K3
Aktuality, Pozemná technika,

Južná Kórea predstavuje koncept tanku novej generácie

Bezprostredne po dosiahnutí významných komerčných úspechov tanku K2 Black Panter (stačí, že Poľsko kúpi 1000 tankov a Južná Kórea vyše 260) predstavila juhokórejská firma Rotem (výrobca tanku K2) koncept tanku novej generácie K3 s rozličnými high-tech riešeniami. Nový hlavný bojový tank s názvom K3 je založený na modulárnej platforme s kabínou posádky vpredu a pohonným agregátom vzadu. Nízka silueta tanku so zníženou viditeľnosťou v radarovom a infračervenom spektre robí nový K3 pre nepriateľa takmer neviditeľným. Zároveň budú zbraňové systémy schopnosti stealth vďaka maximálnej integrácii vo vnútri veže.


 

Tank bude mať modulárny systém pancierovania založený na kombinácii ocele, keramiky a kompozitných materiálov.
Medzi hlavné inovatívne prvky tanku K3 patrí jeho bezposádková veža, ktorá obsahuje diaľkovo ovládaný 130 mm hlavný kanón s hladkým vývrtom hlavne a vďaka plne automatizovanému nabíjaniu sa posádka skladá z troch členov: vodiča, strelca a veliteľa tanku. Nachádzajú sa priestore pre posádku v pancierovej kapsule v prednej časti trupu, izolovanej od automatu nabíjania hlavnej zbrane, resp. skladu munície v strednej časti tanku.

 

K3 bude mať bojovú hmotnosť 55 ton a bude poháňaný dieselovým motorom, ktorý umožní tanku dosiahnuť maximálnu rýchlosť na ceste 70 km/h a 50 km/h v teréne s maximálnym dojazdom 500 km. Juhokórejská armáda požiadala Rotem o vývoj tanku K3 prostredníctvom náčelníka generálneho štábu, pretože K2 Black Panther už dosiahol maximálny vývojový potenciál a bol zavedený do výzbroje. Prvý prototyp tanku K3 by sa mal objaviť v roku 2030.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov