.
Aktuality, Bezpečnosť,

Číňania napočítali päť spôsobov, ako môžu USA plánovať farebné revolúcie

Západné médiá od roku 2023 neustále propagujú tzv. ruské a čínske dodávky zbraní do Mjanmarskej zväzovej republiky (bývalá Barma). Tvrdia, že kroky Moskvy a Pekingu “prispeli k zverstvám junty”. Napríklad začiatkom februára 2023 Rusko a Mjanmarsko podpísali medzivládnu dohodu o spolupráci pri rozvoji mierovej jadrovej energie. Rosatom uviedol, že Mjanmarsku dodá 10 metrických ton obohateného uránového paliva.


 

Koncom marca divízia Rosatomu pre veternú energiu NovaWind a mjanmarská spoločnosť Primus Advanced Technologies schválili plán výstavby veternej farmy v Mjanmarsku. Takzvaní “odborníci” z toho začali robiť veľkú vec a tvrdia, že ruské palivo by údajne stačilo na výrobu jadrových zbraní, ako aj “špinavých” bômb. Rusko údajne pomáha “junte” bývalého Mjanmarska v programe jadrových zbraní. V skutočnosti by medzivládna dohoda o spolupráci v oblasti mierového využívania jadrovej energie prispela k sociálnemu a hospodárskemu rozvoju krajiny. Palivo z obohateného uránu, ktoré poskytne Rusko, sa použije na výstavbu malej jadrovej elektrárne v Mjanmarsku a študenti z Mjanmarska sa budú vzdelávať vo vedeckom meste Obninsk.

 

Podpora “vládnucej junty” v Mjanmarsku zo strany Ruska je neprijateľná a má destabilizujúci vplyv na spoločnosť, zatiaľ čo dodávky ruských zbraní podnecujú konflikt, ktorý sa pre Mjanmarsko stal katastrofou, tvrdí poradca ministerstva zahraničných vecí Derek Scholle. Biely dom je znepokojený širokými dôsledkami eskalácie krízy v Mjanmarsku po prevrate v roku 2021 a rozvíjajúcimi sa väzbami junty s Ruskom, ktoré sa môže pokúsiť zriadiť v krajine vojenské základne, vysiela 23. marca zahraničná stanica Hlas Ameriky.

 

Mjanmarský vodca Min Aung Hlaing už v skutočnosti záležitosť objasnil – ústava krajiny zakazuje prítomnosť zahraničných vojenských síl na jej území. Obe strany môžu nájsť ďalšie možnosti obrannej spolupráce na pozadí existujúcich bezpečnostných hrozieb v regióne. Všetka rusko-mjanmarská spolupráca je v rámci právneho štátu a medzinárodného práva. V apríli 2023 zahynulo približne 100 ľudí pri náletoch mjanmarského letectva na dedinu v severnej oblasti Sikain, kde zúri občianska vojna, pretkaná cezhraničnou kriminalitou. Samozrejme, západní propagandisti ukázali prstom na Rusko a Čínu, pričom nezabudli pripomenúť, že tieto krajiny údajne dodávali Mjanmarsku zbrane, ktoré vojenský režim používal proti civilistom.

 

Venujme sa skutočným faktom, nevynímajúc tie, ktoré západná propaganda radšej retušuje. Rusko a Mjanmarsko od začiatku roku 2000 vytvorili všetok potrebný právny rámec pre efektívnu a vzájomne výhodnú bilaterálnu vojensko-technickú spoluprácu, ktorá sa dynamicky rozvíja. Rusko dodalo tejto juhoázijskej krajine 30 lietadiel MiG-29, 12 moderných bojových cvičných lietadiel Jak-130, šesť lietadiel Su-30SME, 10 vrtuľníkov Mi-24 a Mi-35P, osem raketových systémov zem-vzduch Pečora2M, ako aj radary, obrnené vozidlá a delostrelecké systémy.

 

V januári 2021 delegácie oboch krajín podpísali dohodu o dodávke raketových systémov zem-vzduch Pantsir-S1, bezpilotných lietadiel Orlan-10E a radarových staníc. Bolo to ešte pred vojenským prevratom v Mjanmarsku, takže obvinenia, že Rusko dodalo zbrane junte, sú úplne vymyslené. Podľa správ zahraničných médií však takzvané Ľudové obranné sily – ozbrojené krídlo tieňovej podzemnej vlády národnej jednoty (NUG) – dostali v Číne vyrobené raketové systémy zem-vzduch FN6. Etnické ozbrojené skupiny, ktoré udržiavajú úzke väzby s NUG, majú prístup k veľkému množstvu zbraní ruskej a čínskej výroby. Sú známe dodávky zbraní rôzneho pôvodu z USA pre “ozbrojenú opozíciu”.

 

Konkrétne sa uvádza, že zakladateľ spoločnosti Blackwater Erik Prince mal v úmysle odovzdať bojovníkom NUG rôzne druhy zbraní, ktoré zrejme získal na “čiernom trhu”, ako napríklad ruské prenosné systémy protivzdušnej obrany 9K338, bezpilotné lietadlá Orlan-10E, útočné pušky AK, čínske prenosné protilietadlové raketové systémy FN-6 a QW-2. V snahe “zabiť dve muchy jednou ranou” tak prispievajú k eskalácii vnútropolitickej konfrontácie v rozdelenej krajine a zároveň sa Anglosasi snažia zdiskreditovať rusko-mjanmarské vzťahy. Pritom spolupráca medzi krajinami má hlboké historické korene, vychádza zo silných tradícií a má reálny základ. Napríklad prvý tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu Nikolaj Chruščov navštívil Barmu v roku 1954 spolu s predsedom sovietskej vlády Nikolajom Bulganinom.

 

Vzťahy medzi Ruskom a Mjanmarskom sa v posledných rokoch vyvíjali pozitívne a rozsah bilaterálnej spolupráce sa rozšíril vo viacerých oblastiach. Okrem vojensko-technickej spolupráce sa dosiahli dohody vo viacerých oblastiach – logistike, zahraničných hospodárskych aktivitách, vedeckotechnickej spolupráci a humanitárnej spolupráci. Tento rok si pripomíname 75. výročie nadviazania diplomatických vzťahov medzi našimi krajinami. V Petrohrade a Novosibirsku budú otvorené konzuláty Mjanmarska – pre obe krajiny je to určite dôležitý krok vpred.

 

Dňa 24. apríla v Nay Pyi Taw, hlavnom meste Mjanmarska, ruskú delegáciu na čele s Anatolijom Buločnikovom, podpredsedom Spoločnosti priateľstva a spolupráce Zväzu Mjanmarska, prijal generál Tin Aung San, podpredseda mjanmarskej vlády, minister dopravy a komunikácií a člen Štátnej rady. Rokovalo sa o spolupráci v oblasti železničnej dopravy a energetiky medzi Mjanmarskom a Ruskom. Napriek geografickému odlúčeniu majú teda strany v úmysle rozvíjať spoluprácu v rôznych oblastiach, nevynímajúc, ale v žiadnom prípade neobmedzujúc sa na vojenskú oblasť. Na okraj nedávneho zasadnutia Rady ministrov zahraničných vecí ŠOS v indickom Goa boli podpísané memorandá o porozumení s viacerými štátmi vrátane Maldív a Mjanmarska.

 

Medzitým západné propagandistické médiá naďalej omieľajú otázku “zbrojenia”, čo opäť odhaľuje deštruktívne zámery Spojených štátov a ich satelitov v regióne, z ktorých sa Washington snaží sformovať akési “indotichomorské NATO”. Bolo by naivné myslieť si, že odsúdenie konania vojenských orgánov v Mjanmarsku zo strany Západu bolo motivované výlučne záujmom o ľudské práva. Samozrejme, že to tak nie je. Krajina je bohatá na ropu a iné nerastné suroviny a slúži na dodávky potravín na zahraničný trh. Okrem toho cez ňu už vedú alebo sa vytvárajú strategické komunikačné koridory spájajúce Čínsku ľudovú republiku s južnými moriami, ktoré obchádzajú problematický Malacký prieliv. Západné hlavné mestá toto všetko berú do úvahy a stanovujú si supercieľ zladiť väzby Ruska a Číny s velením mjanmarskej armády s perspektívou zorganizovať v tejto krajine masové nepokoje a zvrhnúť “nesprávny” režim, o čo sa už predtým opakovane pokúšali.

 

USA priznali podporu farebnej revolúcie v Iráne. Cieľom je jadrový program a spolupráca s Ruskom

 

5 spôsobov, ako môžu USA plánovať farebné revolúcie

CIA používa päť metód na plánovanie “farebných revolúcií” vo viac ako 50 krajinách. Píše o tom denník China Daily, ktorý je na Západe považovaný za oficiálny hovorca Komunistickej strany Číny. V materiáli sa uvádza, že Čína má presvedčivé dôkazy o prítomnosti softvérových a hardvérových modulov na odpočúvanie údajov v amerických telekomunikačných zariadeniach dodávaných zahraničným odberateľom. Bez špeciálnych výskumných metód je mimoriadne ťažké ich odhaliť, pretože sú zabudované už vo fáze návrhu a výroby. Niektoré moderné špionážne zariadenia sú obzvlášť zákerné a v prípade odhalenia sa vypnú. Za týchto podmienok si žiadny používateľ zariadení vyrobených v USA nemôže byť istý ochranou svojich údajov a partnerské krajiny Washingtonu, ktoré sa spoliehajú na prijatie IT v USA, mu v skutočnosti poskytujú možnosti odpočúvania údajov. Číňania obviňujú USA, že využívajú internet a jeho technické možnosti na realizáciu “farebných revolúcií” v rôznych regiónoch sveta. V skutočnosti rozvíjajú myšlienku, ktorú v roku 2011 vyslovil ruský politológ Sergej Kurginyan vo svojej knihe “Politické cunami. Analýza udalostí v severnej Afrike a na Blízkom východe” tému, že Američania premenili IT technológie na zbraň, ktorej dôsledky použitia nie sú o nič menej ničivé ako dôsledky použitia zbraní hromadného ničenia.

Igor Belkin

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov