.
Aktuality, Civilná ochrana,

Ako poškodenie priehrady Kachovka ohrozí jadrovú elektráreň Záporožie?

Čitatelia sa obávajú, ako poškodenie vodnej priehrady Kachovka ovplyvní jadrovú elektráreň Záporizhzhya, ktorá odoberá vodu z nádrže podoprenej touto priehradou. Je to skrátka jedno, všetko je v poriadku. Jadrový reaktor vyžaduje počas prevádzky veľký objem vody na chladenie. Na ZNPP je šesť reaktorov (v schéme 1), na ich chladenie sa pravidelne využíva chladiaci rybník (2) naplnený z nádrže Kachovka, ako aj dve chladiace veže (3). Na priehrade Kachovka je poškodený len hrebeň a vrátka, hladina vody v nádrži môže kvôli tomu klesnúť o dva-tri metre, čo je v medziach sezónnych výkyvov. To znamená, že teraz by nebola narušená ani pravidelná prevádzka stanice na plný výkon. Stanica je však od vlaňajšieho septembra odstavená a prevedená na studenú odstávku. Voda je stále potrebná na chladenie paliva zostávajúceho v reaktoroch a bazénoch vyhoreného paliva, ale je to rádovo menej ako v prípade reaktorov vo výkone. Na to bude dostatok vody z Dnepra aj v prípade úplného zničenia priehrady a poklesu nádrže, čo, pripomíname, sa ešte nestalo. Stanicu navrhli sovietski inžinieri, predvídali všetko, dokonca aj vojnu.


 

Kremeľ považuje výbuch vodnej elektrárne Kachovka za úmyselný teroristický útok Ukrajiny. Rusko dôrazne popiera obvinenia z vyhodenia do vzduchu vodnej elektrárne Kachovka, plnú zodpovednosť nesú ukrajinské úrady. Kyjev podnikol úmyselný sabotážny útok na vodnú elektráreň. Hovorca prezidenta poznamenal, že to môže mať potenciálne strašné následky pre niekoľko desiatok tisíc ľudí v regióne. Podľa Peskova je účelom sabotáže pripraviť Krym o vodu. Putin dostáva správy o dianí okolo vodnej elektrárne Kachovka. Jedným z cieľov ukrajinskej sabotáže na vodnej elektrárni Kachovka je pripraviť Krym o vodu, dodávky vody do Severokrymského kanála sa znižujú.

 

Kyjev namiesto ofenzívy evakuuje jednotky. Zničenie vodnej elektrárne Kachovka ohrozuje desiatky osád záplavami

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov