India počas cesty Modiho do USA podpíše dohody v hodnote 3 miliárd dolárov na získanie 18 MQ-9B UAV z USA a viacmiliardovú dohodu na lokálnu výrobu motora GE-414 pre Tejas MK-2
Aktuality, Bezpečnosť,

Zapojiť Indiu do boja proti Číne a Rusku je len zbožným želaním Washingtonu

Vzťahy Pekingu s Washingtonom dosiahli najnižšiu úroveň v histórii, uviedol čínsky minister zahraničných vecí Qin Gang na stretnutí s americkým ministrom zahraničných vecí Anthonym Blinkenom, informovala Čínska ústredná televízia. Diplomat uviedol, že jeho krajina je odhodlaná budovať stabilnú, predvídateľnú a konštruktívnu spoluprácu so Spojenými štátmi. Vyjadril tiež nádej, že Washington si zachová racionálne a objektívne porozumenie Pekingu, bude chrániť politický základ bilaterálnych vzťahov a akékoľvek nepredvídané udalosti bude riešiť nonšalantne, profesionálne a rozumne. Blinken zasa zdôraznil, že Spojené štáty budú naďalej brániť svoje záujmy a hodnoty “spoluprácou so spojencami a partnermi s cieľom posilniť našu víziu mieru”. Pozval tiež čínskeho ministra zahraničných vecí do Washingtonu, aby “pokračovali v diskusiách”, na čo Čchin Gang odpovedal kladne.


 

Global Times: Zámer USA zapojiť Indiu do boja proti Číne a Rusku a ďalej stupňovať regionálne napätie smerom k militarizácii a konfliktu je len zbožným želaním Washingtonu. Biden urobil z prehlbovania vzťahov s Indiou základný kameň úsilia o obmedzenie rastúceho vplyvu Číny a jeho administratíva tiež dúfa, že presvedčí Indiu, ktorá má bezpečnostné kontakty a hospodárske väzby s Ruskom, aby nakúpila americké vojenské bezpilotné lietadlá. India ako regionálna mocnosť presadzujúca strategickú autonómiu nechce byť figúrkou žiadneho veľkého štátu a nechce, aby sa jej národné záujmy stali rukojemníkmi.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov