CV90
Aktuality, Pozemná technika,

Slovensko, Česko a Ukrajina podpísali deklaráciu o bojových vozidlách pechoty CV90

Ministri obrany Českej republiky, Slovenskej republiky a Ukrajiny podpísali Spoločnú deklaráciu o spolupráci pri obstarávaní a prevádzke pásových bojových vozidiel pechoty CV90. K podpisu došlo počas stretnutia ministrov obrany NATO v Bruseli. Podpísanie deklarácie má predovšetkým symbolický význam pre Ukrajinu, je to placebo na neurčitosť výrokov západných politikov ohľadne jej stále nepravdepodobného vstupu do NATO.


 

Podpísanie deklarácie znamená a pripravenosť troch krajín spoločne napredovať vo svojich obranných schopnostiach a považovať Ukrajinu za plnohodnotného partnera na západe. Česká ministerka obrany Jana Černochová pri podpise zdôraznila dôležitosť jednoty a spolupráce. Uviedla: „Ukrajinu vnímam ako jasnú súčasť západu. A sila Západu je v jeho jednote. Dnešný podpis Deklarácie o spolupráci pri obstarávaní a prevádzke pásových bojových vozidiel pechoty jasne ukazuje jednak to, že sme jednotní a pripravení spoločne napredovať pri zabezpečovaní našej obrany, jednak vnímame Ukrajinu ako plnohodnotného partnera.”

 

Deklarácia sa zameriava na uľahčenie výmeny informácií medzi krajinami o ich národných akvizičných procesoch. Pomôže to zosúladiť požiadavky ich armád a preskúmať možnosti spolupráce v oblastiach ako výroba, prevádzka, výcvik a servis. Dôležité je, že deklarácia neukladá zúčastneným krajinám ani tretím stranám žiadne právne ani finančné záväzky. Nenahrádza ani ustanovenia predchádzajúcej deklarácie medzi ministerstvami obrany Českej republiky a Slovenskej republiky o spolupráci pri obstarávaní a prevádzke pásových bojových vozidiel pechoty.

 

Zmyslom predchádzajúceho odstavca je aj to, že vozidlá dodávané na Ukrajinu sú staršie modely zaradené do výzbroje švédskej armády a vyzbrojené kanónom Bofors kalibru 40 mm.

 

Bojové vozidlo pechotu CV90 – informácia o jeho kúpe Slovenskom rezonovala po celom svete

 

Slovensko si za 1,3 miliardy Eur objednalo 152 vozidiel Mark IV, z ktorých najväčšia časť bola bojových vozidiel pechoty vyzbrojených 35 mm americkým kanónom Bushmaster III. (Stodvadsaťdva zo stopäťdesiatdva vozidiel bude dodaných vo variante bojové vozidlo pechoty. Dvanásť IFV bude vyrobených v novej konfigurácii pre čaty odstreľovačov s ťažkými odstreľovacími puškami, resp. pre čaty granátometov. Zostávajúce vozidlá budú zahŕňať veliteľské, prieskumné a ženijné a vyslobodzovacie varianty, zamerané na poskytovanie podpory špecializovanej bojovej logistiky. Zmluva zahŕňa aj výcvikové a vzdelávacie systémy, ako aj taktické simulátory.)

 

Dnes si ľudia na Slovensku myslia, že tým je nákup pásových bojových vozidiel pechoty ukončený. Platilo by len v prípade, že by Slovensko nemalo peniaze na žiadne ďalšie kusy. V opačnom prípade by nasledoval nákup dodatočných vozidiel, ak by na to existoval politický konsenzus a tým by sa tie peniaze, ktoré by Slovensko prípadne malo zase minuli.

 

 

Najväčšou chybou celého procesu obstarávania pásových bojových vozidiel pechoty bolo to, že prvých 152 vozidiel nezahrňovalo 20 samohybných mínometov Mjölner a to aj bez potreby navýšenia počtu vyslobodzovacích vozidiel. Tento mínomet kalibru 120 mm má dve hlavne, ktoré sa vyrábajú na Slovensku a švédskym ozbrojeným silám ich dodáva firma KONŠTRUKTA Defence, a.s.

 

Deficit samohybných mínometov potvrdili operácie na ukrajinskom bojisku, často o tom hovorili najmä proukrajinskí vojenskí blogeri. Táto chyba by sa možno dala odstrániť dodatkom k zmluve, ale úradnícka vláda na to určite nemá schopnosti a po vcelku jednoznačnom a očakávanom vyslovení nedôvery v NR SR zrejme ani kompetencie.

MK

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov