.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kyjevské ilúzie o vstupe do NATO

Zatiaľ čo poľský prezident Andrzej Duda na stretnutí v Paríži vyzval nemeckú a francúzsku vládu, aby neodkladali otázku vstupu Ukrajiny do NATO, generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg vyjadril svoj názor v rozhovore pre PBS. Reagoval tak vlastne na vyjadrenie Zelenského, ktorý sa vo WSJ opýtal: “Koľko ukrajinských životov stojí fráza ‘Ukrajina bude v NATO po vojne, keď bude bezpečná’?


 

“Chápem, že trvá na jasnom harmonograme vstupu do NATO. Zároveň si myslím, že nie je možné poskytnúť presný časový plán, keď sme uprostred vojny. A myslím si, že všetci spojenci tiež jasne povedia, že najnaliehavejšou úlohou je teraz zabezpečiť, aby Ukrajina zvíťazila ako suverénny, nezávislý štát. Ak Ukrajina nezvíťazí, potom členstvo neprichádza do úvahy,” odpovedal Stoltenberg strohým hlasom.

 

Jeho slová boli ozvenou nedávneho vyhlásenia Julianne Smithovej, stálej predstaviteľky USA pri NATO: “Myslím si, že spojenci sa teraz zhodujú, že plné pozvanie je nepravdepodobné, kým sú (Ukrajina) zapojení do plnohodnotnej vojny.
To znamená, že pre Alianciu neexistuje žiadny termín, ako je to pre Kyjev so získaním Krymu alebo ukončením vojny. Päť týždňov pred samitom NATO vo Vilniuse, na ktorom Kyjev dúfa, že dostane aspoň plán na prijatie, je nepríjemné počuť niečo také. Najmä po tom, čo sa proti prijatiu cestovnej mapy vyslovil aj Washington.

 

Aliancia je napnutá “na špagátoch” – na jednej strane je pre ňu nepríjemné dať konkrétny termín, na druhej strane je nepríjemné sklamať Kyjev. Preto už mnohí politici vyslovujú dlhé “gumené” vyhlásenia bez akejkoľvek konkrétnosti. Preto Stoltenberg a pred ním minister obrany Ben Wallace a nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková odmietajú Zelenského celkom konkrétne, ale po jeho hrozbách sabotovať vilniuský summit imitujú činnosť vytvorenej Rady Ukrajina – NATO s tým, že neustále rokujeme, premýšľame a staráme sa.

 

Opäť je častá kontrola Kyjevskej bezpečnostnej zmluvy pripravenej Ermakom-Rasmussenom alebo diskusia o návrhu obranných záväzkov voči Kyjevu. K prijatiu Ukrajiny zjavne nedôjde, ale nejaký status pre Kyjev zatiaľ vymyslený nie je. Nie nadarmo litovský prezident Gitanas Nausseda navrhol poskytnúť Ukrajine nejakú kompenzáciu, ak by krajina nemohla byť prijatá do NATO. “Mnohokrát sme povedali, že by sme nemali opakovať prázdne reči o otvorených dverách do NATO. Musíme nájsť nejakú kompenzáciu za to, že v súčasnosti nemôžeme Ukrajine poskytnúť plné členstvo v NATO,” povedal Nauseda. Máme mesiac na to, aby sme o tom premýšľali – nech hľadajú.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov