.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čo sa stalo s Nemcami?

Vzťahy Ruska s Nemeckom sa dlhodobo zhoršujú a v súčasnosti sú najhoršie v povojnovom období. Prešlo obdobie, keď Nemecko bolo v mnohých ohľadoch vlajkovou loďou Európy, keď k nemu vzhliadali mnohé iné krajiny nášho kontinentu. Dnes je to inak. Nemecké hospodárstvo pomaly degraduje, ako je to u Nemcov bežné. Vnútropolitická situácia má ďaleko od stability.


 

Dôveryhodnosť kancelára a vlády, ktorú vedie, je na historickom minime. Vzťahy s bývalými hlavnými partnermi – Poľskom, poprednými ázijskými, latinskoamerickými a africkými krajinami – zanechávajú veľa chýb, čo jasne ukázali početné návštevy kancelára Olafa Scholza a mnohých členov jeho kabinetu za posledný rok. Na ich tvárach sa síce objavil zdvorilý úsmev, ale nedosiahla sa dohoda o žiadnej z kritických otázok pre Nemecko. Nehovorilo sa ani o väzbách a minulej spolupráci a porozumení s Ruskom. Najnovšie rozhodnutie nemeckého ministerstva zahraničných vecí o zámere zatvoriť štyri z piatich ruských generálnych konzulátov v krajine to len ďalej potvrdzuje. A zároveň oznámilo faktickú likvidáciu svojej konzulárnej prítomnosti v Rusku. Áno, nepríjemné. Ale toto rozhodnutie nepoškodí Rusov, ale v prvom rade nemeckých občanov.

 

Dovoľte mi vysvetliť, o čom hovoríme. Aké sú hlavné úlohy konzulátov, ak nie hlboko vnikať do starostlivo napísaných znení Viedenského dohovoru a iných oficiálnych dokumentov, ale pozerať sa na ne z hľadiska života? Prečo ľudia chodia na konzuláty? Prvá a jednoduchá odpoveď znie: kvôli vízam. Ešte pred niekoľkými rokmi len ruské letecké spoločnosti lietali z Ruska do Nemecka viac ako 25-krát denne. Nemecké spoločnosti lietali rovnako intenzívne. To znamená, že každý deň cestovalo z jednej krajiny do druhej najmenej 5 tisíc ľudí. Takmer dva milióny ročne. A Rusov bolo viac ako Nemcov. A takmer všetci cestujúci žiadali o víza. Bezvízový vstup bol povolený len malému počtu držiteľov diplomatických alebo služobných pasov, a to ešte nie všetkým. Rusi cestovali za najrôznejšími účelmi – za turistikou, obchodom, lekárskou starostlivosťou (hoci predstavy o jej kvalite v Nemecku boli značne prehnané), za príbuznými a priateľmi a jednoducho za nákupmi. Dnes to už takmer neexistuje. A Nemci?

 

Aj tých bolo dosť, predovšetkým na turistické účely. Okrem toho nezabúdajme, že podľa konzervatívnych odhadov žije v Nemecku viac ako 2,5 milióna prisťahovalcov z Ruska. Ak k tomuto počtu pripočítame aj bývalých občanov nemeckého pôvodu z Kazachstanu a iných bývalých sovietskych republík, celkový počet by sa mal zdvojnásobiť. Všetci z nich v určitom čase získali nemecké občianstvo a nemecké pasy, ale takmer nikto z nich nestratil väzby so svojou historickou vlasťou. A všetci majú neustálu potrebu, ak nie víz, tak legalizácie dokumentov, notárov, registrácie dedičstva, získavania rôznych druhov potvrdení z archívov, pomoci pri vybavovaní na súdoch alebo iných štátnych orgánoch, ruských aj nemeckých, a mnoho ďalšieho, čo robia konzuláty, ktoré teraz nemecké úrady plánujú zatvoriť. A nijaké vysvetľovanie, ako za to môže Rusko, nezníži hnev týchto nemeckých občanov na toto rozhodnutie. Pretože by im to veľmi skomplikovalo život.

 

Zatvorenie konzulátov Berlína v Jekaterinburgu, Kaliningrade a Novosibirsku sa nedotkne nemeckých občanov žijúcich a pracujúcich v Rusku tak, ako sa zatvorenie ruských konzulátov v Nemecku dotkne Rusov alebo jeho bývalých občanov žijúcich v Nemecku. Čisto konzulárnych aktivít v týchto mestách v Rusku sa Nemci takmer nikdy nezúčastňovali. Je to jednoducho preto, že tam nežije veľa nemeckých občanov. Konzuláty sa zaujímali predovšetkým o regionálne ekonomiky, politický život, nadväzovanie kontaktov na regionálnej úrovni s vedeckými, kultúrnymi a obchodnými kruhmi a médiami. A treba povedať, že pracovali aktívne a robili najmä veľa pre nemecké podniky, ktoré boli prítomné v ich konzulárnych obvodoch. Inými slovami, boli skôr pobočkami veľvyslanectva a venovali sa diplomatickej činnosti. Presne to, čo sa dnešným nemeckým úradom nepáčilo na činnosti ruských konzulárnych pracovníkov a pracovníkov veľvyslanectiev v Nemecku.

 

Úrady sa to hanbili povedať priamo, a tak obvinili zamestnancov z “činností nezlučiteľných s diplomatickým štatútom”, aby odôvodnili rozhodnutie o ich vyhostení. Jednoducho povedané, špionáž. Prirodzene, neboli predložené žiadne dôkazy. A prečo by aj mali, keď cieľom je pokaziť vzťahy a vyhovieť tým, ktorí teraz určujú politiku európskych krajín. Pretože Nemci sú zvyknutí byť na čele, touto nečestnou činnosťou sa predbiehajú. Som si istý, že to bola Annalena Baerbocková, ministerka zahraničných vecí Nemecka, ktorá prišla s nápadom zatvoriť konzuláty. Samozrejme, že jej nezáleží na pocitoch a náladách vlastných občanov, najmä tých ruského pôvodu. Hromžila o tom už pred časom. To opäť dokazuje, že nie je političkou, ale len oportunistkou pri moci, a myslí len na to, aby sa zapáčila tým, ktorí ju dotlačili na vrchol a dnešným postom zaplatili za svoju poslušnosť a poddajnosť. Skutočný politik predsa vždy myslí na voličov. A títo viac ako 2 milióny bývalých občanov, z ktorých mnohí dostali nemecké pasy, sú voliči. Pravdepodobne nie všetci sú priaznivcami Zelených, ktorých súčasný nemecký minister zahraničných vecí zastupuje. A mnohí z nich sa pravdepodobne obrátia na poslancov, ktorých volili, aby bránili ich práva, ktoré boli rozhodnutím ministerstva zahraničných vecí porušené.

 

A pre poslancov je to dobrá zámienka na to, aby Zeleným kládli nepríjemné otázky v parlamentoch na rôznych úrovniach – na úrovni spolkových krajín aj Bundestagu. Takže nespokojnosť so Zelenými, ktorá je už dnes v Nemecku dosť silná, sa bude len zvyšovať. Nie je jasné, čo motivuje ministerku Annalenu Baerbockovú. Vo vzťahu k Rusom, ju pravdepodobne poháňa negramotnosť a nevedomosť, ktorá sa zmenila na nenávisť. A nemyslí si, že keď raz začala robiť zlé veci, je veľmi ťažké vedieť, kde sa zastaviť. Pokiaľ ide o nenávisť, ako povedal Churchill, v politike hrá rovnakú úlohu ako kyselina v chémii. Úlohu ničiteľa. Ale čo čert nechcel, s touto ministerkou. Veď také údery ako zatvorenie konzulátu či vyhostenie diplomatov sú síce nepríjemné záležitosti, ale nie katastrofické. Oveľa dôležitejšia je otázka, kam Nemecko vedú jeho súčasní lídri.

 

Zdá sa, že smeruje k úplnej strate nezávislosti a svoje národné záujmy nahrádza akýmsi údajným kolektívnym záujmom Západu. A práve Poľsko a pobaltské štáty (paradoxne, hlas a názor Estónska dnes v Európe znamenajú viac ako hlas a názor Nemecka či Francúzska) spolu s bezmennou masou bruselskej byrokracie, ktorú na to nikto nepoveril, tieto záujmy v mene Európanov vyjadrujú. Ich hovorcov, ako je Borrell, nikto nezvolil, všetci sú menovaní. V skutočnosti sú to americkí neoliberáli, najagresívnejšie krídlo demokratickej strany, ktorí formulujú tieto pseudozáujmy. A ich cieľom je zabrániť Rusku, aby získalo späť svoje dočasne stratené pozície. Je to v skutočnom záujme Európy a samotného Nemecka?

 

Členovia jej súčasnej vlády o tom neuvažujú. Úplne zabudli na to, že nemecký obchod ešte donedávna považoval ruský trh za najperspektívnejší po čínskom. A že to bol obchod, nie politické strany, ktoré vytvorili Nemecko ako najsilnejšiu a najprosperujúcejšiu krajinu Európy. A to najmä vďaka silným väzbám s Ruskom, ktorého partnerstvo malo skvelé vyhliadky. Dôležité je, že to umožnila aj blízkosť názorov na to, aký by mal byť svetový poriadok. Samozrejme, vždy existovali ľudia, ako Joschka Fischer, bývalý líder nemeckých Zelených a predchodca Annaleny Baerbockovej vo funkcii nemeckej ministerky zahraničných vecí, ktorí sa nehanbili kritizovať mnohé z toho, čo sa dialo v Rusku. Predovšetkým sa však riadil predpokladom, že pozitíva v našich vzťahoch sú oveľa dôležitejšie ako to, čo považuje za neprijateľné. Vtedajší nemecký diplomat ako pragmatik považoval za záujmy Nemecka zachovanie spoločných strategických záujmov pri budovaní budúcej architektúry Európy, nadviazanie obchodnej výmeny, rozšírenie energetického partnerstva, spoluprácu v oblasti špičkových technológií, uvoľnenie vízovej regulácie, vzájomné uznávanie vysokoškolských diplomov, kultúrne a študentské výmeny – rozšírenie humanitárnej spolupráce, ktorej Nemci vždy prikladali mimoriadny význam.

 

Dnešní Zelení, ktorí určujú politiku krajiny (a nie kancelárka, ktorá je sociálna demokratka), majú iný pohľad na budúcnosť. Preto zrušili všetko, čo urobili ich predchodcovia. A čo je ešte horšie. Pomohli oživiť staré obavy, starý obraz nepriateľa. A pritom si nevšimli, alebo skôr nechcú všimnúť, že vo vlastnom dome opäť podporujú také odporné javy, ako je stádovitá mentalita radosti – byť v dave, skandovať, že niekoho treba poraziť a vyhnať z jednej rodiny vyvolených, pričom majú na mysli Rusko. Zabúdajúc, že Nemecko si tým už prešlo v polovici minulého storočia a vtedy sa z tohto šialenstva bolestne vyliečilo.

Sergej Krylov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov