.
Aktuality, Pozemná technika,

Nemecký systém Skyranger 30 pre dánsku protivzdušnú obranu

Dánsko sa rozhodlo, že pozemný komponent protivzdušnej obrany pozemných vojsk bude založený na nemeckých systémoch Skyranger 30. Veže sa plánujú inštalovať na použité kolesové obrnené transportné vozidlá Piranha V, ktoré sú už vo výzbroji Kráľovskej dánskej armády (Hæren). Obstaranie prostriedku na plnenie tejto spôsobilosti je v súlade s cieľmi aktuálnych plánovacích dokumentov a zohľadňuje aj skúsenosti získané z prebiehajúcej vojny na Ukrajine. Očakáva sa, že čoskoro sa začnú rokovania s výrobcom systému, nemeckým obranným gigantom Rheinmetall.


 

 

Skyranger je modul pancierovej veže vybavený 30x173mm kanónom Oerlikon s rýchlosťou streľby 1 000 rán za minútu a účinným dostrelom až 3 000 metrov. Kanón je možné doplniť protilietadlovými raketami veľmi krátkeho dosahu (VSHORAD). Okrem kanóna a rakiet je možná aj inštalácia bojového lasera. Integrálna výbava Skyrangeru zahŕňa súpravu senzorov (optoelektronické a radarové) a systém riadenia paľby, ktorý mu umožňuje útočiť na lietadlá, vrtuľníky aj drony. Konkrétna konfigurácia dánskych systémov ešte nebola stanovená. Integráciu jednotlivých komponentov bude mať na starosti miestna spoločnosť Terma. Typ striel, ktoré sa majú použiť, zatiaľ nebol špecifikovaný. V súčasnosti sa dánska pozemná protivzdušná obrana spolieha výlučne na systémy veľmi krátkeho dosahu s raketami Stinger, ktoré boli dlhodobo uložené v sklade a len sa prípadne nejaké darovali Lotyšsku. Skyranger bude preto významnou posilou. Za obranu dánskeho vzdušného priestoru je však zodpovedné predovšetkým námorníctvo a letectvo

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov