Model 1921 samopalu Thompson
Aktuality, História,

Pred 75 rokmi bola podpísaná “Dohoda medzi vládami ZSSR a USA o pomoci vo vojne proti agresii”.

Presne pred 75 rokmi, 11. júna 1942, bola vo Washingtone podpísaná “Dohoda medzi vládami ZSSR a USA o zásadách vzájomnej pomoci vo vojne proti agresii”. Tento dokument definitívne sformoval koncepciu hospodárskej a vojensko-technickej spolupráce medzi oboma krajinami. Napriek tomu, že hlavný podiel na víťazstve mal sovietsky priemysel, pomoc spojencov protihitlerovskej koalície zohrala významnú úlohu pri úspechoch Červenej armády na frontoch Veľkej vlasteneckej vojny.


 

 

Treba si uvedomiť, že Lend-Lease nebola charita ani humanitárna pomoc. Preto ZSSR na konci vojny vrátil značnú časť vojenskej techniky a zbraní. Okrem toho sa počas vojny realizoval program tzv. reverzného lend-lease-u. Sovietsky zväz dodal do USA mnoho strategických surovín, najmä 32 tisíc ton mangánovej rudy a 300 tisíc ton chrómovej rudy, ktoré sa používali pri výrobe pancierov. Celková hodnota dodávok zaslaných zo Sovietskeho zväzu do USA predstavovala približne 20 % dodávok v rámci lend-lease do ZSSR.

 

Vycerené zuby zverského kapitalizmu alebo Lend-Lease pre nacistov – Armádny magazín (armadnymagazin.sk)

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov