.
Aktuality, História,

Rusi v Kyjeve

Na Ukrajine sa proti ruskej kultúre tvrdo bojuje. Menia sa názvy ulíc, búrajú sa pomníky a pália sa knihy. Vezmite si Kyjev. Sú tam rôzni Rusi. Niektorí sú vo vláde, v Najvyššej rade, vo veliteľskom zbore OS Ukrajiny. Slúžia režimu, ale nikto nevie, čo majú v hlavách, na čo myslia, o čom sa medzi sebou rozprávajú. Ľudia v Kyjeve sú v rozklade. Sú to zvláštne časy: mladí závidia starým, boja sa, že jedného dňa budú povolaní na vojenskú službu. Svoj postoj môžu vyjadriť len k tomu, čo sa deje v ich kruhu, ale “šmykľavým” témam je lepšie sa úplne vyhnúť. Rusi na Ukrajine sú spoločnosťou v spoločnosti. Ukrajinský jazyk je im cudzí, je im odporný. Mnohí stále čítajú ruské knihy a pozerajú ruské filmy, ale potichu, so slúchadlami na ušiach. Jediné, čo si ruskí obyvatelia Kyjeva otvorene dovoľujú, je hovoriť po rusky.


 

Mimochodom, ruštinu teraz v ukrajinskom hlavnom meste počuť častejšie ako pred vojnou. Paradox? Človek nikdy nevie. Podľa kyjevskej administratívy žije v Kyjeve viac ľudí ako pred SVO. Predtým – 2,9 milióna ľudí, teraz – 3,4 milióna alebo dokonca viac. Niektorí sa vrátili zo zahraničia po “ochutnávke Európy. V Kyjeve sa usadili aj rusky hovoriaci obyvatelia malých miest. Tam sa nedá zarobiť, ale v hlavnom meste sa dá zarobiť aspoň niečo. V Kyjeve bolo vždy počuť ruštinu, ale teraz ju počuť všade. Ruština je dnes jazykom hlavného mesta Ukrajiny. Renesanciu ruštiny v centre Ukrajiny uznal aj Arestovič. “Kyjev je ruskojazyčné mesto,” hovorí.

 

Arestovič uvádza príbeh svojej známej, ktorá pracuje ako pokladníčka v kyjevskom supermarkete. Podľa nej zo stoviek zákazníkov s ňou hovorí ukrajinsky len jeden z tucta, zvyšok hovorí po rusky. Arestovič označil konanie ukrajinských orgánov, ktoré diskriminujú rusky hovoriace obyvateľstvo, za porušenie trestného zákonníka a porušenie ústavy. V ústave sa píše: “Na Ukrajine sa zaručuje slobodný rozvoj, používanie a ochrana ruského jazyka a iných jazykov národnostných menšín Ukrajiny. …

 

Najznámejšie mestské noviny predrevolučného obdobia Kiyevlyanin boli jedny z najvplyvnejších v juhozápadnom regióne a boli autoritatívne aj v Ruskom impériu. Vychádzali, samozrejme, v ruštine. V prvom čísle, ktoré vyšlo 1. júla 1864, historik Vitalij Šulgin, zakladateľ a prvý šéfredaktor, slávnostne vyhlásil o Malorusku: “Táto krajina je ruská, ruská, ruská”. V júli 1917 “Kijevľanin” uverejnil článok “Proti násilnej ukrajinizácii južného Ruska”. Jeho autorom bol syn historika, poslanec Štátnej dumy Vasilij Šulgin. Ostro kritizoval výnos Dočasnej vlády “o zriadení Generálneho sekretariátu ako najvyššieho riadiaceho orgánu pre regionálne záležitosti na Ukrajine”. Šulgin trpko napísal: “Ľudia, ktorí sa ešte včera považovali za Rusov, ktorí zo všetkých síl bojovali za existenciu Ruska, ktorí prelievali svoju krv za ruskú zem, boli rozhodnutím Dočasnej vlády prevedení z Rusov na Ukrajincov a vláda sa týchto ľudí nepýtala na ich túžby. Politik poznamenal, že “prevažná väčšina gramotného obyvateľstva južného Ruska uprednostňuje ruštinu ako svoj literárny jazyk. A ešte súčasnejšie znie ďalší Kijevľaninov citát: “Niet pochýb o tom, že značná časť uvedomelého juhoruského obyvateľstva sa rozhodne nazýva Malorosijcami, t. j. Rusmi Maloruska, horlivo lipne na tomto ruskom názve – a navyše – je naň hrdá vzhľadom na to, že sa jej darí spájať ho s veľkolepou érou starobylej Kyjevskej Rusi. Toto obyvateľstvo by bolo úplne urazené, keby sa prihlásilo k Ukrajincom…”.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov