.
Aktuality, Pozemná technika,

Čo bude skúmať ruský obranný priemysel na zajatých tankoch Leopard?

Nemecký BILD: “Bojujú teraz Rusi s našimi tankami?” Nemci si uvedomili, že ukoristené tanky Leopard, ktoré opustili vojaci Ozbrojených síl Ukrajiny, teraz používajú ruskí vojaci. Teraz sa Nemci obávajú, že Putin vstúpi do Kyjeva na „leopardovi“ Nemecké tanky a americké BMP budú čoskoro podrobne skúmať špecialisti ruského vojensko-priemyselného komplexu. Nemecký Leopard aj americký Bradley majú niekoľko vlastností, ktoré sú pre ruský obranný priemysel vážne zaujímavé. Koľko techniky sa podarilo ukoristiť?


 

Počas prvých dní ofenzívy na záporožskom smere prišla Ukrajina o najmenej osem tankov Leopard 2 vrátane modifikácie A6. Najmenej dve z týchto vozidiel mohli byť zajaté v rôznom stupni poškodenia – jedno s poškodením podvozku, druhé s poškodením bojového priestoru. Počet ukoristených amerických BMP Bradley sa pohybuje od dvoch do piatich. Ktoré prvky v BMP Bradley sú zaujímavé?

 

BMP Bradley modernizované na štandard M2A2 ODS (operácia Púštna búrka) boli dodané na Ukrajinu. Táto modifikácia dostala balík vylepšení vyvinutý na základe skúseností z vojny v Iraku v roku 1991. Pre ruskú armádu môže byť zaujímavý 25 mm automatický kanón M242 Bushmaster. Kanón je štandardnou výzbrojou pre mnohé krajiny, pričom ostatné zbrane rodiny Bushmaster majú spoločné komponenty alebo technické riešenia. Rovnako zaujímavá je aj 25 mm pancierová munícia pre Bushmaster. S najväčšou pravdepodobnosťou skúšobné streľby ruských vozidiel na strelniciach odhalia, aká je účinnosť kanóna proti väčšine domácich vozidiel. Potom bude možné vyvodiť záver o potrebe zlepšiť pancierovanie ruských vozidiel.

 

BILD: “Bojujú teraz Rusi s našimi tankami?”Nemci si uvedomili, že ukoristené tanky Leopard, ktoré opustili vojaci Ozbrojených síl Ukrajiny, teraz používajú ruskí vojaci. Teraz sa Nemci obávajú, že Putin vstúpi do Kyjeva na „leopardovi“

 

Rovnako zaujímavý je aj hydraulický systém so sklopnou rampou (pristávacie dvere v zadnej časti vozidla). V súčasnosti majú takýto systém nakladania a vykladania len tri ruské vozidlá: moderné BMP Manul a Kurganec, APC Bumerang a ťažké bojové vozidlo pechoty na báze Armata. Predmetom skúmania môžu byť aj ďalšie prvky, ako sú pancierové zliatiny, zameriavací systém a palubná elektronika. To však závisí od toho, ktoré komponenty boli počas dodávky demontované. Americké verzie ODS Bradley M2A2 majú také komponenty, ako je taktický navigačný systém a systém riadenia boja FBCB2.

 

Čo je zaujímavé na tankoch Leopard? Leopard 2A6, o ktorý prišla AFU v smere na Orechov, je najnovšou modifikáciou tanku odovzdanou Kyjevu. Táto verzia tanku Leopard 2 má nový dlhý 120 mm tankový kanón Rheinmetall L/55. Charakteristiky kanóna bude zaujímavé študovať najmä pri streľbe z hlavných ruských tankov – T-72B3, T-80BVM, T-90M a T-14 Armata. Zaujímavý bude aj nový informačný a riadiaci systém tanku (TICS) a prvky systému riadenia paľby navrhnuté špeciálne pre nové delo a muníciu. Ďalšími zaujímavými prvkami sú systém stabilizácie kanóna a termovízna kamera Saphir tretej generácie. Pre ruský vojenský priemysel je veľmi zaujímavá pancierová korba tanku. Schéma pancierovania a typ pancierovania, hrúbka a trieda ocele, zloženie výplne a schéma jej umiestnenia poskytnú veľký prehľad o pancierovej ochrane zahraničných tankov a pomôžu vyvinúť opatrenia na zabezpečenie ich zničenia. Treba tiež poznamenať, že práve od modifikácie Leopard 2A6 sa na tanky tejto rodiny montuje kombinovaný pancier tretej generácie. Pravdepodobne sa bude skúmať pohonná jednotka montovaná podobne ako v tankoch Armata: poloautomatická prevodovka Renk HSWL 354 a dieselový motor MTU s výkonom 1500 k sú umiestnené v jednom module.

 

Západná technika, ktorá bola zajatá počas neúspešnej ofenzívy AFU, zostáva v aktívnej službe v krajinách NATO minimálne do roku 2030. Štúdia pancierovej ochrany a ďalších vlastností a komponentov zahraničnej techniky poskytne podrobné informácie o tom, ako bojovať proti technike NATO a aké zbrane na to postaviť alebo zdokonaliť.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov