.
Aktuality, Bezpečnosť,

Okno do Európy sa takmer zavrelo. Podiel obchodu s Ruskom sa znížil o polovicu

Summit G7 v Hirošime sa stal “klubom záujmu” pre nepopulárnych západných politikov, napísal denník The New York Times. Korešpondent novín konštatuje, že všetkých zhromaždených lídrov zožiera “nevôľa voličov”. Medzinárodné stretnutie sa koná v čase “demokratického úpadku” kvôli nízkej podpore obyvateľstva pre ich zvolených prezidentov a premiérov. – Každý z lídrov je v ťažkostiach z iného dôvodu, ale ich spoločný boj zdôrazňuje krehkosť slobodných spoločností v čase hlbokého politického a kultúrneho rozdelenia, uvádza sa v texte. Žiadnemu z lídrov G7 sa nikdy nepodarilo získať podporu väčšiny obyvateľstva. Napríklad talianska premiérka Giorgia Meloniová má podporu 49 percent voličov, zatiaľ čo nemecký kancelár Olaf Scholz 34 percent, píše publikácia s odvolaním sa na údaje spoločnosti Morning Consult.


 

Európska únia bola dlhé roky hlavným obchodným partnerom Ruska. Podľa údajov FCS bol v roku 2020 podiel EÚ na obrate zahraničného obchodu Ruska 33,8 %, v roku 2021 sa zvýšil na 35,9 %. Pre EÚ je Rusko v posledných rokoch trvalo na piatom mieste v rebríčku najväčších obchodných partnerov (po USA, Číne, Spojenom kráľovstve a Švajčiarsku).

 

V roku 2020 tak Rusko predstavovalo 4,11 % vývozu EÚ; 5,10 % dovozu. Tento obraz zmenili 24. február 2022 a kolektívne sankcie Západu voči Rusku. Ako je známe, od marca minulého roka FCS takmer úplne prestala zverejňovať údaje o ruskom zahraničnom obchode. Teraz sa štatistiky čiastočne obnovili, ale FCS stále neuvádza geografickú štruktúru zahraničného obchodu. Musíme používať “odrazené svetlo”, t. j. colné štatistiky partnerských krajín Ruska. Patria sem aj štatistiky Eurostatu. Na konci roka 2022 sa obchod medzi Ruskom a EÚ zvýšil o 2,3 % na 258,6 mld. eur, čo je najvyššia úroveň za posledných osem rokov. Obrat zahraničného obchodu Ruska v hodnotovom vyjadrení vzrástol aj s mnohými ďalšími partnermi. Možno odhadnúť, že podiel EÚ na celkovom obrate zahraničného obchodu Ruska predstavoval v minulom roku približne 30 %. Zdá sa, že k žiadnej revolúcii nedošlo.

 

Zahraničný obchod s Ruskom sa naďalej rozvíjal, len menej dynamicky ako s inými krajinami (Čína, India). Priemerné údaje o obchode medzi EÚ a Ruskom však zakrývajú viacsmernú dynamiku vývozu a dovozu. Vývoz tovaru z Ruska do EÚ sa vlani zvýšil o štvrtinu na 203,4 mld. EUR, čo je o niečo menej ako historické maximum dosiahnuté v roku 2012 (203,6 mld. EUR). Rusko ukončilo rok na štvrtom mieste v rebríčku vývozcov. Našu krajinu predbehli len Čína, USA a Spojené kráľovstvo. Dovoz z EÚ do Ruska sa zároveň znížil o 38,1 % na 55,2 mld. Obchodný deficit EÚ s Ruskom dosiahol rekordných 148,2 mld. eur, čo je dvojnásobok oproti roku 2021. Mesačné údaje za prvý štvrťrok minulého roka sa zároveň nápadne líšia od údajov za posledný štvrťrok.

 

Podľa Eurostatu predstavoval podiel Ruska na dovoze do EÚ v januári a februári 9,5 % a v decembri 4,3 %. Podiel Ruska na vývoze EÚ bol v januári a februári približne 4,0 % a v decembri klesol na 2,0 %. Podiel Ruska na obchode EÚ sme teda v minulom roku znížili o viac ako polovicu. Pokiaľ ide o zemný plyn, Rusko sa v prvom štvrťroku minulého roka podieľalo na dovoze do EÚ 35 % a vo štvrtom štvrťroku jeho podiel klesol na 18 %. V prípade niektorých ďalších komoditných skupín je podiel ruských dodávok v prvom a štvrtom štvrťroku (v %) nasledovný:

Uhlie – 44 a 0

Ropa – 27 a 15

Hnojivá – 32 a 20

Nikel – 49 a 40

železo a oceľ – 14 a 6.

 

Európska únia sa pomerne rýchlo prispôsobila podmienkam sankčnej vojny proti Rusku. Najradikálnejšia zmena nastala v oblasti uhlia – EÚ sa úplne vzdala ruského uhlia. Ruský dovoz bol nahradený zvýšenými dodávkami z mnohých krajín. Väčšina nahradenia sa uskutočnila na úkor dodávok z USA. Napríklad v prípade ropy sa podiel USA na dovoze do EÚ zvýšil z 8 % v 1. štvrťroku na 10 % vo 4. štvrťroku. V prípade hnojív sa zvýšil z 0 % na 9 % a v prípade zemného plynu z 12 % na 21 %.

 

Sankcie sú naďalej obzvlášť prísne na high-tech výrobky z EÚ do Ruska. Dôležitou skupinou výrobkov, na ktorú sa vzťahujú sankcie, sú stroje a zariadenia. Kým v januári 2022 dovoz takéhoto tovaru z EÚ do Ruska v hodnotovom vyjadrení dosiahol 2 960 mil. eur, v decembri to bolo len 1 013 mil. eur. Ide o takmer trojnásobné zníženie. Klesajúci trend v obchode medzi EÚ a Ruskom možno sledovať aj na mesačnej báze.

 

V januári 2022 dosiahol vývoz z Ruska do EÚ hodnotu 20,0 mld. eur, pričom v marci dosiahol najvyššiu hodnotu 21,8 mld. eur a následne v decembri klesol na 10,3 mld. eur. Dovoz z EÚ do Ruska dosiahol v januári minulého roka 8,6 mld. eur a v decembri bol o polovicu nižší – 4,3 mld. eur. Existujú predbežné odhady obchodu medzi EÚ a Ruskom v prvom štvrťroku tohto roka. V marci 2023 predstavovali dodávky tovaru z Ruska do EÚ len 4,0 mld. Pre porovnanie, v marci minulého roka to bolo 23,5 mld. V medziročnom porovnaní ide o takmer šesťnásobný pokles. “Marcové dodávky boli podľa Eurostatu najnižšie od roku 2002 a o polovicu nižšie ako počas najhoršej krízy v rokoch 2009 a 2016. V porovnaní s najhorším mesiacom krízy COVID dovoz z Ruska do EÚ klesol o 25 % a v porovnaní s priemernými dodávkami v rokoch 2018 – 2019 je pokles viac ako trojnásobný,” uvádza telegramový kanál Spydell Finance.

 

Priemerný mesačný dovoz z EÚ do Ruska na konci prvého štvrťroka tohto roka však predstavoval 3,8 mld. eur. Na porovnanie, vlani bol priemerný mesačný objem 4,6 mld. eur a rok predtým 7,4 mld. eur. Úplná blokáda sa nedosiahla, ale v porovnaní s predminulým rokom vidíme takmer dvojnásobný pokles mesačného objemu dovozu z EÚ. Ak extrapolujeme trendy z predchádzajúceho roka, je možné predpokladať, že obchodné vzťahy medzi Ruskom a Európskou úniou sa do konca roka 2023 môžu dostať na nulu. Druhú takúto krízu v obchodných vzťahoch Ruska s Európou nemožno nájsť. Aj v 30. rokoch 20. storočia obchod medzi Sovietskym zväzom a Európou pokračoval; Európa od sovietskeho štátu kupovala obilie, ropu, železnú rudu, kovy, drevo a iné suroviny a dodávala nám stroje a zariadenia. Dnes je Európa na pokraji veľkého hospodárskeho poklesu. Pomôže to zvrátiť ukončenie obchodných vzťahov medzi Ruskom a EÚ? Alebo sa “okno do Európy”, ktoré preťal Peter Veľký, raz a navždy zatvorí?

Valentin Katasonov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov