.
Aktuality, Civilná ochrana,

Hybridná inteligencia Elona Muska – nástroj vojny

Spoločnosť Elona Muska Neuralink oznámila, že získala povolenie na začatie testov neurónových implantátov na ľuďoch. Očakáva sa, že Neuralink vytvorí implantáty, ktoré po implantovaní do ľudského mozgu umožnia mozgu priamo komunikovať s počítačovým softvérom vrátane využitia technológie umelej inteligencie.


 

V roku 2021 Musk uviedol, že jeho startup Neuralink úspešne implantoval do mozgu opice čip, ktorý jej umožnil hrať videohry “mysľou”. Poslucháčom v aplikácii Clubhouse povedal: “Máme opicu s implantátom v lebke s malými drôtmi. Môže hrať videohry svojou mysľou.” Podľa jeho slov je opica “šťastná” a žije v “najlepšej opičej izbe na svete”, ktorú spoločnosť Neuralink zariadila pre testovacie zvieratá. “Chceme, aby medzi sebou hrali inteligentný ping-pong,” povedal Musk.

 

Startup Neuralink, ktorý sa zaoberá mozgovo-počítačovými rozhraniami, bol založený v roku 2016. Získal finančné prostriedky vo výške 158 miliónov dolárov, z ktorých 100 miliónov poskytol Musk. Deklarovaným cieľom technológie je napraviť následky poranení mozgu a miechy a doplniť stratené schopnosti pomocou implantovaného čipu. Musk je presvedčený, že rozhranie mozog-stroj, ktoré spoločnosť vyvíja, umožní ľudstvu dosiahnuť symbiózu s umelou inteligenciou (AI). “Dostaneme príležitosť splynúť s umelou inteligenciou. Bude to len voliteľné, ak to budete chcieť,” hovorí.

 

Ľudský mozog má limbický systém, ktorý je zodpovedný za prvotné potreby, túžby, emócie. Je tu motorická kôra, ktorá je zodpovedná za proces myslenia. Podľa Muska je však ľudská biologická inteligencia nedokonalá. Navrhuje rozšíriť schopnosti ľudského mozgu jeho spojením s umelou inteligenciou a vytvoriť tak hybridnú inteligenciu (HI). V skutočnosti AI už existuje, keďže ľudia komunikujú so smartfónmi a počítačmi, ale rýchlosť interakcie s nimi je extrémne pomalá. Zároveň je rýchlosť vstupu informácií do mozgu oveľa vyššia vďaka spôsobu fungovania zraku, ale tiež nízka. Nízka šírka pásma obmedzuje schopnosť ľudí spojiť sa s umelou inteligenciou.

 

Podľa Muska sa umelá inteligencia vyvíja tak rýchlo, že ľudia budú musieť splynúť s digitálnou inteligenciou a stať sa hybridom umelej inteligencie a človeka. “Časom budeme pravdepodobne svedkami užšieho splynutia biologickej inteligencie a digitálnej inteligencie,” povedal Musk na Svetovom vládnom summite 2017 v Dubaji. Vývoj hybridnej inteligencie Neuralink má strategický vojenský účel. Hybridná inteligencia by mohla výrazne zvýšiť účinnosť spravodajských a podvratných projektov Pentagónu a CIA. V súčasnosti projekt EMBERS, zameraný, ako sme písali, na organizovanie a monitorovanie sociálnych protestov v cieľových krajinách, vytvoril akéhosi kentaura – symbiózu ľudského kolektívneho vedomia a softvérových algoritmov. Skupina vedcov komunikuje s počítačovými algoritmami, ktoré monitorujú údaje o sociálnej situácii v cieľovej krajine s cieľom rozdúchať tlejúce uhlíky sociálnych protestov.

 

Hlavným vývojárom týchto algoritmov bol Gizem Korkmaz, profesor na univerzite vo Virgínii a hlavný riešiteľ podobného projektu Pentagonu Minerva. Vyvinula sieťové a štatistické modely, ktoré pracujú so zdrojmi, ako sú sociálne médiá, správy a blogy, “s cieľom predpovedať sociálne protesty, štrajky a výsledky volieb v cieľových krajinách Latinskej Ameriky”. Gizem Korkmaz uvádza: “Občianske nepokoje (protesty, štrajky a “prevraty”) sa pohybujú od malých nenásilných protestov zameraných na riešenie konkrétnych problémov až po udalosti, ktoré prerastú do masových nepokojov. Zisťovanie a predpovedanie týchto udalostí je kľúčovým záujmom sociológov a tvorcov politík”. Toto je oficiálna verzia úloh, ktoré Pentagon zadal vývojárom a účastníkom projektov Minerva a EMBERS.

 

V skutočnosti sú tieto projekty zamerané na podnecovanie sociálnych protestov a sú rozvinutím vojenského programu The Human Terrain System, na ktorom sa podieľali antropológovia, sociológovia, politológovia a lingvisti, ktorí vypracovali schémy na riadenie mentality obyvateľstva Iraku a Afganistanu počas invázie tamojšej americkej armády. Hybridná inteligencia projektov Embers a Minerva má všetky vyššie uvedené nevýhody spôsobené pomalou priepustnosťou tandemu človek – počítač. Ak by sa však tieto dva prvky spojili, účinnosť a rýchlosť takéhoto kentaura by sa výrazne zvýšila.

 

Stephen Fox, vedúci výskumný pracovník Fínskeho centra pre technický výskum a docent na Technickej univerzite v Tampere, vyvíja ešte pokročilejší model GI, ktorý nazýva “multiinteligencia” (MI), pričom naznačuje, že MI by sa mohol využívať na vojenské účely. Domnieva sa, že “senzomotorické schopnosti ľudského tela je oveľa ťažšie rekonštruovať do umelej inteligencie ako rozumové úlohy sústredené v mozgu, čo obmedzuje možnosti bojových hybridných inteligentných systémov”, a navrhuje integrovať ľudskú a strojovú inteligenciu s inteligenciou zvierat a vtákov: “Multiinteligentné hybridné systémy možno vytvoriť kombináciou rôznych typov prirodzenej a umelej inteligencie.

 

Napríklad ľudská inteligencia a inteligencia vtáčích dravcov sa kombinujú na rýchle a hospodárne zostrelenie dronov.” Prijíma bojovú misiu od očipovaného ľudského operátora, ktorý zasa dostáva situačné informácie v reálnom čase od umelej inteligencie, očipovaný dravec “môže ľahko zachytiť nepriateľský dron bez toho, aby sa zranil lopatkami rotora”. Využitie vtáčej inteligencie v rámci MI je oveľa efektívnejšie ako hybrid človeka a AI, hovorí Fox. “Multiinteligentné hybridné systémy by sa nemali obmedzovať na AI, ľudí a nejakú inú prirodzenú inteligenciu,” píše. – Napríklad včely by sa mohli používať spolu so psami, ľuďmi a AI na odhaľovanie nepriateľských mín. Výhodou včiel je, že sú rovnako dobré ako psy-čuchači, ale ich výcvik je lacnejší a rýchlejší a sú k dispozícii v oveľa väčšom počte.” Elon Musk pod rúškom humanistickej demagógie vyvíja hlavný prvok budúceho hybridného alebo multiinteligentného kentaura – rozhranie. Čipovanie opíc a prasiat už zdokonalil a čoskoro sa pustí aj do ľudí. Čo sa dá proti týmto zlovestným projektom urobiť a je to vôbec možné? Naša budúcnosť závisí od našich odpovedí na tieto otázky.

Vladimír Prochvatilov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov