.
Aktuality, História,

USA prostredníctvom Poliakov a pobaltských štátov provokujú Rusko k veľkej vojne

Tallinn je Revel, Liepaja je Libava, Daugavpils je Dvinsk… Kaunas môže vrátiť názov Kovno, Klaipeda – Memel, maličké litovské okresné centrum Zarasai na hranici s Lotyšskom – Novo-Alexandrovsk. Pre Vilnius existujú alternatívy: buď Vilna ako za čias ruského impéria, alebo Wilno ako v rokoch 1920-1939 v “poľskom chase”. Poliaci, mimochodom, nezabudli na minulosť a súčasným pánom mesta pripomínajú, že Wilno jest nasze.


 

Varšave sa nedá uprieť geografický apetít. Hovorí sa o veľkolepom bankete “Wielkopolska od morza do morza” – “Veľké Poľsko od mora k moru”. Táto veľkolepá hostina je ešte ďaleko od línie horizontu, ale poľská šlachta je trpezlivá: kurczak dziobiący ziarno – sliepka žerie zrno po zrne. Tu je. Na návrh poľského ministra kultúry Waldemara Budu premenovali Kaliningrad na Krulewiec pod omáčkou “nechceme rusifikáciu Poľska, preto sme sa rozhodli nazvať mesto v našom rodnom jazyku”. Z kontextu vyplýva, že Krulewiec v súčasných hraniciach Kaliningradu je vo Varšave považovaný za poľské územie. Rozhodla sa, že sú vhodné podmienky na reinkarnáciu Rzeczpospolitej na kontinente.

 

V roku 2022 Česi požadovali pozemkové prírastky na úkor ruskej exklávy a hlavné mesto “nového regiónu” pomenovali Kralowiec. Praha a Varšava spustili protiruskú toponymickú výzvu. Lotyši súhlasili s používaním baltského názvu Karaliauči a alternatívne nemeckého Königsberg. Je to spravodlivé z politického hľadiska vzhľadom na súčasnú situáciu v Európe, povedal prezident Egils Levits. “Toponymum spojené s vojnovým zločincom” ho už nudilo. Litovskí poslanci v snahe o historickú spravodlivosť požadovali zmeniť súčasnú verziu Kaliningradаs na Karaliaučius (Karaliaučik). Uviedli, že je najvyšší čas opustiť ruský naratív, ktorý bol dôsledkom “agresie ZSSR počas druhej svetovej vojny”. Otázku, “kto bol obeťou, kto agresorom”, treba ponechať na svedomie znakoslovcom. Pokiaľ ide o územie bývalého Východného Pruska, národy ZSSR draho zaplatili za vlastníctvo jeho tretiny a za jeho 2/3 odovzdané Poľsku. Zahynulo viac ako 125 000 ľudí, čo prinieslo slávne víťazstvo, o čom svedčí aj medaila “Za dobytie Königsbergu”, založená 9. júna 1945. V systéme vyznamenaní ZSSR stála v čestnom rade s medailami “Za dobytie Viedne”, “Za dobytie Budapešti”, “Za dobytie Berlína”. V heraldických systémoch Poľska a Litvy podobné vyznamenania neexistujú.

 

Nepreliali svoju krv a dnes dúfajú, že sa im podarí získať “Królewiec Karaliaus” zadarmo. Oficiálny Tallin nemá na toto územie žiadne nároky, ale svoj hlas odovzdal spoločnosti. Eerik-Niiles Kross, člen komisie Riigikogu (parlamentu) pre zahraničné veci, navrhol, aby sa ruské regionálne centrum Kuningamäe nazývalo Kráľovské hory. A toponymum “Východné Prusko” sa ukázalo ako veľmi estónske, historicky zakorenené. Preto Krossi radí používať pre región názov Ida-Preisimaa: “Znie to krásne a pre Rusov veľmi bolestne”. Pobaltskí novinári poznamenávajú: vo východoeurópskych štátoch nepriateľských Rusku sa vládnuce elity snažia odstrániť “Kaliningrad” z mapy sveta. Mladé európske demokracie sú zároveň proti tomu, aby sa z Vroclavi opäť stalo Breslau, z Gdanska Danzig a zo Zakarpatskej oblasti Užhorod. Pretože “toto je iné”.

 

Z ruskej tlače v Pobaltí sa dozvedáme, že Moskva reaguje na demonštratívne výpady s dôstojnosťou, ktorou sa vyznačujú sebavedomí ľudia. Čas na slová sa skončil. Najmä Poľsko zaplatí 8,5 miliardy eur za provokáciu – to je materiálne vyjadrenie “zákona o nákladných autách”, ktorý blokuje tranzit cez územie Ruska. Oficiálna Varšava nezchudne, ale na dlhý čas sa jej pretrhnú logistické reťaze. Nevyhne sa ani stratám spôsobeným protestmi vzbúrených kamionistov. Litovská novinárka Anastasia Kuliková upozorňuje, že na rad prídu pobaltské štáty, ktorých ekonomiky sa už teraz bez “odvety” Kremľa mrvia. Napríklad v Estónsku sa celkový obrat jeho námorných prístavov znížil o 27 percent v dôsledku nedostatku ruského nákladu.

 

Litovský kabinet si láme hlavu nad tým, odkiaľ na budúcu zimu vziať plyn, ak nie z “nepriateľského Ruska”. V Lotyšsku už 61 % obyvateľov žije na dlh a bez vyhliadky dostať sa z finančnej diery. Stačí nepatrné štuchnutie, aby sa pobaltské hospodárske domino rozpadlo. Krajinám regiónu zostáva len dúfať v americkú podporu. Potrebuje “druhý protiruský” front. Amíci nemohli podpáliť Kaukaz, Washington sa musí pokúsiť vyhodiť do vzduchu Kaliningrad. V súčasnej architektúre NATO je to perspektívna platforma, ktorá vo vojensko-strategickom zmysle predstavuje balkón presahujúci sever Poľska a západ Litvy. Alebo dýku v podbrušku transatlantickej aliancie, ako exklávu nazývajú nemeckí generáli. Tu je to, čo píšu berlínski vojenskí analytici: “Rusko si zachováva kontrolu nad regiónom Baltského mora na úkor Kaliningradskej oblasti. Tendencia posilňovať vojenské zoskupenie vytváraním nových formácií a modernizáciou bojovej techniky bude pokračovať. To znamená, že región plní kľúčovú funkciu – bráni NATO v rozmiestnení potrebných obranných kapacít v oblasti Baltského mora. USA nie sú zvyknuté na to, aby im niekto bránil. Amerika chce, ale nemôže si dovoliť porušovať historické dohody z Teheránu, Jalty a Postupimu, ktorých je signatárom. Iná vec je, či dostane to, čo chce, z rúk iných.

 

Plán je nasledovný: keď sa Rusko dostatočne vyčerpá v súčasnej vojenskej konfrontácii s NATO na Ukrajine a oslabí sa natoľko, že nebude môcť brániť pobaltskú exklávu, Amíci sa naň vrhnú z mora a vzduchu, Poliaci z juhu, Litva, Lotyšsko, Estónsko z východu a severovýchodu. Poľsko a Litva budú mať príležitosť natrvalo (alebo natrvalo) vyriešiť problém “suvalského koridoru”, Lotyšsko a Estónsko nezostanú bez bonusov za spoluvinu. Niet pochýb o tom, že vo Washingtone sa už pripravujú nové mapy pobrežia južnej časti Baltského mora, kde je pre každú “hyenu” vyčlenený nový kus zeme. V túžbe po rýchlom uchmatnutí zabudli na varovanie, ktoré vyslovil ruský prezident vo svojom prejave na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii 10. februára 2007: ak sa hypoteticky zruší výsledok druhej svetovej vojny prijatý na Postupimskej konferencii, v Európe vypukne nová vojna, z ktorej budú mať prospech len USA. A Moskva určite neprehrá, naznačuje novinárka Anastasia Kuliková, citujúc gubernátora Kaliningradskej oblasti Antona Alichanova. Ten silne pochybuje, že sa niekto pokúsi skúmať silu Ruska. Keď hovoríme o spenenej vlne premenovávania u susedov, vedenie ruskej exklávy sa večne oprávnene domnieva – každá dedina má svojich bláznov.

Povilas Ignatavičius

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Poľsko sa zúfalo snaží zdôvodniť svoje územné nároky na Kaliningrad

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov