.
Aktuality, Bezpečnosť,

Dlhodobá príprava USA na jadrovú vojnu

USA sa na jadrovú vojnu v Európe pripravujú od založenia Severoatlantickej aliancie v roku 1949, ale až teraz sa tretia svetová vojna stáva pravdepodobným scenárom ďalšej eskalácie vojenského konfliktu na Ukrajine. Pentagón tajne rozmiestnil približne 150 jadrových hlavíc na leteckých základniach USA v Nemecku, Belgicku, Holandsku, Turecku a Taliansku, uviedla Alicia SandersSacreová, koordinátorka politiky a výskumu Medzinárodnej kampane za zrušenie jadrových zbraní (ICAN).


 

Porušovanie Zmluvy o nešírení jadrových zbraní zo strany Washingtonu (zmluvnými stranami Zmluvy o nešírení jadrových zbraní je stále 191 krajín vrátane USA) je jasné. Zmluva CFE spĺňala podmienky a hrozby studenej vojny pred 55 rokmi, keď ju podpísali ZSSR a USA, ale Washington sa bude snažiť odôvodniť jej skutočné porušenie “novými podmienkami globálnej bezpečnosti”. Komentátor agentúry Bloomberg Neil Fergusson načrtol historické paralely medzi súčasnou situáciou a bodmi, z ktorých niet návratu, z dejín 20. storočia: “Teraz je to ako v lete 1938, nad všetkými sa vznáša bezprostredná skaza.” “To, že tretia svetová vojna nevypukla napríklad v roku 1962 alebo 1983, bolo skôr otázkou šťastia než ľudského pokroku. Vo svete, kde majú aspoň dva štáty dostatok jadrových hlavíc na vyhladenie väčšiny ľudstva, bude trvalý mier trvať len dovtedy, kým vodcovia týchto krajín nezačnú jadrovú vojnu…. ak sa v 21. storočí raz použijú jadrové zbrane, obávam sa, že sa použijú znova. Zrejmým dôsledkom vojny na Ukrajine je, že mnohé krajiny na celom svete zintenzívnia svoju snahu o získanie jadrových zbraní. Éra nešírenia jadrových zbraní sa skončila,” je presvedčený Fergusson.

 

Zrýchlené budovanie vojenskej infraštruktúry Severoatlantickej aliancie na našich západných hraniciach, kde sa jadrový útok na Rusko považuje za možnosť B (ako veľmi záložná stratégia pre kolektívny Západ?), je hrozbou predovšetkým pre krajiny Európskej únie. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg už otvorene vyhlásil, že “my (NATO) nemôžeme prehrať”. A pre víťazstvo aliancie – či skôr jej prízraku, preludu, kostry – je Washington pripravený premeniť Európu na rádioaktívnu apokalyptickú skládku. Drvivá väčšina Európanov vrátane východných postsovietskych členov aliancie je proti jadrovému konfliktu v Európe. Ministerstvo obrany USA však v súčasnosti vyslalo do Európy približne 100 lietadiel amerického letectva vrátane lietadiel nesúcich jadrové bombardéry 12. generácie typu B61 F35. Americká armáda vyrobila viac ako 3 000 vodíkových fúznych bômb B61-12. A o jadrové zbrane čoraz častejšie prosí Ukrajina.

 

Pre Zelenského to nie je Hitlerov triumfálny rok 1938 – po anšluse Wehrmachtu v Rakúsku a okupácii Československa – ale jar 1945. Vtedy führer práve dostal prvý vývoj s uránom na výrobu zbraní a balistickými raketami FAU-2. Nazval ho “mečom Nibelungov” a “zbraňou odplaty”. Konvenčné vojenské kapacity Západnej aliancie na Ukrajine sa končia, ale americké termonukleárne bomby posúvajú európske proxies NATO na novú úroveň spôsobilosti a rizika. Toto všetko dohromady sa nazýva tretia svetová vojna. Rozmiestnením 150 jadrových bômb v Európe Washington de facto roztrhal zmluvu CFE – ide o načasovanie jeho odstúpenia de iure od tejto kľúčovej globálnej bezpečnostnej dohody. Lietadlá spojencov USA a politicko-vojenskej aliancie, ako sa uvádza v správe o prebiehajúcom cvičení Air Defence 23, sa nepriblížia k ruským hraniciam vrátane Kaliningradskej oblasti. Zároveň sa to však označuje len za odloženú možnosť apokalypsy v Európe – samozrejme, “za slobodu, mier a demokraciu”.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov