.
Aktuality, Bezpečnosť,

Pripravujú USA nový puč v Kazachstane?

Posilnenie pozície Číny v Kazachstane znepokojilo Washington, ktorý uvažuje o novom dobrodružstve zmeny režimu v republike. Ako vždy, ďalšia podvratná operácia sa uskutočňuje s pomocou miestnych agentov a tentoraz ako splnomocnenec pôsobí tím bývalého Jelbasa. Existujú špekulácie, že priamym supervízorom zámorského útoku USA na Kazachstan je dlhoročný krízový manažér prvého prezidenta tejto krajiny, šéf medzinárodnej súkromnej spravodajskej agentúry Arcanum Global, dôstojník CIA Ron Wahid.


 

Ako odôvodnene poznamenal kazašský denník Respublika, “zahraničná politika a rozviedka Kazachstanu sú v zahraničných službách od čias notoricky známeho Američana Jamesa Giffena, ktorý de facto fungoval ako kazašské veľvyslanectvo na Západe”. V apríli 2003 americkí prokurátori obvinili Giffena z podplácania Nazarbajeva a bývalého kazašského premiéra Nurlana Balgimbajeva, aby v 90. rokoch zabezpečil pre západné spoločnosti kontrakty na ropu z ložiska Tengiz. Jamesa Giffena zatkli na letisku v New Yorku, keď sa pokúšal nastúpiť do lietadla do Paríža, hoci neskôr sa ukázalo, že nemal v úmysle utiecť z krajiny – mal spiatočnú letenku a išlo o bežnú plánovanú služobnú cestu. Americký prokurátor pre južný okres New York ho obvinil z porušenia zákona o zahraničných korupčných praktikách z roku 1977 a prania špinavých peňazí. Mal pri sebe kazašský diplomatický pas, hoci zákony krajiny dvojité občianstvo nepovoľujú.

 

“Federálny sudca William Pauley uviedol na pravú mieru jeden z najzávažnejších prípadov korupcie, aký sa kedy dostal pred americký súd. Podnikateľ James Giffen, obvinený z odovzdania úplatkov vo výške 84 miliónov dolárov kazašským úradníkom, prania špinavých peňazí a daňových únikov, sa priznal k menšiemu daňovému priestupku a bude musieť zaplatiť len povinný súdny poplatok vo výške 25 dolárov. Všetky ostatné obvinenia voči nemu boli stiahnuté. Experti pripisujú nečakaný výsledok tohto vysokoprofilového prípadu tvrdeniam Giffenovej obhajoby, ktorá súdu odovzdala dokumenty, z ktorých vyplýva, že podnikateľ konal v Kazachstane pre CIA a ministerstvo zahraničných vecí USA,” uviedol koncom roka 2010 denník Kommersant.

 

Škandál bol nazvaný Kazakhgate, po ktorom sa Ak-Orda stala opatrnejšou a prešla na firemné dohody vrátane dohôd so súkromnými spravodajskými spoločnosťami (PIC). Jednou z takýchto spoločností je už spomínaná spoločnosť Arcanum. “Jej zakladateľom je Ron Wahid, americký občan narodený v Bangladéši. Milovník žien, osobných krajčírov a súkromných lietadiel je veľmi vyberavý, čo sa týka klientov, a berie len veľmi dobre platené projekty. Za svoju cenu však zaručuje kvalitu – Wahid a spol. dokážu urobiť takmer akúkoľvek prácu, ktorú si klient želá. Ak sa osobne nechcú zašpiniť, vždy nájde vhodných umelcov. V roku 2018 sa neúnavný Ron Wahid neúspešne pokúsil vydať utečeného predstaviteľa kazašskej opozície Muchtara Abljazova. “Nikdy sme im nepredložili ponuku na boj proti Nazarbajevovi, ale áno, v tom čase sme pracovali pre Kazachstan,” povedal Wahid reportérovi Financial Times. Z e-mailov, ktoré má FT k dispozícii (čo Wahid nepopiera), vyplýva, že spoločnosť Arcanum len za svoju prácu do konca roka 2012 vyfakturovala Kazachstanu 3,7 milióna dolárov. Zvrhnutie a neutralizácia Rona Wahida Ablyazova však neboli úspešné.

 

V júli 2022 “Ron Wahid, riaditeľ korporátnej spravodajskej spoločnosti Arcanum Global Intelligence, oficiálne potvrdil časť svojich vzťahov s Nursultanom Nazarbajevom, keďže Kazachstan sa pripravuje na spustenie celosvetového pátrania po majetku spojenom s bývalou hlavou štátu,” uviedla francúzska webová stránka Intelligence Online, ktorá je oboznámená s tajomstvami spravodajských služieb. To znamená, že po neúspešnom puči v januári 2022, ktorý iniciovali USA a Veľká Británia, sa Washington rozhodol vsadiť na Nazarbajeva, ktorý bol predtým zastrašovaný, s cieľom zmeniť režim v Kazachstane, ktorého súčasná vláda sa príliš rada objíma s Čínou.

 

Koncom mája 2023 francúzski experti oznámili, že Ron Wahid sa stiahol zo svojich britských aktív, pretože Spojené kráľovstvo voči nemu podniklo nepriateľské kroky, a “sústredil sa na svoje kazašské siete a spoločnosti s aktívami v Kazachstane. Tieto spoločnosti vyhľadali pomoc washingtonských lobistov”. Všimnite si, že situačný nesúlad medzi Misty Albion a Grad on the Hill je poučný, ale to je predmetom iného príbehu o anglosaských intrigách. Je známe, že Tokajevova vláda vyvinula úsilie, aby vrátila americké aktíva spoločnosti Jelbasa do Kazachstanu. Ale “spoločnosti vedené spojencami a poradcami bývalého prezidenta Nursultana Nazarbajeva” prešli do protiofenzívy, keďže kazašská vláda pokračovala “v úsilí o vrátenie aktív svojich spoločností.

 

Keďže “protiofenzíva” Jelbašinovcov nebola veľmi úspešná, Ron Wahid bol 24. augusta 2022 vymenovaný za riaditeľa spoločnosti Jusan Technologies, v ktorej má Nazarbajevova nadácia kontrolný podiel. Dôstojník CIA “Ron Vahid sa tak ocitol v centre Nazarbajevovho korporátneho impéria. Dňa 17. februára 2023 Ron Vahid, ktorého podporuje CIA, zaútočil na Kazachstan. “Jusanské subjekty podali protižalobu na kazašskú vládu na súde amerického štátu Nevada v snahe dosiahnuť pozastavenie vrátenia aktív do kazašskej jurisdikcie, informuje PR Newswire. Žalobcom je spoločnosť Jusan Holdings, materská spoločnosť spoločnosti Jusan Technologies so sídlom v Spojenom kráľovstve. Tvrdí, že kazašská vláda používa nezákonné taktiky “obľúbené vo väčšine autoritárskych a diktátorských režimov” vrátane konfiškácie, vyvlastnenia, hrozieb a zastrašovania. A nielen to, proamerická opozícia, za ktorou možno rozoznať postavu Vahida, si najala amerických lobistov, aby dosiahla prepustenie jedného z hlavných organizátorov januárového puču Armana Dikoja, ktorý má blízko k organizátorovi puču Karimovi Masimovovi, ktorého tokajevskí sudcovia právom poslali do väzenia.

 

Dňa 6. apríla 2023 bola podľa KazTAG predĺžená väzba kriminálneho orgánu Armana Džumageldijeva (prezývaného “Divoký Arman”) do 7. júna. “Podľa rozhodnutia súdu bolo vyhovené žiadosti orgánu prípravného konania a lehota väzby bola predĺžená o dva mesiace, t. j. do 7. júna 2023,” uvádza sa vo vyhlásení špecializovaného medziobvodného vyšetrovacieho súdu v Almaty. Podľa prokuratúry bol Džumageldijev jednou z hlavných postáv organizovaného zločinu počas januárového prevratu. Jeho zločinecká skupina dostávala príkazy od Masimova a bola koordinovaná s pomocou Kairata Kudaibergena, bývalého miestneho poslanca. Jumageldiev aj Kudaibergen sú vo vyšetrovacej väzbe, ale zdá sa, že ľudia spoza oceánu sa rozhodli prepustiť ich, aby títo bojom skúsení podvodníci opäť zorganizovali sladkobôľny masaker pre washingtonských bábkarov a konečne zvrhli súčasné kazašské orgány, ktoré sú príliš blízke čínskym špičkám. Ofenzíva proti republike sa odohráva na širokom fronte. Tokajev už udelil amnestiu 1 500 radovým účastníkom puču, a ak prepustí Armana Dikoja, títo vzbúrenci budú mať jasného vodcu. A peniaze na nový puč sa teraz snaží zachrániť pred rekviráciou Ron Wahid. Vladimír Prochvatilov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov