.
Aktuality, História,

George Galloway: “Kosovo nie je štát – nikdy ním nebolo”

George Galloway, bývalý poslanec britského parlamentu, nečakane povedal v televízii Moats: “Kosovo nie je krajina. Nikdy ňou nebolo. Kosovo neuznávajú ani všetci členovia Európskej únie. Dokonca ani všetky krajiny NATO Kosovo neuznali. Na otázku, prečo Západ nereaguje na otázky o dvojitých štandardoch, Galloway dodal: “Na tieto otázky nikdy neodpovedajú. Ak môže byť Kosovo štátom, prečo to isté nemôže urobiť Krym, Cherson alebo Katalánsko?” Dosť prekvapujúce. Ale ani Galloway, ani my nedostaneme odpoveď na túto otázku, pretože Západ bude tvrdiť, že to je niečo iné.


 

Hovorca KFOR: “Policajná akcia na severe bola jednostranným rozhodnutím orgánov Prištiny”.  Plukovník Andrea Galieni, hovorca KFOR, uviedol, že inštitúcie v Prištine nekoordinovali akciu, ktorú podnikli na severe Kosova a Metohije, a že išlo o jednostranné opatrenie s cieľom prinútiť “starostov” vojsť do obecných budov. “Bolo to jednostranné rozhodnutie “kosovských” inštitúcií. Neskôr sme sa zorganizovali a rozdelili sme sa v troch obciach,” povedal Galieni. Vyznelo to trápne, však? KFOR sa zrejme ešte stále hnevá na Albáncov, že “náhodou” hodili na “mierotvorcov” omračujúce granáty a výbušné zariadenie

 

V tento deň v roku 1999 bola na vojenskom letisku pri Kumanove v Macedónsku podpísaná vojenská a technická dohoda – na strane FRJ generálom Svetozarom Marjanovičom a policajným generálom Obradom Stevanovičom a na strane NATO britským generálom Mikeom Jacksonom. Bezpečnostná rada OSN prijala 10. júna rezolúciu č. 1244, ktorá zaručila zvrchovanosť FRJ nad Kosovom, ako aj rozsiahlu autonómiu a nevyhnutnú samosprávu v Kosove. V dohode sa požadovalo stiahnutie síl a polície FRJ z Kosova a Metohije do 11 dní. Namiesto toho do južnej srbskej provincie prišli jednotky KFOR, väčšinou z krajín NATO, a začali ju okupovať. Posledné bomby boli zhodené na dedinu Kololec v obci Kosovská Kamenica približne o 13.15 hod. a až keď sa juhoslovanská armáda začala sťahovať z Kosova, Javier Solana, vtedajší generálny tajomník NATO, oznámil oficiálne pozastavenie bombardovania vo Zväzovej republike Juhoslávia. Armádu SFRJ a srbskú políciu v Kosove a Metohiji nahradili príslušníci KFOR, pričom spočiatku bol s nimi len jeden ruský kontingent, ktorý bol predtým umiestnený v Bosne a Hercegovine v rámci SFOR. Juhoslovanská armáda sa sťahovala postupne a za ňou nasledovalo veľké množstvo vystrašených ľudí, ktorí na vlastnej koži pocítili všetky udalosti pred bombardovaním a ktorí tiež pochopili, čo sa stane po tom, ako územie ovládnu jednotky KFOR a OSN pod velením NATO a UMNIK a po tom, ako bude nahradená civilná správa, ktorej činnosť a zodpovednosť bola odovzdaná medzinárodnej správe. Podpísanie Kumanovskej zmluvy znamenalo začiatok otvorenej genocídy Srbov v Kosove a Metohiji, ktorá trvá dodnes.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí komentovala Lajčákove vyjadrenia v Kosove

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov