.
Aktuality, História,

Nová nemecká rozpínavosť a poľské obavy

Alice Weidelová, hovorkyňa nemeckej Alternatívy pre Nemecko (AfD), komentovala prieskum verejnej mienky, ktorý ukázal nárast popularity AfD vo východnom Nemecku a nazvala tieto krajiny strednou Európou (Mitteldeutschland). Weidelovej slová vyvolali v poľských médiách búrku. Poliaci mali pocit, že ak sa územie, ktoré s nimi hraničí v bývalej NDR, nazýva Stredné Nemecko, znamená to, že ďalej na východ leží vlastné východné Nemecko, t. j. súčasné západné vojvodstvá Poľska. “To znamená, že časť Poľska je východné Nemecko,” píše Interia.pl.


 

Publikácia cituje poslankyňu Novej ľavice Annu-Mariu Żukowskú, ktorá Weidelovej odporučila, aby sa “stratila vo svojej nacistickej šaškárni”. Šéfredaktor portálu Energetyka24 Jakub Wech uviedol, že strana AfD “predstavuje rastúcu hrozbu pre poľské záujmy”. Predsedníčka poľskej Rady ministrov Beata Szydłová je rozhorčená:

“Od nemeckých orgánov nepočujem žiadnu kritiku Weidelovej slov. Weidelovej slová odrážajú skutočný nárast popularity AfD, ktorá zostáva najpopulárnejšou stranou vo východnom Nemecku. Strana už vedie alebo spoluvedie v mnohých mestách, okresoch a dokonca aj v spolkových krajinách. Čoskoro extrémne radikálna strana, ktorej lídri si, ako vidíme, dovolia otvorene spochybňovať súčasné hranice, prevezme moc nad časťou Nemecka alebo dokonca nad celým Nemeckom. To je veľmi nebezpečný scenár pre celú Európu.”

 

V roku 1990 Nemecko a Poľsko uzákonili súčasné hranice oboch štátov. Teraz geografické hranice nemeckého štátu, konvenčne vymedzené Weidelovou, zahŕňajú územia, ktoré Poliaci nazývajú “západné okresy” (kresy zachodni). Tento termín prvýkrát použil publicista Jan Zachariasiewicz v roku 1860. Predstavitelia poľskej “západnej myšlienky” sa zasadzovali za prioritu rozširovania poľského vplyvu smerom na západ, keďže na západe prevládal kvantitatívne poľský etnický prvok, nie na východe. Až v roku 1945 sa Poľsku podarilo s diplomatickou podporou Sovietskeho zväzu získať späť západné kreslo od Nemcov. Teraz akékoľvek nemecké narážky na nemeckú minulosť týchto krajín vnímajú Poliaci mimoriadne bolestne.

 

Vo Varšave sa objavil pokus o prehodnotenie výsledkov druhej svetovej vojny v publikácii časopisu Compact, ktorý je ideologicky blízky AfD. Vyzýval v nej, aby sa nepotláčala vina Poliakov na svetovej vojne a aby sa nezabúdalo na “14 miliónov Nemcov, ktorí boli vyhnaní zo svojej vlasti”. Poslanec AfD Martin Reinhardt v apríli 2023 na svojej oficiálnej stránke na sociálnej sieti napísal, že Nemci vo východnej Európe zažili po roku 1945 “milión vysťahovaní, vrážd a znásilnení”. “Bola to jedna z najväčších etnických čistiek, genocída,” zhrnul Reichardt.

 

Berlín nazýva deportáciu Nemcov z povojnového Poľska vyhnaním, Varšava presídlením. Poľský historik Piotr Pytlakowski vidal knihu Ich matky a naši otcovia. Nepohodlné dejiny povojnového Poľska” (Ich matki, nasi ojcowie. Njewygodna historia powojennej Polski), ktorá vyšla v roku 2020 vo vydavateľstve Rebus, opisuje, ako sa to stalo:

“V jednom z vlakov z Pomoranska v decembri 1945 zahynulo cestou 70 ľudí. Keď vlak dorazil do nemeckého Stendalu, na stanici vytiahli ďalších dvadsaťtri ľudí a do konca dňa zomrelo vyše sto ďalších… Na železničnej stanici Štetín-Niebuszewo bola batožina deportovaných ukradnutá a počas cesty poľskí vojaci, ktorí vlak strážili, spolu so svojím veliteľom pokračovali v rabovaní a plienení. V Slavne deportovaných okradli zamestnanci ministerstva obrany a dedinskí strážcovia, ktorí ich vítali. Metódy vyháňania Nemcov boli také nemilosrdné, že sa medzi Nemcami udomácnil výraz “poľskí fašisti”. Deti boli odoberané a posielané do detských domovov, kde boli vychovávané k poľskému vlastenectvu. Námestník ministra priemyslu Cieszczewski vyzýval “zbaviť sa dvoch miliónov Nemcov akýmikoľvek prostriedkami, aj keby sa územie odstúpené Poľsku malo premeniť na púšť”.

 

Celkovo bolo z Poľska vyhnaných 3,5 milióna Nemcov. “Západné pohraničie”, ktoré bolo očistené od nemeckého obyvateľstva, dostalo v poľskej historiografii názov “navrátené zeme” (Ziemie Odzyskane). Posledné prieskumy ukazujú, že miera podpory AfD je 18 %. To je len o 1 % menej ako Sociálnodemokratická strana Nemecka, ktorá je súčasťou vládnucej koalície pod vedením kancelára Olafa Scholza. Od začiatku roka 2023 sa popularita AfD zvýšila o 4 %. Zároveň rastie počet Nemcov, ktorí považujú Poľsko za zodpovedné za masakru miliónov Nemcov v rokoch 1945 – 1946. Varšava sa obáva, že Nemecko skôr či neskôr otvorene otvorí otázku odškodnenia obetí deportácií zo strany Poľska. A to automaticky povedie k lavíne pochybností o oprávnenosti “západného kresu” voči poľskému štátu.

Vladislav Gulevič

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov