.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kríza vojenskej stratégie USA

Vo februári 2023 bolo na oficiálnej webovej stránke Pentagónu zverejnené memorandum podpísané námestníčkou ministra obrany USA pre výskum a technológie Heidi Shue, v ktorom sa oznamuje vytvorenie pracovnej skupiny pre strategické možnosti ako podvýboru Rady pre obrannú vedu (DSB).


 

Cieľom novej štruktúry Pentagónu je zabezpečiť, aby v prípade priameho vojenského konfliktu s “krajinami, ktoré sa usilujú o väčšiu regionálnu moc, náklady na intervenciu USA nevzrástli na neprijateľnú úroveň z hľadiska strát vojakov a cenných aktív”. Pracovná skupina má za úlohu vyvinúť nové zbrane a strategické koncepcie tak, aby v prípade vojenského konfliktu s takýmito krajinami (Rusko, Čína) “zvíťazili za najnižšiu cenu”.

 

Americká vojenská analytička Julia van der Kolfová v článku War On The Rocks, Building A New American Arsenal (Budovanie nového amerického arzenálu) odhaľuje pozadie tohto memoranda: “V Pentagóne zvonia na poplach. Spojené štáty rýchlo vyčerpávajú svoje zásoby munície na podporu ukrajinskej armády… Vojna na Ukrajine potvrdila to, čo už bolo všeobecne známe: americká priemyselná základňa od rozpadu Sovietskeho zväzu atrofovala.” “Napriek úsiliu o obnovu a posilnenie priemyselnej základne… doba náhrady kritických zásob je pri súčasnej produktivite v priemere závratných 13 rokov.”

 

Julia van der Kolfová podporila iniciatívu Heidi Schueovej a navrhla vytvoriť v americkej armáde osobitný “hodnotový zbrojný sektor amerického obranného priemyslu”. V preklade ako “rozpočtový” sektor amerického vojenského priemyslu. Jeho podstata: Víťazstvo vo vojnách budúcnosti medzi rovnocennými protivníkmi sa dosiahne prostredníctvom účinnejšej synergie v triáde množstvo/kvalita/cena výzbroje.

 

Na prvom mieste v tejto triáde ide o čo najväčšie zníženie nákladov, ako je to len rozumne možné. Existujú však dôvody domnievať sa, že ciele “pracovnej skupiny” Pentagónu, ako aj návrh Julie van der Kolfovej na zníženie nákladov na vojenský konflikt s rovnocenným protivníkom sa nepodarí dosiahnuť. Jeden z popredných amerických vojenských analytikov, riaditeľ Centra pre obranné koncepcie a technológie Brian Clarke napísal v posledných rokoch desiatky správ a článkov, usporiadal mnoho konferencií a okrúhlych stolov, na ktorých sa snažil upozorniť vedúcich predstaviteľov amerického vojenského priemyslu na potrebu radikálne prehodnotiť ich politiku vývoja a vytvárania superdrahých “hviezd smrti”, ako sú gigantická lietadlová loď triedy Gerald R. Ford a stealth torpédoborec Zumwalt, a prejsť na masovú výrobu jednoduchých a v prevádzke lacných zbraní. Clarke je spoluautorom koncepcie mozaikovej vojny, ktorá je zdokonalením stratégie sieťovo orientovanej vojny.

 

Po takmer štvrťstoročí od objavenia sa strategického dokumentu A. Sebrowského a J. Garstku “Network-centric Warfare, Its Origins and Future” si pokročilí americkí odborníci uvedomili, že táto koncepcia nefunguje alebo nefunguje tak dobre, ako sa očakávalo. A bystré mozgy v radoch americkej armády vytvorili koncepciu “mozaikovej vojny”, podľa ktorej na vedenie vojny proti rovnocennému protivníkovi nie sú potrebné žiadne obrovské, vysoko zraniteľné “hviezdy smrti”, ale celá škála lacných zbraní, predovšetkým všetky druhy bezpilotných lietadiel, ktoré majú riadiť kompetentní a aktívni velitelia s prístupom k jednotnému digitálnemu divadlu operácií. Počet dronov, ich konfigurácia, vybavenie a výzbroj sa môžu meniť v závislosti od bojovej úlohy. Túto koncepciu Brian Clarke a jeho spoluautori načrtli v monumentálnej správe American Sea Power at a Crossroads: A Plan to Restore the US Navy’s Maritime Advantage (Americká námorná sila na rázcestí: plán na obnovenie námornej výhody amerického námorníctva).

 

Clark vyjadril ľútosť nad tým, že “americká armáda je na rázcestí” a pokračuje v budovaní čoraz neudržateľnejších veľkých viacúčelových platforiem a vojenských formácií (Hviezdy smrti), ktoré v konečnom dôsledku obmedzia zabezpečovanie národných záujmov USA a ich spojencov. A objavil sa problém: na jednej super lietadlovej lodi alebo super stíhačke piatej generácie zarobia americké vojenské korporácie niekoľkonásobne viac ako na stovkách malých a jednoduchých bezpilotných lietadiel. Veliteľstvo americkej armády pre budúcnosť bolo zriadené pred niekoľkými rokmi, ale jeho činnosť zatiaľ nepriniesla seriózne výsledky, ako priznal bývalý zástupca veliteľa generál Eric Wesley.

 

Vo svojom článku “Je čas pohnúť armádnym rebríčkom” vyzýva americkú armádu, aby “prelomila intelektuálnu slepú uličku”: “Už 20 rokov bojuje americká armáda proti vojensky slabším nepriateľom v Afganistane a Iraku. Vojny boli bezvýsledné. Teraz sa armáda snaží konkurovať Číne a Rusku, dvom vyspelým jadrovým mocnostiam… Žiaľ, ak nedôjde k zásadnej zmene, armáda v tomto úsilí pravdepodobne zlyhá.”

 

Na pomoc svojej zástupkyni Heidi Shueovej šéf Pentagónu Lloyd Austin nedávno vytvoril Úrad strategického kapitálu (OSC). Málokto však verí, že ďalší byrokratický úrad pomôže riešiť byrokratizáciu Pentagónu aj jeho byrokratizáciu. Koncom roka 2021 odstúpil Nicolas Chayan, špeciálny hosť z Francúzska, hviezda systémových inovácií, ktorý od roku 2018 pôsobil ako riaditeľ softvéru pre americké letectvo. Chayan požiadal, aby jeho rezignácia bola vnímaná ako “protest proti pomalému tempu technologických zmien v americkej armáde”. Poslednou kvapkou bolo podľa neho odmietnutie úradu Lloyda Austina a Zboru náčelníkov štábov podporiť jeho návrhy na implementáciu vojenských stratégií (mimochodom, okrem iných aj tie, ktoré vypracoval Brian Clark).

 

V apríli 2022 odstúpil Preston Denlap, hlavný architekt amerických vesmírnych a vzdušných síl. Bol zodpovedný za zavádzanie nových technológií do vesmírnych síl a spravoval rozpočet vo výške 70 miliárd dolárov. “Kým vláda stihne niečo vyrobiť, príliš často to zastará,” uviedol vo svojom rezignačnom liste. Takmer súčasne s Denlapom podal demisiu David Spirk, hlavný analytik a spracovateľ údajov Pentagónu, tiež nelichotivo označovaný za byrokrata Pentagónu. Ani tieto rezignácie, ani vytvorené inovatívne štruktúry však nedokážu prekonať byrokraciu a korupciu v americkom vojensko-priemyselnom komplexe.

 

Aká bude tvár nového amerického námorníctva?

 

V roku 2016 agentúra Reuters informovala, že “americká armáda falšovala svoje záznamy v hodnote biliónov dolárov, zistil audit. Americký Kongres požadoval, aby Pentagón vykonal audit. V roku 2018 sa takýto audit uskutočnil vôbec po prvýkrát a Pentagón v ňom zlyhal… Americký vojenský portál Defence One odhalil, že na to, aby ministerstvo obrany zverejnilo správu o rozsahu podvodov zo strany dodávateľov Pentagónu, bolo potrebné využiť žiadosť podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám a uviesť deväť firiem, ktoré boli vylúčené. Proti pol tisícke fyzických a právnických osôb, ktoré sa podieľali na “sprenevere” približne 6 biliónov dolárov v rokoch 2013 až 2017, boli začaté trestné konania. Pokutu alebo odsúdenie však dostalo len 168 právnických osôb a jednotlivých dodávateľov. Napriek byrokracii a korupcii, ktorá preniká vojenský priemysel USA, je jeho potenciál naďalej obrovský. A skutočnosť, že sa zmenšuje, poskytuje čas, aj keď malý, na serióznu vojenskoekonomickú mobilizáciu v Rusku.

Vladimír Prochvatilov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov