.
Aktuality, História,

Andrej Fursov: Stalin trikrát prekazil plány globalizátorov

Vo vnútri strany počas Stalinovho života, ho nenávideli dve skupiny. Jednu by sme mohli konvenčne nazvať ľavicovými globalistami: boli to tí, ktorí sa usilovali o svetovú revolúciu, boli to strážcovia kardinálov svetovej revolúcie, Lenina a Trockého. Boli presvedčení, že Stalin zradil vec revolúcie, keď začal rozbíjať štruktúry ľavicových globalistov, Kominternu.


 

Druhá skupina, ktorá prirodzene nemohla mať rada Stalina, bola súčasťou nomenklatúry, ktorá bola orientovaná na konzum. Ako viete, nomenklatúra je vrstva, ktorá sa vyznačuje veľmi prísne hierarchizovaným konzumom. Prirodzene, značná časť nomenklatúry chcela spotrebovávať oveľa viac. A tento konzumný kurz, ktorý viedol k premene nomenklatúry na kvázi triedu, a ľudia, ktorí tento kurz zosobňovali, boli prirodzene nezlučiteľní so Stalinom. Nemali ho radi, nenávideli ho a Stalin im na to odpovedal rovnakým spôsobom.

 

Keď sa Stalin dozvedel, že nomenklatúrni robotníci sa evakuovali do Samary, chcú pre svoje deti zariadiť špeciálnu školu, nazval ich “prekliatou kastou”. A keď Stalin povedal, že s budovaním socializmu bude rásť triedny boj a odpor voči tomuto procesu, nemyslel tým tradičné vrstvy ako kulaci a podobne, ako si niektorí z nás myslia – mal na mysli nomenklatúru.

 

A perestrojka to ukázala, ako by povedal Nabokov…so žiarivou jasnosťou. Paradoxné stretnutie týchto dvoch skupín: ľavicových globalistov, ktorí snívali o svetovej revolúcii, a tých, ktorí sa usilovali o konzum, dalo dokopy takpovediac trockisticko-bucharinovský blok, ktorý sa zapísal do dejín sprava doľava. Títo ľudia v sovietskom zriadení nenávideli Stalina. A to, že “uspokojovanie rastúcich materiálnych potrieb sovietskych občanov”, ktoré sa dostalo do programu komunistickej strany v roku 1961, bolo víťazstvom konzumu, konzumnej línie nomenklatúry.

 

Paralelne s tým prebiehala integrácia sovietskej nomenklatúry do svetového trhu, svetového systému. Pre mňa je toho najsilnejším vizuálnym príkladom fotografia: Kosygin je v Kanade ako predseda Rady ministrov ZSSR a sedí v indiánskej čelenke pod portrétom anglickej kráľovnej. Je to veľmi symbolické, pripomína to budúcnosť nomenklatúry. A kto nenávidel a nenávidí Stalina, kto a čo mu nemohol a nemôže odpustiť mimo krajiny?

 

Treba povedať, že Stalin trikrát prelomil plány globalistov, roztrhal plány globalizácie. Stalin prekazil ich plány trikrát: v rokoch 1927 – 29, keď obrátil krajinu od svetovej revolúcie k budovaniu socializmu v jednej krajine, v rokoch 1943 – 44, keď porazil Wehrmacht, a v roku 1952, keď už bola krajina v podstate obnovená. Nie za 20 rokov, ako si mysleli západní ekonómovia, ale len za 7 – 8 rokov. Okrem toho Stalin ukázal skutočnú alternatívu globalizmu: neoimperialistický subjekt, ktorý je vo svojej podstate antikapitalistický.

 

Okrem toho Stalin je určite kľúčovou postavou celých ruských dejín, a keď Jakovlev povedal doslovne: že rozbíjame nie Sovietsky zväz, ale celú tisícročnú paradigmu ruských dejín, hlavnou postavou, prostredníctvom ktorej sa to rozbilo, bol Stalin. Prečo? Pretože Stalin nie je len človek, je to fenomén. Mimochodom, sám Stalin si to dobre uvedomoval. Raz povedal svojmu synovi Vasilijovi, ktorý sa sťažoval, že s ním v škole zle zaobchádzajú a znižujú mu známky: Myslíš si, že si Stalin? – Nie, ty nie si Stalin; myslíš si, že ja som Stalin? – Nie, ani ja nie som Stalin. Potom ukázal na svoj portrét: tu je Stalin.

 

Takže Stalin spojil líniu svetového revolučného hnutia a Ruska – a okrem toho Stalin spojil revolučnú líniu vo vnútri Ruska a líniu imperiálneho, autokratického Ruska, a robil to veľmi dôsledne. Kľúčové dátumy tohto procesu, ako som už povedal, sú roky 1927 – 29, 1936, 1943 – rozpustenie Kominterny, hoci de facto sa tak stalo už skôr, plus hymna, epolety a tak ďalej, a napokon rok 1952 – premenovanie VKP, na KSSZ. Je veľmi zaujímavé, že aj na Západe sú ľudia, ktorí to veľmi dobre chápu.

 

Tu je napríklad Melnik-Botkin, nepriateľ komunizmu. Ide o vnuka Botkina, lekára, ktorý – ak sa poprava kráľovskej rodiny odohrala presne tam, kde sa predpokladá – bol zastrelený v roku 1918. Melnik-Botkin bol šéfom francúzskej tajnej služby za vlády de Gaulla. Nedávno poskytol veľmi zaujímavý rozhovor, v ktorom povedal, že do roku 1917 bolo v Rusku veľa nočných môr, ale najpozitívnejšou vecou v Rusku bol Josif Vissarionovič Stalin, ktorý krajinu vybudoval.

 

Malý dodatok o línii Kominterny, ktorá chcela rozpútať svetovú revolúciu, a o Stalinovom postoji k nej

Stalin, prirodzene, na úrovni rétoriky, keďže sa nazýval Leninovým žiakom, musel dodržiavať určité pravidlá. Ale celá jeho politika od polovice tridsiatych rokov – a možno aj skôr – smerovala k vytvoreniu kváziimperiálnej, neoimperiálnej štruktúry na antikapitalistickom základe. Jeho politika voči Kominterne bola veľmi tvrdá. Napríklad spravodajská služba Kominterny bola vynikajúca, ale musela byť porazená, pretože hrala na dve strany. Stalin mal síce svoju osobnú spravodajskú službu, ale napriek tomu musel tento zdroj obetovať.

 

Ak sa pozrieme na to, čo sa stalo po druhej svetovej vojne: keby Stalin chcel svetovú revolúciu, všade by boli nastolené komunistické režimy. A stal sa presný opak. Stalin uprednostňoval ľavicové nacionalistické režimy – preto napríklad niekoľko rokov neuznal Vietnamskú demokratickú republiku, čo Vietnamcov veľmi urazilo. De facto už bola uznaná, to znamená, že Stalinov kurz nesmeroval k svetovej revolúcii, ale k inej schéme vládnutia vo svete.

 

Môžeme sa len domnievať, akú povahu mali dohody Stalina s Rooseveltom, ale faktom je, že ako raz povedal ten istý Stalin: “Sú zámery, sú okolnosti a logika okolností je silnejšia ako logika zámerov.” Roosevelt reprezentoval štátny monopolný kapitalizmus, ktorý mohol tolerovať systémový antikapitalizmus, ktorým bol Sovietsky zväz. Po druhej svetovej vojne však vznikla nová mladá dravá frakcia svetovej kapitalistickej triedy, korporatokracia, ktorej predstaviteľom bol Truman. Tí nemohli koexistovať so systémovým antikapitalizmom. Preto prišla, zrejme násilná, smrť F.D.Roosewelta a mnohé ďalšie veci. Tento článok chcem ukončiť citátom Charlesa de Gaulla, ktorý povedal doslova nasledovné: “Stalin neodišiel do minulosti, ale rozplynul sa v budúcnosti”.

Andrej Fursov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov