ULTV
Aktuality, Pozemná technika,

Nové ultraľahké vozidlo USMC

Veliteľstvo US Marine Corps Systems začalo po dosiahnutí počiatočnej operačnej spôsobilosti nasadzovať nové ultraľahké taktické vozidlo ULTV. Je to krok v modernizačnom úsilí USMC podľa programu Corps Force Design 2030. Toto najnovšie taktické vozidlo je určené na zlepšenie mobility námornej pechoty, prieskum a logistiku vrátane pôsobenia v zónach anti-access/area denial. Prvé ULTV už dorazili k I MEF (First Marine Expeditionary Force – Prvý expedičný zbor námornej pechoty), konkrétne k jednotke 1/5 (1. batalión, 5. námornej pechoty). Tam bude prebiehať štruktúrované zavádzanie ULTV do výzbroje zboru a po auguste 2023 bude nasledovať zavádzanie typu do výzbroje ďalších jednotiek USMC.


 

Ultraľahké taktické vozidlo (ULTV) je modulárne terénne úžitkové vozidlo, ktoré v súčasnosti nahrádza úžitkové vozidlo alebo UTV na konci jeho životného cyklu. Vďaka svojej schopnosti rýchlej konfigurácie umožňuje ULTV riešiť rôzne potreby námornej pechoty, od logistickej podpory a evakuácie obetí až po misie velenia, riadenia a elektronického boja. Okrem toho môže byť ULTV interne prepravovaný v MV-22 (konvertoplán) a CH-53E/K (ťažký vrtuľník), čo ďalej uľahčuje rýchle nasadenie. S pohotovostnou hmotnosťou okolo 3 000 lb (1360 kg) môže byť vozidlo vysadzované pomocou systémov Low Velocity Air Drop (LVAD) a Joint Precision Airdrop System (JPADS), tiež interne naložené v konvertopláne MV-22 alebo väčších vrtuľníkoch a môže byť prepravované aj v podvese pod nimi. Má dojazd 225 míľ (362 km) pri celkovej hmotnosti vozidla tesne pod 5 000 lb (2270 kg), môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť viac ako 60 míľ (96,5 km) za hodinu a má exportovateľný výkon 1 kW, čo je 20% nárast oproti MRZR D.

 

 

K zaradeniu vozidla treba USMC pogratulovať, postarala sa o bezsenné predvolebné noci všetkým slovenským politikom, ktorí citlivo vnímajú tesnú spojitosť až bez rozdielnosť medzi slovenskými ozbrojenými silami a americkou námornou pechotou.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov