzvy a príležitosti CBDC a označil ich za “neprebádané územie”. Správa zdôrazňuje význam výmeny informácií medzi krajinami, ktoré realizujú projekty CBDC. Približne 110 krajín v súčasnosti skúma alebo sa pripravuje na zavedenie CBDC, pričom MMF podľa Kristaliny Georgievovej diskutuje na túto tému s približne 50 krajinami. Spomedzi týchto päťdesiatich krajín sú hlavným partnerom fondu Spojené štáty a “odhalenie” šéfky MMF, ktoré zaznelo na Milkenovom inštitúte, je s Washingtonom dohodnuté. Inými slovami, pozícia odporcov digitálneho dolára v Amerike je dosť vážna.

Valentin Katasonov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov