.
Aktuality, Civilná ochrana,

Americké hrdzavé striekačky

Zdá sa mi, že Spojené štáty americké potrebujú urýchlene zmeniť národný symbol. Rodinná hlava orla a zelená teta s fakľou sú stále rovnaké, otrepané, nudné a nie veľmi zodpovedajúce princípom najbohatšej, najspravodlivejšej, najmierumilovnejšej (po občianskej vojne Severu a Juhu na jej území neprebehla ani jedna vojna, nikdy nebola napadnutá, ale koľkokrát napadla o to sa mlčí) a hlavne – najdemokratickejšej krajiny. Potrebujeme niečo, čo symbolicky zodpovedá všetkému naraz: podstate, ideám, ceste. A výsledok, ku ktorému táto cesta vedie.


 

Skratka KPP by bola na tento účel ideálna. Presnejšie, KPP. Pretože poštové adresy v Amerike sa začínajú domami a končia krajinami. Takže Kensington, Philadelphia, Pennsylvánia.

 

Pensylvánia je prvý zo štátov amerického Oceľového pásu, jej priemyselné srdce. V súčasnosti sa nazýva Rust Belt a ilustruje postoj amerických elít nielen k okolitému svetu, ale aj k vlastným občanom. Občanov, ktorých v osemdesiatych rokoch nahradili roboty (je to lacnejšie), vyhodili z pracovnej sféry a potom výrobu presunuli do krajín tretieho sveta. Tam, kde neexistujú odbory, kde domorodci pracujú za mizerný plat bez akýchkoľvek práv, čo umožňuje zámorským pánom dosahovať rozprávkové zisky. Čistý biznis, nič osobné. Čo robia robotníci? Čo chcú, sú to slobodní ľudia! Najlepšie by bolo, keby zomreli. Samozrejme, ľudí, ktorí prišli o všetko, nezastrelili (hoci nepochybujem, že mali aj takéto myšlienky), ale vytvorili všetky podmienky na to, aby v opustených mestách Hrdzavého pásu nebol život.

 

Ako sa to robí, možno vidieť na okraji zaujímavého mesta Philadelphia. Demokracia tam dosiahla svoj rozkvet a chodia tam vďační ľudia z celej Ameriky. Práve tam môže človek zarobiť viac ako milión a pol dolárov mesačne, ak má výhodný post. Anarchia tam prekvitá, ale vidno tam aj poriadok. Aj keď viditeľný len pre skúsené oko. Čiastočné oko by nemuselo oceniť hory odpadkov a potkanov, striekačky chrčiace pod nohami a ulice, po ktorých sa potulujú zombie. Je to len poriadok a spravodlivosť – ľudia dostanú, čo chcú. Drogy. Nikto ich neobťažuje. Polícia je v tejto oblasti veľmi opatrná, ak sa tu vôbec zdržiava, a policajti sa snažia nevystupovať z áut. Drogovo závislí si strieľajú priamo na ulici, prehnú sa na polovicu a chytia záchvat. Žijú a umierajú tak, ako chcú – vďakabohu, že na uliciach je vždy teplo.

 

Pravda, demokracia by nebola demokraciou, keby vedľa tých, čo sa chcú zfetovať, neboli spasitelia. Aj na nich sú zvyknutí a ani ich neokradnú. Najrôznejšie verejné nadácie a organizácie dodávajú drogovo závislým všetko od injekčných striekačiek až po metadón, čím sa z nelegálnych užívateľov stávajú užívatelia legálni. Ak sa chcete zničiť, nech sa páči, ale robte to pod dohľadom. Pomôžeme vám vyrovnať si účty so životom, ale dodržiavajte prosím slušnosť.

 

Je to veľkolepá a typicky americká dvojtvárnosť zbaviť ľudí zmyslu života a živobytia a potom im pomôcť zomrieť tým, že im poskytneme všetko, čo potrebujú, aby mohli prejsť na druhú stranu.

 

Kensington Avenue je veľmi typickým obrazom Hrdzavého pásu, kde človek, alebo to, čo z neho zostalo, dosahuje vrchol sebazničenia. Drogová závislosť však bujnie aj vo všetkých ostatných, nie celkom mŕtvych mestách. Pár drobností na doplnenie obrazu: práve vo Philadelphii bola podpísaná Deklarácia nezávislosti Spojených štátov. Práve vo Philadelphii sú od roku 1952 pri moci demokrati, ktorí sú kvôli ziskom, ktoré im moc prináša, podozrievaní, že sú pripravení premeniť celú krajinu na Philadelphiu. Hrdzavá injekčná striekačka je dokonalým symbolom modernej Ameriky, ktorý v sebe zahŕňa začiatok, cestu a koniec.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov