.
Aktuality, Bezpečnosť,

Egypt podal prihlášku do BRICS, je však v ekonomickej kríze a nedostatku

Ruský veľvyslanec v Egypte Georgij Borisenko v rozhovore pre tlačovú agentúru TASS uviedol, že Káhira podala prihlášku do zoskupenia BRICS, pretože jednou zo snáh, ktoré BRICS v súčasnosti vyvíja, je preorientovanie medzinárodného obchodu na alternatívne meny, či už ide o národné meny alebo novú spoločnú menu a Egypt sa o to veľmi zaujíma. Podľa Borisenka chce Egypt posilniť obchodnú a hospodársku spoluprácu s Ruskom, kvôli čomu sa vytvárajú nové platobné mechanizmy pre obchodné transakcie.


 

Ministri zahraničných vecí členských štátov BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika) sa 2. júna stretli v Kapskom Meste. Na stretnutí sa zúčastnili aj špičkoví diplomati z 12 krajín globálneho juhu, ktoré sa chcú k zoskupeniu pripojiť, menovite Argentína, Bangladéš, Komory, Kuba, Konžská demokratická republika, Egypt, Gabon, Indonézia, Irán, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty a Venezuela.

 

Určitým problémom Egypta je ekonomická nestabilita a nutnosť zvyšovať dotácie na základné potraviny pre obyvateľstvo. Egypt vyčlení 127,7 miliardy egyptských libier (4,14 miliardy dolárov) na svoj program potravinových dotácií na nadchádzajúci fiškálny rok, ktorý sa začína 1. júla, v porovnaní s 90 miliardami egyptských libier (2,92 miliardy dolárov) pred rokom.

 

Podľa vládnych údajov asi tretina zo 105 miliónov egyptských ľudí žije v chudobe a veľa Egypťanov je závislých od vlády, aby pre nich zabezpečila dostupnosť základného tovaru prostredníctvom štátnych dotácií a iných podobných programov. Egyptské ministerstvo financií odhaduje, že pre dotačný program bude potrebovať získať v zahraničí 8,25 milióna ton pšenice. Egypt je jedným z najväčších svetových importérov pšenice.

 

Parlament krajiny v pondelok schválil rozpočet vo výške troch biliónov libier (97,41 miliardy dolárov) na roky 2023-2024.
Egypt mal mať pôvodne na budúci rok v rozpočte naplánované celkové výdavky vo výške 2,991 bilióna libier (94,49 miliardy USD) a príjmy vo výške 2,142 bilióna libier (69,55 miliardy USD). Egyptská vláda počítala s cenou ropy na úrovni 80 dolárov za barel ropy Brent.
Rozpočet počíta s rastom reálneho hrubého domáceho produktu (HDP) o 4,1 percenta a priemernou mierou inflácie na úrovni 16 percent.
Od začiatku operácií na ukrajinskom bojisku sa egyptská mena znehodnotila takmer o polovicu a zahraniční investori stiahli z egyptského trhu ekvivalent viac ako 20 miliárd dolárov.

 

Vlani v apríli Egypt oznámil plán prilákať investície vo výške 10 miliárd USD v nasledujúcich štyroch rokoch, ktoré potrebuje aj na splnenie množstva záväzkov pri obsluhe zahraničného dlhu v najbližších mesiacoch.

 

Vo februári premiér Mostafa Madbouly zverejnil zoznam viac ako 30 štátnych spoločností, ktoré majú predať investorom do roka.
V utorok krajina podpísala s Južnou Kóreou dohodu o financovaní liniek káhirského metra v hodnote 460 miliónov dolárov. Minulý mesiac egyptské ministerstvo financií oznámilo predaj 9,5-percentného podielu v štátom kontrolovanom Telecom Egypt za 3,75 miliardy egyptských libier (122,4 milióna dolárov) v rámci presadzovania vládneho privatizačného programu.

 

Prebiehajú rokovania o predaji veľkej elektrárne v Beni Suef, južne od Káhiry, možnej dohode s Actis LLP a Edra Power Holdings Sdn Bhd v hodnote 2 miliardy dolárov, ktorá by mohla byť významným impulzom pre ekonomiku krajiny, uviedla agentúra Bloomberg.
Zvýšili sa aj poplatky za prejazd lodí Suezským kanálom. Egyptský minister pre zásobovanie a vnútorný obchod Ali Moselhy zároveň v pondelok uviedol, že pokračujú diskusie s Ruskom, Čínou a Indiou o platbách za dovoz v iných menách ako je dolár.

MK

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu:

SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov