.
Aktuality, Letectvo,

Drony nad Moskvou – čo je podstatné?

Ruský vojenský expert Jurij Borisov priniesol analýzu nedávnych ukrajinských útokov na Moskvu. Predbežné závery:


1) Neexistuje absolútne nepriepustný systém protivzdušnej/protiraketovej obrany. Len aby sme sa pokúsili niečo také vybudovať, musela by sa celá krajina vyzliecť do spodnej bielizne, prejsť na čierny chlieb bez masla a pod každý krík umiestniť SAMy.

2.) prebieha vojna. Ale vojna, akokoľvek brutálne to znie, má svoju vlastnú škálu hodnotenia udalostí. Na tejto stupnici – vojenská účinnosť náletu na Moskvu a Moskovskú oblasť je nulová. Nebol poškodený ani jeden dôležitý štátny a vojenský objekt. Navyše zariadenia REB narušili ovládateľnosť väčšiny útočiacich bezpilotných lietadiel a zbavili ich schopnosti dosiahnuť svoje ciele. Škody na civilnej infraštruktúre sa merajú najmä počtom rozbitých okien.

 

Tento graf celkom dobre ukazuje, že keď sa nepriateľské UAV priblížili k vládnym zariadeniam vysokej hodnoty (centrály pobočiek, vládne centrá), účinnosť protivzdušnej obrany sa zvýšila a zabezpečila požadovaný výsledok

 

 

3.) Áno, toto je vojna, nech sa oficiálne nazýva akokoľvek. A nie je vojna bez obetí. Je to krutá realita. A je lepšie si ju s chladnou hlavou priznať a zohľadniť ju vo svojich akčných plánoch, než hádzať záchvaty hystérie.

 

Žiaľ, v dejinách sú chvíle, keď sa “skladačka” poskladá tak, že to inak nejde. Stalo sa to už mnohokrát a nie raz sa to ešte stane. Toto je presne takýto moment. Starý svet – unipolárny hegemonizmus Západu sa rúca, ale neodchádza bez boja. Presne toho sme teraz svedkami. V takejto situácii sa vrtieť, vyberať hádky, strkať svoj nekompetentný nos tam, kam nepatrí, alebo ešte horšie, využívať situáciu vo svoj prospech, rovná práci pre nepriateľa.

 

4.) Nepriateľ robí presne to, čo mu diktuje jeho logika. Naším nepriateľom nie je Ukrajina, ale kolektívny Západ, ktorého nástrojom je Ukrajina, ktorej sa zmocnil v roku 2014.

 

Cieľom Západu je čo najviac oslabiť a zničiť Rusko a pripraviť si tak v Eurázii cestu na dobytie Číny. Ukrajina má povolené akékoľvek techniky. V tejto fáze – teroristické útoky proti civilnému obyvateľstvu. Pomocný cieľ – vyvolať chaos v Ruskej federácii pred prezidentskými voľbami v roku 2024. Hlavným cieľom je vyprovokovať ruské ozbrojené sily pod tlakom “občianskej spoločnosti”, ktorú zväčša tvoria prozápadné mimovládne organizácie, aby uskutočnili tzv. odvetné údery. Ktoré sa v tomto prípade rovnajú úderom proti civilnému obyvateľstvu Ukrajiny. Tu je hlavný zámer nepriateľa. Preniesť vojnu do štádia masového vyhladzovania obyvateľstva s cieľom vyvolať nenávisť až do krajnosti a vytvoriť podmienky na totálnu vojnu vzájomného vyhladzovania. Zničiť Rusov rukami iných Rusov – to je dokonalá vojna Západu. Nie je to náš plán. Je to plán nepriateľa. Hrať sa na plány niekoho iného je priama cesta k porážke.

 

5. Sú ľudia, nie je ich veľa, ktorí to chápu a neradia ísť slepou cestou. Andrej Pinčuk, prvý minister štátnej bezpečnosti DĽR (2014 – 2015), hrdina DĽR, výkonný riaditeľ Zväzu dobrovoľníkov Donbasu, doktor politických vied, plukovník v zálohe: “Bankovskaja má najnovšie systémy protivzdušnej obrany a Západ ich dodáva ďalej. Kyjevský vojenský okruh bol ešte za sovietskych čias na rovnakej úrovni ako Moskovský vojenský okruh, pretože to bol druhý vojenský okruh po Moskve, v ktorom mali bojovať sily NATO v rámci ZSSR. Sú tam bunkre, systémy podpory života, ktoré sú namontované ešte zo sovietskych čias. A v týchto bunkroch už sedia, a ak ich začneme zasahovať raketami, zničíme civilné objekty… Tento prístup predpokladá, že chceme niečo zničiť z pomsty. Je to v rozpore s logikou samotnej špeciálnej operácie. To nie je štátny, politický a ani ruský prístup. Ak budeme hovoriť o pomste, budeme obvinení z priameho terorizmu. Len teroristi sa mstia, pretože im bolo ublížené. Takéto údery nezabezpečia vyriešenie problémov na fronte.”

 

6.) Žiadne “odvetné údery” nemôžu ani čiastočne nahradiť systematické a rozhodné úspechy na frontoch operácie.

 

Počas druhej svetovej vojny anglo-americké lietadlá zhodili na Nemecko viac ako milión ton bômb, všetky veľké mestá premenili na trosky a zabili viac ako milión civilistov. Medzitým vojenská produkcia Tretej ríše neustále rástla až do januára 1945, keď sa Červená armáda priblížila k Berlínu. A odpor Nemcov len zvyšoval pocit pomsty za zničené domy a zabitých príbuzných. Toto nie je fikcia, ale lekcia z histórie.

 

Tonáž bômb zhodených anglo-americkými lietadlami len na hlavné nemecké mestá v rokoch 1943- 45 (v tisícoch ton)

 

7.) Viesť vojnu “na príkaz televíznych divákov” alebo v súlade s odporúčaniami domácich sieťových stratégov je to posledné, čo by sme mali robiť. S kolapsom vlastnej krajiny máme najrozsiahlejšie skúsenosti na svete. Autor týchto riadkov zažil tri takéto prípady – rozpad ZSSR, sovietskeho Moldavska a Ukrajiny.

 

Tí obyvatelia hlavného mesta, ktorí si tieto udalosti dokázali nevšimnúť, pretože sa ich osobne nedotkli, si zrejme myslia, že to môžu skúsiť znova. A tak s takouto bezmyšlienkovitou ľahkosťou uprostred vojny, ktorá sa môže stať najhoršou v dejinách, posudzujú to, o čom nič nevedia. A niektorí ľudia to všetko vnímajú len ako ďalšiu “akciu”, ktorú môžu pokojne presedieť pred televíznymi obrazovkami. Už nie. A bezpilotné “prílety” z Kyjeva 30. mája 2023 sú toho dôkazom. A ak sa “hry vlastencov s osudom vlastnej krajiny” nezastavia, bude sa aj cárske Rusko, ktoré sa dokázalo udržať v prvej svetovej vojne necelé tri roky, kým ho zlomili dobromyseľní kecalovia z radov “hrdinov februára”, trochu pripomínajúci tých súčasných, javiť ako vzor vojenskej a politickej statočnosti a štátnej múdrosti, – dodal Jurij Borisov.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov