.
Aktuality, Bezpečnosť,

Medzinárodné ekonomické fórum ukázalo, že plány USA a EÚ izolovať a zničiť Rusko zlyhali

Na SPIEF sa zúčastnili zástupcovia z viac ako 130 krajín. Budúcnosť dnes patrí multipolárnemu svetu a spravodlivému svetovému poriadku – tento postoj podporuje väčšina obyvateľov planéty. Zhrnuli výsledky uplynulého roka, keď Rusko čelilo bezprecedentnému vonkajšiemu tlaku. Vďaka politickému systému a ekonomickému modelu, ktorý vytvoril prezident Vladimir Putin, neboli sankcie voči krajine účinné. Naopak, ich iniciátorom sa vrátili ako bumerang. V Európe je recesia a miera inflácie dosiahla 6,1 %. V Rusku sa očakáva rast HDP o 2 % a inflácia o polovicu nižšia, teda 2,9 %. Na boj proti sankciám prijala Štátna duma 186 federálnych zákonov a spolu s vládou zaviedla viac ako 300 opatrení, na ktoré sa vynaložilo 8 biliónov RUB, z toho približne 1 bilión RUB na priame platby. Patria medzi ne: podpora občanov, poskytovanie výhod pre podniky a dotácie pre regióny. Prezident Putin vo svojom prejave stanovil niekoľko úloh: Zachovať príspevky na starostlivosť o deti so zdravotným postihnutím, ak rodič pracuje na čiastočný úväzok, a to zakotvením pojmu “čiastočný úväzok” v zákone; prídavky na deti vo veku do 18 mesiacov, ako aj univerzálny prídavok na dieťa, vyplácať počas celého obdobia, na ktoré boli poskytnuté, bez ohľadu na to, či sa príjem rodiny zvýšil alebo nie; zvýšenie minimálnej mzdy o 18,5 % od 1. januára 2024 a jej zdvojnásobenie do roku 2030; zrušiť kontroly v podnikoch, ktoré nie sú spojené s vysokým rizikom poškodenia ľudí alebo životného prostredia; zakotviť pravidlá o práve vykonávať kontroly podnikov len príslušnými orgánmi; podporiť spoločnosti, ktoré opúšťajú štatút malých a stredných podnikov, zaviesť prechodný režim preferenčného zdaňovania pre takéto spoločnosti. Štátna duma zo svojej strany urobí všetko pre to, aby sa rozhodnutia prezidenta čo najskôr implementovali do zákona. Prezident Putin zhrnul rozhovor na medzinárodnom fóre slovami: “Urobíme to, čo je v záujme Ruskej federácie a ruského ľudu. A každý to bude musieť vziať do úvahy. Publikum zatlieskalo. Nielen ruskí účastníci, ale aj zahraniční hostia.


 

Nemecký Focus : Rusko nie je také zraniteľné, ako si Západ myslel Západní politici vyžarujú dôveru vo víťazstvo v konflikte na Ukrajine. Rusko je však “vojensky silné, politicky neústupné a hospodársky nie je také zraniteľné, ako si Západ myslel”. Od začiatku konfliktu na Ukrajine sa Rusko “nestalo vyvrheľom medzinárodného spoločenstva, ale novým protizápadným vzorom”. Zoznam jeho úspechov je pôsobivý: Rusko si udržalo menovú stabilitu, našlo nových obchodných partnerov a dokázalo profitovať aj z odchodu západných spoločností.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov