.
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Prehliadka zbraní. Západ vsádza na pokračovanie konfliktu

Začiatkom mája Zelenskyj opustil Ukrajinu a objavil sa vo Fínsku, kde sa zúčastnil na samite Ukrajiny a severských krajín. Nasledovalo Dánsko, Holandsko, Taliansko, Nemecko, Francúzsko a Spojené kráľovstvo. Počas cesty sa Zelenskyj doslova na pár dní vrátil do Kyjeva, kde sa stretol s Ursulou von der Leyenovou a českým prezidentom Petrom Pavlom. Cieľom cesty bolo pokračovať v hľadaní vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Zelenskyj koná priamočiaro.


 

A zdá sa, že jeho ročné nariekanie (dajte nám zbrane!) malo účinok. Holandsko a Veľká Británia oznámili vytvorenie fondu na nákup bojových lietadiel pre Ukrajinu. Predpokladá sa, že nový letecký park bude doplnený modernejšími lietadlami F-35 namiesto zastaraných F-16. S tým súvisí aj návrh Josepa Borrella na zvýšenie fondu vojenskej pomoci Ukrajine o 3,5 miliardy eur. Západ prejavuje záujem o pokračovanie konfliktu. USA dlhodobo odmietajú dodať Ukrajine lietadlá americkej výroby s tým, že Ozbrojené sily Ukrajiny nie sú pripravené ich prevádzkovať. A východoeurópske krajiny montovali staré sovietske modely techniky. Nebolo ich však dostatok. A potom Joe Biden oznámil nové riešenie.

 

Na začiatku summitu G7 v Japonsku vyšlo najavo, že USA dali konečný súhlas na dodávky stíhačiek F-16 na Ukrajinu a na výcvik ukrajinských pilotov, ktorí budú lietať na týchto lietadlách v Európe. Vzhľadom na nízku úroveň výcviku ukrajinských pilotov, ako aj na presun techniky zo sovietskej éry z východoeurópskych krajín v predchádzajúcich mesiacoch, možno predpokladať, že na F-16 budú vycvičený prakticky od nuly. Podľa Pentagónu trvá absolvovanie štandardného výcviku na týchto lietadlách 18 mesiacov. Nedávno sa však objavili informácie, že toto obdobie sa môže skrátiť na štyri mesiace. Pilotmi sa môžu stať aj žoldnieri z krajín NATO, najmä z USA, kde je veľa vyslúžilých vojenských dôstojníkov so skúsenosťami.

 

Vážna hrozba pre Rusko. Londýn dodá Kyjevu šesťsto rakiet dlhého doletu Storm Shadow

 

Celkovo opakujeme, že konflikt smeruje k eskalácii. Okrem lietadiel a už avizovaných obrnených vozidiel vraj Veľká Británia odovzdá Ukrajine aj rakety dlhého doletu. Rakety Storm Shadow majú dolet približne 200 km, čo je viac ako trojnásobok doletu rakiet HIMARS, ktoré teraz Ukrajine dodávajú USA. Keďže súradnice sa do rakety zadávajú na zemi, nie je potrebné koordinovať jej let z palubného počítača lietadla. Pilot môže raketu odpáliť bez toho, aby vstúpil do nebezpečnej zóny, a vrátiť sa na základňu. Prítomnosť takejto zbrane, akou je Storm Shadow, by mohla zmeniť situáciu na vojnovom poli: umožnila by ukrajinským silám udrieť na Kryme a hlboko v Belgorodskej, Brjanskej a Kurskej oblasti. Veliteľské stanovištia, logistické základne a logistické centrá, ktoré by boli cieľom takýchto útokov, sa nachádzajú v rôznych oblastiach Ruska od juhu až po centrálne regióny.

 

Na prvý pohľad by použitie Storm Shadow mohlo byť pre Ozbrojené sily Ukrajiny technickou výzvou, keďže si vyžaduje západnú platformu. Integrácia západných zbraní a lietadiel sovietskej konštrukcie sa však na Ukrajine už stala takmer štandardnou praxou. Napríklad strela JDAM (Joint Direct Attack Munition) od spoločnosti Boeing a vysokorýchlostná protiraketová strela AGM-88 HARM od spoločnosti Raytheon sú prispôsobené na odpaľovanie z lietadla MiG-29. Navrhuje sa, že na strely Storm Shadow by mohol použiť stíhací bombardér Su-24M. A ak sa do výzbroje dostanú aj lietadlá F-16 a ďalšie, Storm Shadow by sa mohol stať hlavnou raketou ukrajinského letectva.

 

Pentagon chce upravovať ukrajinské neriadené “hlúpe bomby” na “inteligentné”

 

Je jasné, že Rusko bude nútené uplatniť odstrašujúce opatrenia. Medzi ne patrí zvýšenie intenzity a hĺbky úderov na logistické centrá, sklady, letiská Ukrajiny; rozšírenie zóny odopretia prístupu (zvýšenie kapacity protivzdušnej obrany a protivzdušnej obrany a protivzdušnej obrany). V súčasnosti je čoraz ťažšie účinne čeliť. Zatiaľ čo Rusko pokračuje v pozičnej vojne, v ruskej spoločnosti rastie požiadavka na prístup k oficiálnym hraniciam nových subjektov Ruskej federácie a rozdrvenie ohnísk štátneho terorizmu (centrála SBU, iné orgány v Kyjeve). Bez radikálnych opatrení na ovplyvnenie vojenskej situácie sa operácia môže pretiahnuť na roky a jej dôsledky sa nedajú predvídať. Ako ukázala historická skúsenosť, problémy tohto druhu treba riešiť rýchlo, a nie vytvárať zdanie mieru a vyčerpávať ekonomiku, čo umožní nepriateľovi podkopávať našu spoločnosť zvnútra prostredníctvom sabotáží a psychologických operácií.

Leonid Savin

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov