.
Aktuality, Bezpečnosť,

Saudská Arábia je výzvou pre USA

V júni saudskoarabský korunný princ Mohammed bin Salmán vyhlásil, že “už nebude obchodovať s americkou administratívou” a prisľúbil “vážne ekonomické dôsledky pre Washington”. Reagoval tak na vyhlásenie prezidenta USA Bidena, že kráľovstvo bude čeliť sankciám za svoje rozhodnutie znížiť ťažbu ropy. Informoval o tom denník The Washington Post s odvolaním sa na dôverný dokument. Američania sa, súdiac podľa reakcie, zdali byť na konanie korunného princa nepripravení. Okrem toho je Saudská Arábia pilierom petrodolárového systému vytvoreného v 70. rokoch 20. storočia, ktorý sa opiera o stanovenie cien vývozu ropy v americkej mene.


 

Podľa výskumníkov v posledných rokoch vzťahy medzi SA a USA neustále kolísali od chladných po mierne teplejšie. Táto závislosť jednoznačne zaťažuje Saudov, ktorí si nenárokujú vedúcu úlohu v regióne a nechcú byť len nástrojom politiky niekoho iného. Preto Rijád od začiatku roka prešiel od hrozieb k tomu, aby začal demontovať systém, ktorý mu už nevyhovuje. V januári saudskoarabský minister financií oznámil, že krajina je oficiálne otvorená zúčtovaniu obchodu s ropou a zemným plynom v iných menách ako v americkom dolári. “Nie je problém diskutovať o tom, ako budeme robiť naše obchodné vyrovnania, či v amerických dolároch, či v eurách, či v saudských riáloch,” povedal Mohammed Al-Jadaan pre televíziu Bloomberg v Davose.

 

Najväčší svetový vývozca ropy, ktorý už desaťročia udržiava menovú väzbu na dolár, okamžite prejavil snahu posilniť svoje vzťahy s najdôležitejšími obchodnými partnermi vrátane Číny. Ochota Pekingu prejsť na nákup ropy od Saudskej Arábie a ďalších krajín Perzského zálivu za jüany vedie k vytvoreniu nového globálneho energetického poriadku, napísal denník Financial Times. V marci Saudská Arábia podpísala s africkým kontinentom dohodu o nákupe ropy v kenských šilingoch namiesto amerických dolárov. Takmer synchrónne The Wall Street Journal citoval saudskoarabského korunného princa, ktorý “svojim spolupracovníkom povedal, že už nemá záujem vyhovieť USA”. Denník Financial Times napísal, že Saudská Arábia prijíma “hospodársku stratégiu, ktorá odstraňuje závislosť od USA”. Forbes ubezpečuje: už v septembri na výročnom stretnutí členov BRICS dôjde k udalosti kolosálnych rozmerov – Rusko spolu so svojimi aliančnými partnermi oficiálne oznámi vstup Saudskej Arábie do BRICS. Rijád nielen rokuje, ale plánuje aj vstup do Novej rozvojovej banky BRICS, uviedol Financial Time.

 

To bude signál, že starý svetový poriadok v oblasti ropy zanikol a rýchlo sa formuje nový. Medzitým susedný Irak, ktorý čelí nedostatku dolárov, je už pripravený platiť za dovoz súkromného sektora z Číny v jüanoch. Druhý najväčší producent OPEC sa pripája k popredným ekonomikám Blízkeho východu, ako je Saudská Arábia, nielen v ich snahe prepočítať platby za zdroje na miestne meny, ale aj v ich ekonomickom prepade voči západným krajinám. Začiatkom mája agentúra Bloomberg informovala, že Saudská Arábia a Irak zvýšili cenu ropy pre krajiny EÚ, čím sa júnová cena ropy stala najvyššou v tomto roku.

 

Postoj Mohameda bin Salmána je v skutočnosti veľmi pragmatický. Status “spojenca” USA v regióne vytvára pre Saudskú Arábiu zjavný problém: nepriatelia USA sa stávajú nepriateľmi kráľovstva. Ale nie naopak. V skutočnosti Rijád musí za svoje spojenectvo s Washingtonom platiť problémami, ktoré by tu nemuseli byť. Na druhej strane, otvorené nepriateľstvo s Američanmi sa Saudom tiež nevypláca; dokonca môžu nastať ďalšie problémy. Východiskom je vyváženie záujmov. Preto orgány SA vyhlasujú radikálne novú zahraničnú politiku zameranú nie na ochladenie vzťahov so Spojenými štátmi, ale na oteplenie vzťahov s ich protivníkmi, a túto politiku realizujú.

 

Za niekoľko mesiacov sa Saudskej Arábii podarilo nasledovné: niekoľkokrát vyhlásiť ústami saudskoarabského korunného princa, že už nebude “vyhovovať USA”, vstúpiť do Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO), prejaviť záujem o vstup do BRICS, znížiť ťažbu ropy proti želaniu USA v koordinácii s Ruskom a OPEC+, začať zbližovanie s Iránom a Sýriou, podpísať historické diplomatické dohody s Teheránom a Damaskom sprostredkované Pekingom a Moskvou, znovu otvorí svoju diplomatickú misiu v Sýrii (saudskoarabské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo toto rozhodnutie začiatkom mája), oznámi plán akceptovať platby za ropu v čínskych jüanoch namiesto amerických dolárov, podpíše s Čínou dohodu o partnerstve v hodnote 30 miliárd dolárov pre spoločnosť Huawei, oznámi plán výstavby čínskej ropnej rafinérie v hodnote 12 miliárd dolárov, po prvýkrát po mnohých rokoch privíta ruskú vojnovú loď, ktorá zakotví v Saudskej Arábii. Vďaka tomu všetkému koncom mája po návšteve Saudskej Arábie ruský minister vnútra Vladimir Kolokolcev povedal: “V našich štátoch, tak v Ruskej federácii, ako aj v kráľovstve, neakceptujú pokusy zvonka vnášať do našich krajín nejaké špecifické západné hodnoty. Možno čoskoro uzavrú manželstvá so zvieratami, ale to neznamená, že by sme mali nasledovať ich zásady. Niekto tam už pravdepodobne vrčí v očakávaní. Ale napriek tomu Saudi aj Rusi zastávajú jednoznačný postoj zachovania našich tradičných hodnôt. Valerij Iljin

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov