.
Aktuality, Pozemná technika,

Bojové vozidlo MARS 4×4 HardTop vo verzii S-330

Spoločnosť SVOS Přelouč bude na Medzinárodnom veľtrhu obrannej a bezpečnostnej techniky IDET, ktorý sa koná v dňoch 24.-26. mája 2023 v Brne, prezentovať bojové vozidlo MARS 4×4 HardTop vo verzii S-330, ktoré slúži ako platforma pre mobilný systém protivzdušnej obrany MSHORAD (Mobile Short Range Air Defence) novej generácie švédskej firmy SAAB. Vo SVOS pracovali na vývoji vozidla MARS 4×4 niekoľko rokov a do jeho konštrukcie začlenili niekoľko inovatívnych funkcií. Patrí medzi ne napríklad riešenie podvozku vlastnej konštrukcie, ktoré umožňuje individuálne nastavenie svetlej výšky každého kolesa podvozku zvlášť, čo je dôležitý prvok pre fungovanie systému MSHORAD. V neposlednom rade vzduchové odpruženie vozidla MARS zvyšuje komfort posádky pri jazde v ťažkom teréne, rovnako ako ochranu citlivých integrovaných zariadení a prístrojov bez ohľadu na aktuálne zaťaženie vozidla. Okrem toho má MARS vynikajúcu balistickú protimínovú ochranu.


 

image description

 

Technické parametre a vysoké úžitkové vlastnosti vozidla MARS 4×4 ho predurčili, aby sa stalo platformu pre rôzne zbraňové systémy.Na IDET 2023 spoločnosť SVOS bude prezentovať MARS tiež v ďalšej modifikácii. Jedná sa o verziu Doublecabine osadenú diaľkovo ovládanou zbraňovou stanicou MANTIS s guľometom kalibru 12,7 mm od českej firmy EVPÚ Uherské Hradiště. Toto vozidlo so štvordverovou pancierovou kabínou môže byť vybavené napríklad aj mínometom a slúžiť ako samohybný mínometný systém. A firma SAAB Dynamics využila MARS 4X4 Doublecabine pre radarové vozidlo MRU (Mobile Radar Unit) s inštalovaným viacúčelovým 3D radarom SAAB Giraffe 1x.

 

.

 

V decembri minulého roka spoločnosti SAAB a SVOS predstavili systém MSHORAD inštalovaný na bojovom vozidle MARS slovenským protilietadlovcom z 11. brigády vzdušných síl v Nitre a ďalším príslušníkom Ozbrojených síl SR. Slovenskí protilietadlovci oceňovali vysokú mobilitu celého systému, jeho variabilitu a jeho možnosti v prípadnom bojovom nasadení.

 

Vozidlo MARS 4×4 sa plne vyrába v Českej republike av širokej miere využíva hlavné agregáty ako napríklad motor alebo prevodovku zavedené do aliančného systému s príslušnými NSN kódmi, pričom tieto celky sú zavedené a na bojiskách overené v iných vozidlových platformách používaných rôznymi armádami NATO.

 

Vozidlá MARS 4×4 poháňa kvapalinou chladený preplňovaný radový vznetový šesťvalec s objemom 7,2 litra, výkonom 240 kW. Prevodovka je šesťstupňová automatická typ ZF. Celková hmotnosť základnej verzie je cca 14 000 kg, limit užitočného zaťaženia je 2 000 kg. Maximálna rýchlosť na ceste môže dosiahnuť až 110 km/ha dojazd s plnou nádržou je až 800 km.
Bojové vozidlo MARS 4×4 má voliteľne riaditeľnú zadnú nápravu, čo umožňuje nízky polomer zatáčania 6 m. Vozidlo tak disponuje vysokým stupňom manévrovateľnosti v obmedzenom priestore, napríklad v mestskej zástavbe, horskom teréne či inak ťažko prístupnom území.

 

Vozidlo MARS 4x4x HardTop je 6520 mm dlhé, široké 2300 mm, vysoké 2720 mm a rázvor náprav je 3800 mm. Svetlá výška sa dá vďaka nastaviteľnosti perovania a systému centrálneho dohusťovania pneumatík upraviť v rozsahu 245–472 mm.
Vozidlo tiež disponuje hydraulicky ovládanou chrbtovou rampou s nosnosťou 500 kg so všetkými výhodami z toho vyplývajúcimi. Teda od rýchleho nástupu a výstupu osádky, cez bezproblémovú nakládku rozmerných nákladov (funguje ako nákladová rampa) až po možnosť vchádzania a vychádzania bezosádkových prostriedkov bez nutnosti nájazdových rámp. Spoločnosť SVOS, spol. s.r.o. je jedným z popredných svetových výrobcov obrnených vozidiel. Spoločnosť do dnešného dňa vyrobila viac ako 6 600 obrnených vozidiel, ktoré spoľahlivo a bezpečne slúžia v tých najnáročnejších podmienkach po celom svete. Medzi ich užívateľov patrí mnoho krajín vrátane členov NATO alebo organizácií ako sú OSN alebo OBSE.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov