Tank Merkava Mk.4
Aktuality, Pozemná technika,

Izrael vyjednáva o predaji stoviek tankov Merkava

The Times of Israel zverejnil správu , že Izrael diskrétne rokuje o predaji svojich bojom overených tankov Merkava dvom nezverejneným krajinám, z ktorých minimálne jedna sa nachádza v Európe. Tento potenciálny export impozantných obrnených vozidiel predstavuje pre Izrael historický míľnik, pretože nikdy predtým neumožnil presun týchto zbraní do cudzích krajín.


 

 

Yair Kulas, vedúci izraelského riaditeľstva pre medzinárodnú obrannú spoluprácu, tiež odhalil tento fakt pre Calcalist Financial Paper. Kulas zdôraznil naliehavosť týchto rokovaní a uviedol, že mnohé európske krajiny sa snažia rýchlo doplniť svoj vojenský arzenál najmä potom, čo zásobili Ukrajinu vlastnými zbraňami v hodnote miliárd dolárov. “Momentálne vedieme pokročilé rokovania s dvomi potenciálnymi kupcami tankov Merkava,” uviedol Kulas, pričom rešpektoval utajenie identity záujemcov. Prezradil však, že jeden z nich sa nachádza na európskom kontinente.

 

Najzábavnejšie by bolo vidieť izraelské tanky Merkava na ukrajinskom bojisku s namaľovanými balkenkreuzmi alebo dokonca hákovými krížmi a hajlujúcimi posádkami. Predpoklad, že tanky môžu smerovať na Ukrajinu vyslovil portál armyrecognition.com.
Tanky prichádzajúce do úvahy pri týchto predajoch sú predovšetkým staršie modely, vrátane Merkavy Mk. II a prípadne Merkava Mk. III verzií, ktoré boli zavedené v 90. rokoch 20. storočia. Izraelský obrnený zbor už vyradil väčšinu týchto starších modelov a nahradil ich pokročilejším Merkava Mk. IV a zavádza do výzbroje model Merkava V.

 

Merkava bola navrhnutá tak, aby poskytovala svojej posádke maximálnu ochranu, a preto bol jej predný pancier zosilnený a motor umiestnený v prednej časti tanku, na rozdiel od väčšiny ostatných tankov. Táto konštrukcia tiež umožňuje posádke bezpečne uniknúť z tanku zadnou časťou pri zásahu protitankovým projektilom alebo po nájazde na mínu. Vytvára tiež viac priestoru v zadnej časti tanku. To umožňuje, aby bol tank použitý ako platforma pre medicínsku evakuáciu – overený koncept tankbulancie, predsunuté veliteľské stanovisko a bojové vozidlo pechoty. Racionálne uhly sklonu panciera zvyšujú pravdepodobnosť rikošetu.

 

Merkava II bola zavedená v roku 1983 a slúžila do roku 2020 v počte 580 kusov (Merkava I 1979-2014, 250ks). Mark II bol prvýkrát uvedený do bežnej prevádzky v apríli 1983. Hoci je v podstate rovnaký ako Merkava Mark I, zahŕňal početné malé úpravy v dôsledku skúseností po vpáde do Libanonu v predchádzajúcom roku. Nový tank bol optimalizovaný pre urban warfare a konflikty s nízkou intenzitou, s hmotnosťou mierne zvýšenou a motorom rovnakým ako Mark I.

 

Merkava II používala rovnaký 105 mm hlavný kanón a 7,62 mm guľomety ako model I, ale 60 mm mínomet bol počas výstavby prerobený tak, aby bol umiestnený v trupe a konfigurovaný na diaľkovú streľbu, aby sa tým odstránila potreba vystaviť operátora mínometu paľbe nepriateľa. Na tanky bola nainštalovaná automatická prevodovka izraelskej konštrukcie a zväčšený zásobník paliva pre dlhší dojazd. Boli doplnené zábrany proti priamemu dopadu rakiet, hlavne z pancieroviek na hlavný pancier. V systéme riadenia paľby bolo vykonaných veľa menších vylepšení. Aktualizované boli meteorologické senzory, analyzátory bočného vetra a termografická optika a zosilňovače obrazu poskytli väčšiu viditeľnosť a povedomie o bojisku. Existovali tri modifikácie II.B vylepšený systém riadenia paľby, senzory, II.C zosilnený pancier stropu veže, Mark IID s modulárnym kompozitným pancierom na podvozku a veži, ktorý umožňuje rýchlu výmenu poškodených modulov. Od roku 2015 izraelská armáda začala prerábať tieto tanky na ťažké obrnené transportéry.

 

Merkava III bola predstavená v decembri 1989 a vyrábala sa do roku 2003. V porovnaní s Merkavou II má vylepšenia hnacieho ústrojenstva, výzbroje a elektronických systémov. Najvýraznejšou zmenou bolo zavedenie miestne vyvinutého 120 mm kanóna IMI MG251 s dĺžkou 44 kalibrov. Toto delo a väčší dieselový motor s výkonom 1 200 koní (890 kW) zvýšili celkovú hmotnosť tanku na 65 ton (143 000 lb), ale silnejší motor zvýšil maximálnu cestovnú rýchlosť na 60 km/h (37 mph).

 

Bolo vykonaných mnoho ďalších zmien, vrátane doplnenia externého obojsmerného telefónu pre bezpečnú komunikáciu medzi posádkou tanku a zosadnutou pechotou, vylepšených kontajnerov na skladovanie munície, pridanie laserových diaľkomerov na označovanie cieľov, začlenenie modulárneho pancierového systému Kasag, navrhnutého na rýchlu výmenu a opravu na bojisku a na rýchlu modernizáciu, keď budú k dispozícii nové konštrukcie a sofistikované materiály. Počet vyrobených tankov Merkava III dosiahol 780. Momentálne sú rokovania o predaji tankov v pokročilom štádiu a čaká sa na vyslovenie súhlasu americkej administratívy s reexportom dielov vyrobených v USA.
MK
*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.
Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov