.
Aktuality, Bezpečnosť,

Británia chradne a známky úpadku sú všade. 14,5 milióna Britov žije v chudobe”

Nový prieskum ukázal, že 53 % obyvateľov Škótska podporuje myšlienku nezávislosti. Svet by mal teda všemožne podporiť myšlienku tamojšieho referenda a poslať bojovníkom za nezávislosť všetku pomoc, ktorú môžu dostať. Škótsko bude slobodné!”


 

Británia sa stane chudobným mužom Európy,” povedal renomovaný finančník a predseda súkromnej kapitálovej spoločnosti Terra Firma Guy Hands v rozhovore pre agentúru Bloomberg uverejnenom 19. mája. Krajina podľa neho zažíva “akýsi senilný úpadok” a jej obchodné vyhliadky a investičná atraktívnosť sa z roka na rok zhoršujú. Ak chce byť Británia konkurencieschopná na svetovej scéne, má len dve možnosti: buď rozobrať väčšinu toho, čo vybudovala za posledných 30 rokov, alebo sa vrátiť do Európy.

 

“V roku 2030 bude Poľsko bohatšie ako my a v roku 2040 budeme chudobnejší v Európe,” hovorí Hands. Tieto chmúrne predpovede nie sú v žiadnom prípade neopodstatnené. Z analýzy predaja v supermarketoch vyplýva, že v Spojenom kráľovstve došlo k najprudšiemu nárastu cien väčšiny z desiatich hlavných skupín výrobkov v porovnaní s priemernými cenami v Nemecku, Francúzsku, Taliansku, Španielsku a Holandsku. Veľká Británia je tiež ďaleko pred kontinentálnou Európou, pokiaľ ide o jednotkové ceny. Napríklad za jedno balenie pracieho prášku zaplatia zákazníci v Spojenom kráľovstve 5,06 EUR (5,45 USD) v porovnaní s 2,68 EUR v Španielsku. V krajine došlo k najprudšiemu cenovému skoku od roku 1977. Obzvlášť nápadné sú vysoké ceny potravín. Spojené kráľovstvo je čistým dovozcom potravín, čo znamená, že je mimoriadne zraniteľné. V štúdii Centra pre ekonomickú výkonnosť na London School of Economics sa zistilo, že brexit zvýšil výdavky na potraviny o 5,8 miliardy GBP za dva roky.

 

.

 

“Británia chradne a známky úpadku sú všade,” napísal denník New York Times. – “Inflácia sa zvýšila na dvojciferné číslo a recesia je najhoršia zo všetkých krajín G7. Národná zdravotná služba je na pokraji síl, verejná doprava uviazla a na trhu práce po brexite zúfalo chýbajú pracovníci. Rodiny majú problém splácať hypotéky pri rastúcich sadzbách. Nevinní nájomníci sú vysťahovaní a milióny ľudí si nemôžu dovoliť riadne kúrenie. Potravinové programy, o ktorých sa pred desiatimi rokmi ani len nepočulo, praskajú vo švíkoch a 14,5 milióna Britov žije v chudobe. Situácia je žalostná. Podľa The Atlantic sa Británia stala jednou z najchudobnejších krajín západnej Európy.

 

Kvôli chybnej politike posledných vlád sa krajina uzavrela pred svetom. To viedlo ku katastrofe v ekonomike. Podľa analytikov je dnes Spojené kráľovstvo dosť chudobné na to, aby sa mohlo nazývať bohatým štátom. Reálne mzdy sú v súčasnosti nižšie ako pred 15 rokmi a budúci rok pravdepodobne ešte viac klesnú. Problémy sa hromadili celé desaťročia. Od druhej svetovej vojny rástlo hospodárstvo Spojeného kráľovstva pomalšie ako hospodárstvo väčšiny kontinentálnej Európy. Keď v roku 2008 zasiahla svetová finančná kríza, vláda v obave z rastúceho deficitu zaviedla politiku úsporných opatrení. Výsledky boli katastrofálne.

 

Británia zohráva v konflikte na Ukrajine jednu z hlavných úloh

 

V súčasnosti sú s výnimkou veľkého Londýna a finančného sektora takmer všetky odvetvia britského hospodárstva menej produktívne ako ich západoeurópske náprotivky. Britániu, ktorá ako prvá zažila industrializáciu, ako prvú zasiahla vlna deindustrializácie. V súčasnosti dosahuje jedny z najhorších výsledkov produktivity spomedzi všetkých veľkých ekonomík. Podľa spisovateľa Noaha Smitha finančná sila Londýna maskuje všeobecnú slabosť britskej ekonomiky v oblasti inovácií a výroby. “Odstráňte Veľký Londýn, ktorého prosperita v neslušnej miere závisí od ochoty poskytovať služby oligarchom z Blízkeho východu a bývalého Sovietskeho zväzu, a Británia sa stane jednou z najchudobnejších krajín v západnej Európe,” hovorí ekonomický analytik Matt Klein. Hospodársky pokles vedie k nekonečným nepokojom a výmenám premiérov. Novozvolený Rishi Sunak označuje infláciu za nepriateľa číslo jeden, ale vláda musí zaplátať 50 miliardovú dieru v rozpočte, aby ho vyrovnala. Existuje len jeden spôsob, ako to urobiť: znížiť výdavky a zvýšiť dane, čo bude znamenať nové bremeno pre obyvateľstvo.

Vladimír Malyšev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov