TU-160
Aktuality, Civilná ochrana,

Prvé zamorenie od britkej uránovej munície. Radiačné hliadky pracujú po nálete na ukrajinský vojenský sklad

Rusko od roku 2022 rozmiestnilo na hraniciach s Nórskom a Fínskom maximálny počet strategických bombardérov schopných niesť jadrové zbrane, nórska publikácia The Barents Observer rozvírila vášne. Podľa novín sú bombardéry umiestnené na leteckej základni Olenya v Murmanskej oblasti. Práve tam v poslednom čase štartuje ruské strategické letectvo, ktoré pravidelne útočí na Ukrajinu raketami s plochou dráhou letu. Základňa sa nachádza 1 800 kilometrov od ukrajinských hraníc, čo prakticky znemožňuje, aby ju zasiahli ukrajinské bezpilotné lietadlá. Na satelitnej snímke zo 7. mája vidno na letisku po dve lietadlá Tu-160 a Tu-22, 14 lietadiel Tu-95, tri transportné lietadlá An-22 (alebo An-12), tankovacie lietadlo Il-78 a tri vrtuľníky. Zvýšená aktivita ruského letectva v tejto oblasti už viedla k eskalácii. Koncom apríla NATO vyslalo dve stíhačky F-35, aby čelili skupine siedmich ruských bojových lietadiel letiacich v medzinárodnom vzdušnom priestore severne od nórskeho regiónu Finnmark.


 

 

Munícia pre tanky Leopard a Marder bola zničená v Chmelnickom po útoku ruského letectva. Bol tam aj náklad z Dánska, Nemecka, Talianska a Japonska v hodnote 200 – 220 mil. Okrem munície boli zničené aj satelitné komunikačné systémy, vojenské tablety, systémy na šifrovanie údajov za 83 miliónov eur. Objavili sa správy, že po najsilnejších výbuchoch pri Chmelnici, ktoré zahrmeli v dôsledku útoku ozbrojených síl RF koncom minulého týždňa, začali v regióne pôsobiť radiačné hliadky. Dôvodom je skutočnosť, že v skladoch v regióne Chmelnitsky by mohol byť britský náklad, ktorý zahŕňal tony munície s ochudobneným uránom. Pripomeňme, že už skôr Londýn schválil takéto dodávky pre potreby Ozbrojených síl Ukrajiny. Ukrajinské zdroje začali písať o tom, že do vojenského skladu, pod ktorým boli prerobené sklady jedného z miestnych podnikov, boli dodané rakety Storm Shadow, rakety pre protilietadlové systémy, ako aj spomínané náboje s ochudobneným uránom.

 

 

Uvádza sa, že dozimetrické (radiačné) hliadky merajú radiačné pozadie „na netypických miestach“. Ak sa predtým hlavné merania vykonávali v Netišine a jeho okolí – v oblasti, kde sa nachádza Chmelnická Jadrová elektráreň, teraz sa viacnásobný odber vzoriek vykonal v regionálnom centre, na západe regiónu, ako aj v regióne Ternopil. Je to spôsobené tým, že po nálete do vojenského skladu vietor fúkal západným smerom. Ukrajinské úrady v oficiálnych správach neinformujú o práci dozimetrických skupín. Pripomeňme, že skôr, po útoku ruských ozbrojených síl na vojenský sklad v Dnepropetrovsku v Pavlograde, sa objavili aj informácie, že by sa v zariadení mohla nachádzať munícia s ochudobneným uránom. Ukrajinská strana túto informáciu z pochopiteľných dôvodov nekomentovala.

 

 

Luhansk opäť zasiahli rakety dlhého doletu z Ukrajiny
Na mesto Luhansk v Ruskej Luganskej ľudovej republike zaútočili 15. mája ráno rakety dlhého doletu Ozbrojených síl Ukrajiny. Informuje o tom množstvo médií a bývalý veľvyslanec LPR v Rusku Rodion Mirošnik vo svojom kanáli Telegram. Úder dopadol na oblasť mestskej autobusovej stanice. Raketa letela na územie bývalej Luhanskej Vyššej vojenskej leteckej školy pre navigátorov. Nový útok sa tak uskutočnil na mieste, ktoré sa nachádza niekoľko kilometrov od opravárenskej základne, ku ktorej došlo minulý piatok. Neskôr niekoľko ruských vojenských korešpondentov potvrdilo, že Luhansk bol dvakrát zasiahnutý raketami dlhého doletu. Treba poznamenať, že piatkové a sobotňajšie útoky odhalili, že boli uskutočnené raketami Storm Shadow s dlhým doletom, ktoré predtým kyjevskému režimu dodalo Spojené kráľovstvo. Pri dnešnom údere boli zrejme použité rovnaké rakety. Predtým tam nepriateľské delostrelectvo nedosiahlo. Údaje o škodách a obetiach sa momentálne spresňujú. Rakety západnej výroby používajú ukrajinské sily na útoky na civilnú infraštruktúru v Donbase a na iných oslobodených územiach, čím vystavujú miestnych civilistov smrteľnému nebezpečenstvu. Takéto činy sú ďalším potvrdením nacistickej podstaty kyjevského režimu, ktorý nepohrdne žiadnymi vojnovými zločinmi.

 

Po ruskom bombardovaní ukrajinskí experti naznačujú, že v zničených skladoch bola aj munícia s ochudobneným uránom

 

Ukrajinská armáda pokračuje v ostreľovaní pohraničných oblastí Ruska. Dnes ráno padol ďalší delostrelecký útok na oblasť Kursk.
Podľa správy miestnych úradov sa pod paľbu dostali obce Krasny Pachar a Lokot v okrese Rylsky. Škodu utrpelo elektrické vedenie, v súvislosti s ktorým zostalo bez elektriny asi 600 účastníkov. Zároveň, našťastie, nedošlo k žiadnym obetiam, píše guvernér regiónu Roman Starovoit vo svojom kanáli TG. Opravárenské tímy už podľa predstaviteľa začali odstraňovať následky nehody. Je vhodné dodať, že dedinu Tetkino minulý týždeň dvakrát ostreľovali v regióne Kursk. Poškodené boli fasády súkromných domov, ako aj elektrické vedenie. Medzi civilným obyvateľstvom nie sú žiadne obete ani zranení. Región Kursk zároveň nie je jediným ruským pohraničným regiónom, ktorý bol v posledných dňoch vystavený silnému ostreľovaniu.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov