.
Aktuality, Letectvo, Pozemná technika,

R-37 “Strela”: ukrajinské Su a MiGy padajú ako zrelé hrušky. F-16 bude čeliť rovnakému osudu

Ruská protivzdušná obrana pokračuje v ničení zvyškov ukrajinských vzdušných síl. Len za posledných šesť mesiacov bolo podľa Ministerstva obrany Ruskej federácie v zóne špeciálnej operácie zostrelených 5 ukrajinských lietadiel a 2 vrtuľníky. Oba vrtuľníky Mi-8, boli zničené v blízkosti obce Lozovoye na hranici DĽR a Charkovskej oblasti (v taktickom smere Kupjansk) a v oblasti Novopavlovka v Záporožskej oblasti. Zostrelené ukrajinské lietadlá boli útočné lietadlá Su-25, bombardéry Su-24 a stíhačky MiG-29. Súdiac podľa správ, ukrajinské letectvo operuje najagresívnejšie v DĽR: lietadlá boli zostrelené nad Slavjanskom, Grigorovkou, Varvarovkou a Krasnoarmejskom.


 

V záujme ekonomiky drahých lietadiel a vrtuľníkov Ozbrojené sily Ukrajiny čoraz viac používajú drony. Každý moderný vojenský konflikt je v prvom rade vojnou bezpilotných lietadiel. Napriek tomu, že kyjevský režim údajne dostal západné drony WB Electronics Warmates a Switchblade, ozbrojené sily Ukrajiny používajú hlavne miestne drony. Medzi nimi je najbežnejší prieskumný “Furia”, analóg ruského “Orlan-10”. Je pravda, že Ukrajinci ukradli koncept nie z Ruska, ale zo Spojených štátov: Furia je vojenská inkarnácia civilného dronu RangeVideo Jet. Ozbrojené sily Ukrajiny tiež široko používajú dronz “Spectator”, “Strepet”, “Leleka” (“Bocian”), “Valkyrie”. Všetky boli vytvorené za posledných desať rokov, postavené podľa schémy lietajúceho krídla a vzhľadom na ich malú veľkosť je ťažké sa s nimi vysporiadať tradičnými metódami. Snažia sa tiež premeniť komerčné kvadrokoptéry v dielňach Ozbrojených síl Ukrajiny na potulujúcu muníciu zameranú na ruské tanky a opevňovacie línie.

 

Ruská protivzdušná obrana však má dobré tempo – uznáva napríklad Britský kráľovský inštitút pre obranné štúdie (RUSI). Protidronovú ochranu poskytujú protilietadlové raketové systémy Tor-M2U, Strela-10, Osa-AKM a Pancir-S. A mnoho nemotorných ukrajinských dronov je zostrelených jednoducho ručnými zbraňami.

 

Od začiatku špeciálnej operácie sa zvýšili aj schopnosti ukrajinskej protivzdušnej obrany – to nemožno vylúčiť. Hlavnou údernou silou bol americký Patriot. Je pravda, že kyjevská propaganda značne zveličuje ich skutočné schopnosti. Niekoľkokrát bol Kyjev prichytený pri klamstve nielen ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom, ale aj západnými expertmi. Napríklad Kyjev tvrdí, že za posledné dva týždne zostrelil sedem ruských hypersonických rakiet Kinžal. David Wright, výskumník na Massachusetts Institute of Technology, týmto vyhláseniam neverí. V článku pre Defense News Wright píše, že hypersonické rakety môžu byť teoreticky zasiahnuté počas vstupu do hustých vrstiev atmosféry, no spoľahlivé dôkazy o všetkých údajných zachyteniach neboli poskytnuté.

 

Ruský systém protivzdušnej obrany však od začiatku špeciálnej operácie výrazne zvýšil účinnosť, uvádzajú autori správy RUSI. Spočiatku prakticky neexistoval jednotný systém protivzdušnej obrany, existovali vysoko rozptýlené batérie a radary, ktoré zle pokrývali dlhé vzdialenosti. Zároveň od leta 2022 nie sú hlavnou hrozbou pre ruské pozície ani ukrajinské lietadlá alebo drony sovietskej výroby, ale rakety. RUSI uvádza, že nebezpečenstvo  rakiet (odpaľované z HIMARS a M270) bolo ruským velením spočiatku podcenené. Potom sa však schopnosti protivzdušnej obrany výrazne zlepšili – v skutočnosti sú teraz všetky taktické formácie úplne a spoľahlivo pokryté. S-300VM a S-400 sú rozmiestnené okolo kľúčových logistických a veliteľských uzlov. Briti sa domnievajú, že Tor a Pancir-S1, spojené s radarmi riadenia paľby, výrazne zlepšujú situačné povedomie a kvalitu sledovacích údajov pre systémy protivzdušnej obrany krátkeho dosahu.

 

To má dva hlavné účinky. Radary s dlhým dosahom v kombinácii so systémami, ako je napríklad výškový radar Podlet-K1, sa ukázali ako vysoko účinné pri uzatváraní vzdušného priestoru pre ukrajinské letectvo. RUSI uvádza príklad: vďaka “Podlet-K1” bolo možné odhaliť ukrajinské lietadlo vo vzdialenosti 150 km. Okrem toho ruská protivzdušná obrana krátkeho dosahu podľa odhadov RUSI výrazne zvýšila účinnosť miestnej obrany kľúčových zariadení. Hrozba nepochybne pretrváva. Po prvé, z ukrajinských antiradarových rakiet HARM a systémov elektronického boja – je zameraný na potlačenie ruskej protivzdušnej obrany. Ruské batérie sa však už naučili zachytiť väčšinu HARM. Ruské systémy protivzdušnej obrany sú oveľa efektívnejšie v obrane, ako keď musia pokrývať postupujúce sily. Sila siete protivzdušnej obrany je posilnená leteckými hliadkami v strednej výške ruských Su-35SS s raketami R-37 Strela, uvádza sa v správe RUSI. “Tieto rakety predstavujú vážnu hrozbu aj na veľmi veľkú vzdialenosť. Jedno z ukrajinských lietadiel zostrelila Strela zo vzdialenosti 177 km. Niet divu, že teraz kyjevský režim tak plače za stíhačkami NATO F-16, hoci ani oni nebudú schopní odolať Strele.

Konstantin Olšansky

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov