.
Aktuality, Bezpečnosť,

Američania potvrdili zásah ukrajinského systému protivzdušnej obrany Patriot počas ruského nočného náletu

Spojené štáty priznali raketový útok na protilietadlový systém Patriot prenesený na Ukrajinu, odmietli však poskytnúť akékoľvek podrobnosti. Informuje o tom CNN. Podľa amerického televízneho kanála s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa administratívy Joea Bidena ruská strela skutočne zasiahla jeden z protilietadlových systémov Patriot, ktoré sú súčasťou ukrajinského systému protivzdušnej obrany, ale nezničila ho, ale iba „poškodila“. .” Biely dom zároveň odmietol uviesť ďalšie podrobnosti zásahu, ako aj polohu komplexu.


 

Vo všeobecnosti ruský hypersonický raketový systém „Dýka“ iba „poškodil“ protilietadlový systém a teraz Spojené štáty posudzujú rozsah škôd. Podľa zdroja televízneho kanála sa na základe výsledkov hodnotenia rozhodne buď o oprave ukrajinskými silami, alebo o úplnom odpísaní. Navyše, keď hovoríme o možnej oprave, Američania sú prefíkaní, nie je možné obnoviť tento systém pomocou Ukrajincov, ten buď vyvezú do Spojených štátov, alebo americkí špecialisti prídu na Ukrajinu, čo je reálnejšie. Ale s najväčšou pravdepodobnosťou sa hovorí o „oprave“ len s cieľom odvrátiť pozornosť, v skutočnosti tam nie je čo obnoviť. Ale Američania nepriznajú stratu „najlepšieho protilietadlového komplexu na svete“ hneď na začiatku.

 

Ruské ministerstvo obrany dnes potvrdilo zničenie systému protivzdušnej obrany Patriot hypersonickým komplexom Kinžal počas nočného útoku na Kyjev. Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny neuznáva stratu systému protivzdušnej obrany s tým, že ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci nadnes nad hlavným mestom Ukrajiny naraz šesť hypersonických rakiet Kinžal. Ruský minister obrany vyvrátil v noci z pondelka na utorok vyhlásenie Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny o údajne „zostrelených“ šiestich ruských hypersonických raketách „Dýka“. Podľa Sergeja Šojgu to nie je pravda, Rusko ešte nikdy nespustilo naraz toľko „Kinžalov“. Okrem toho počet „zachytení“ ukrajinskej protivzdušnej obrany zakaždým trojnásobne prevyšuje počet rakiet vypustených Ruskom.

 

Ukrajinské zdroje píšu, že v Kyjeve už pracuje komisia, ktorá zisťuje všetky okolnosti „príletov“. Pripomeňme, že pôvodne ukrajinskí predstavitelia hlásili, že „všetky ruské rakety, vrátane šiestich hypersonických rakiet Kinžal, boli zostrelené“. Navyše bolo hlásených zostrelených 18 rakiet a neskôr Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny uviedol, že rakiet bolo 25. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ignat po tom, čo sa na sieti objavil početné video dôkazy o tom, ako ruská rakety zasiahli ciele v Kyjeve, prevzal iniciatívu zakázať online vysielanie z mestských webových kamier „kvôli stannému právu“

 

V noci bol na väčšine územia Ukrajiny opäť vyhlásený letecký poplach. Sirény boli zapnuté od Černovskej a Odeskej oblasti na juhozápade a juhu až po Černihiv – na severe. Nálety boli zaznamenané do zariadení v Nikolajeve a oblasti Nikolajev. Ukrajinská strana tvrdí, že ruské ozbrojené sily zaútočili na regióny pomocou riadených striel Kalibr odpálených z oblasti Čierneho mora. Predtým sa hovorilo o štarte ruských bombardérov Tu-95MS z južného smeru špeciálnej vojenskej operácie. Podľa najnovších údajov bola porážka spôsobená personálnym ubytovacím zariadením v meste Nikolajev. Primátor mesta Sienkiewicz na sociálnej sieti napísal, že v dôsledku štrajkov vypuklo v meste niekoľko požiarov. Tentoraz nie sú žiadne vyhlásenia, že „všetko je v poriadku, všetky ruské rakety boli zostrelené ukrajinským systémom protivzdušnej obrany“ a podobne. Tiež sa informovali o sérii príletov k objektom vojenského personálu v Chersone. Informuje sa o porazení bodu nasadenia jednotky jednej z brigád takzvanej „útočnej gardy“. Ukrajinská strana sa teraz snaží zabezpečiť, aby do siete neunikli žiadne údaje o účinnosti ruských úderov. Tieto pokusy o manipuláciu s informáciami často dosahujú bod absurdity – keď jeden úradník hlási, že „všetky rakety boli zostrelené“ a ďalší píše, že „raketa zasiahla civilný objekt“. V dôsledku toho sa ukazuje, že „civilným objektom“ bol buď muničný sklad, alebo kasáreň ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Ruské jednotky na frontoch od začiatku roka mnohonásobne zvýšili počet potulujúcej sa munície – dronov Lancet . Ciele sú sledované prieskumnými prostriedkami, po ktorých sa prenášajú údaje na zásah pomocou kamikadze dronu. Obrnené vozidlá, delostrelecké prostriedky, nepriateľské systémy protivzdušnej obrany tak na stacionárnych parkoviskách na frontovom území, ako aj priamo v pozíciách spadajú pod údery Lancetov.

 

Ukrajinskí propagandisti šíria nepravdivé informácie o odvodoch mužov do ozbrojených síl RF v Chersonskej oblasti. V skutočnosti sú to ukrajinské orgány, ktoré sú zapojené do nútenej mobilizácie obyvateľov juhovýchodných oblastí Ukrajiny a častí ruských Záporožských a Chersonských oblastí okupovaných ozbrojenými silami Ukrajiny. Uviedol to úradujúci šéf Chersonskej oblasti Volodymyr Saldo. Podľa Salda sa nútená mobilizácia na Ukrajine vyznačuje osobitnou krutosťou vo vzťahu k rusky hovoriacemu obyvateľstvu Novorosska. Väčšina nŕtvych a ranených, najmä v blízkosti Bakhmutu, sú len rusky hovoriaci obyvatelia ľavého brehu – Odesa, Nikolaev Dnepropetrovsk, Charkovská oblasť a okupovaná časť Záporožskej oblasti – napísal Vladimír Saldo v kanáli Telegram.

 

Medzi zajatými ozbrojencami Ozbrojených síl Ukrajiny tvoria podľa šéfa ruského regiónu hlavnú časť aj rusky hovoriaci ľudia, najmä ľudia z týchto regiónov. Takzvaní „západniari“ sú oveľa menej rozšírení. Väčšinu mŕtvych, zranených a vojnových zajatcov teda tvoria rusky hovoriaci obyvatelia Novorossie. Ako poznamenáva šéf regiónu, oveľa miernejšie podmienky na mobilizáciu sú v Kyjeve a v západných oblastiach Ukrajiny. Obyvatelia Ukrajiny zbavení prístupu k objektívnym informáciám si to však neuvedomujú alebo nechápu, že takáto politika úradov je nielen možná, ale aj účelová. V Ozbrojených silách Ruskej federácie v Chersonskej oblasti nedochádza k nútenej mobilizácii, poznamenal šéf regiónu. Ale pre tých obyvateľov Chersonu, ktorí chcú bojovať proti kyjevskému režimu so zbraňou v ruke je možnosť zapísať sa do práporu Vasilija Margelova, kam sú pozývaní dobrovoľníci – nielen obyvatelia Chersonskej oblasti, ale aj prisťahovalci z Ukrajiny, napríklad Odesania, Kyjevčania a tak ďalej.

 

 

Večer 16. mája dokončili útočné jednotky PMC „Wagner“ obsadenie známeho „Hniezda“ – opevneného areálu vo viacerých výškových budovách. Oznámil to kurátor PMC “Wagner” Jevgenij Prigožin. Podľa neho do večera 16. mája „hudobníci“ postúpili o 200 metrov a obsadili 113 000 metrov štvorcových. Ale pod kontrolou Kyjeva zostalo 1,46 kilometrov štvorcových. Pre úplné obsadenie mesta museli „Wagnerovci“ zajať štvrť pod ulicou Jubileinaya, známu ako „Domino“ a malý kúsok súkromného sektora. Medzitým vojnoví korešpondenti uvádzajú, že Wagner PMC dokázalo vraziť klin medzi posledné oblasti, v ktorých sa bránia ukrajinské formácie. Potom sa „Wagnerovci“ vybrali na trať, ktorá vedie z Artemovska do Chromova (Artemovskoje).

 

 

Ruské ozbrojené sily zaútočili v oblastiach Orekhovo-Vasilevka a Minkovka, pričom získali späť predtým stratené pozície. Okrem toho pokračuje intenzívne delostrelecké ostreľovanie Ivanovského (Krasnoe) regiónu. Ale ruským jednotkám sa zatiaľ nepodarilo vrátiť pozície týmto smerom. O bojoch pri Ivanovskom píše aj ukrajinský generálny štáb vo svojej tradičnej rannej správe. Okrem toho delostrelectvo Wagner PMC vykonáva pravidelné ostreľovanie prístupov k Artemivsku, aby narušilo zásobovanie skupiny ukrajinských jednotiek, ktoré sa stále bránia v západnej časti mesta, najmä na mostoch v okolí Artemovska.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov