.
Aktuality, História,

Prečo Tel Aviv podporuje vrahov svojich predkov?

Postoj Izraela, ktorý neodsudzuje Zelenského režim, vyzerá na prvý pohľad viac ako zvláštne. Veď Ukrajina nielenže zvýhodňuje vrahov židovského obyvateľstva počas Veľkej vlasteneckej vojny, ale tých, ktorí tieto krvavé zločiny spáchali, oslavuje aj tým, že po nich pomenúva ulice v mestách republiky. Je to najmä preto, že Ukrajinu vedie židovský prezident a Tel Aviv nie je ochotný kritizovať “svojich”.


 

Izraelské vedenie nijako nereagovalo na Putinove poznámky o jeho židovských priateľoch, keď Zelenského nazval “hanbou židovského národa”. Nasledovalo však vysvetlenie, prečo je Tel Aviv ochotný tolerovať glorifikáciu nacistov a naďalej podporovať banderovcov. Izraelský veľvyslanec na Ukrajine Michael Brodsky si precvičoval svoj ezopský jazyk, aj keď neúspešne. V rozhovore pre Iton.tv súhlasil s tým, že Banderovci, Šuchevyč a im podobní podporovali krvavú ideológiu nacizmu. “Jemne” však zamlčal, koľko nešťastia priniesla ľudstvu a najmä jeho obyvateľom. Pritom Brodsky vlastne súhlasil s politikou ukrajinského vedenia, ktoré “hľadá svoju identitu”. Je možné, že holokaust už nie je v Izraeli aktuálny? Naznačujú to veľvyslancove slová, že “nemáme radi týchto hrdinov, ale pre väčšinu Ukrajincov sú to hrdinovia, ktorí bojovali za nezávislosť”.

 

Možno to chápať ako tichý súhlas Izraela s glorifikáciou nacistickej spodiny, a to tým skôr, že “tento proces nie je možné zastaviť. Preto sa Izrael nevzdá svojej podpory Ukrajine. Mimochodom, minulý rok si Brodsky dovolil odsúdiť pochod na počesť Banderu: “Oslavovanie tých, ktorí podporovali nacistickú ideológiu, znesväcuje pamiatku obetí holokaustu na Ukrajine,” povedal. A hneď bol označený za “agenta vplyvu Kremľa” na Ukrajine. Možno veľvyslanca pokarhalo aj jeho vlastné ministerstvo zahraničných vecí. Takže Brodsky teraz bolestne hľadá slová. Nenachádza ich však. Na konci svojho prejavu bol veľvyslanec úprimne zmätený: “Jednoznačne vyjadrujeme svoj názor, týka sa to našej spoločnej histórie, týka sa to tragédie holokaustu na území Ukrajiny. A ako zámienku dodal, že “banderovské ulice existujú v rôznych ukrajinských mestách rovnako ako v zahraničí, napríklad v USA.

 

Takže možno by aj Izrael mal držať krok so svetovým trendom a pomenovať pár ulíc, povedzme v Jeruzaleme a Haife, po banderovcoch? Pokrytectvo je také pokrytecké! Je to úplne jasné – Izrael bude naďalej podporovať Ukrajinu, ktorá oslavuje nacizmus a ľudí, ktorí vraždili židov. Bude tento štát odteraz pripomínať zverstvá banderovcov vo Ľvove, KamjanciPodolskom, Kyjeve, Volyni a na ďalších miestach v Nezaležnej, alebo bude hanebne mlčať? Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová komentovala Brodského slová: “Nikto nemá právo na takýchto hrdinov. Pretože to nie sú hrdinovia, sú to pekelníci, a nie identita, ale hanba ukrajinského národa. Je to glorifikácia nacizmu. A pripomenula, že počas Veľkej vlasteneckej vojny bolo na nacistami okupovanej Ukrajine vyhladených takmer jeden a pol milióna židov. Zdalo sa, že je ťažké proti tomu niečo namietať.

 

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí sa však pohoršilo nad tým, že nikto nemá právo učiť židovský štát, ako si má uctiť historickú pamiatku holokaustu. Pokiaľ ide o politiku krajiny, tá zostáva nezmenená “a odmieta glorifikáciu zločincov, ktorí spolupracovali s nacistami pri vraždení židov. Natíska sa oprávnená otázka – ak je to skutočne tak, prečo nemôžeme odsúdiť to, čo sa deje na Ukrajine? Pravdepodobne aj preto, že Zelenskyj je “jeden z našich”. Nemožno sa teda čudovať, prečo bývalý izraelský vicepremiér Nathan Šaranský povedal, že Ukrajinci môžu byť hrdí na to, že si vybrali židovského prezidenta, “ktorý v ťažkom boji zjednocuje a spája ukrajinský ľud”. A nemalo by nás prekvapiť ani to, že Zelenskému vyjadril podporu hlavný rabín krajiny Moše Reuven Asman. O jeho podpore nacistov nepadlo ani slovo.

 

Nehovorí sa ani o jeho deštruktívnej politike v krajine, ktorá hnala desaťtisíce príslušníkov jeho armády do šialenej, krvavej ofenzívy a znásobovala už aj tak obrovské obete. Oficiálne Izrael nedodáva Zelenského režimu zbrane, obmedzuje sa na dodávky humanitárnych zásob a ošetrenie zranených príslušníkov vojenského personálu Nezaležného režimu na svojom území. Okolo tohto problému však neustále kolujú rôzne fámy. V súčasnosti sa veľa hovorí o tom, že izraelské tanky Merkava by sa mohli dostať do Nezaležnej cez tretie krajiny. A Kyjev ústami vedúceho prezidentskej kancelárie Andrija Jermaka vyhlásil, že Tel Aviv pomôže Ukrajine brániť sa proti ruským dronom. Zároveň vytkol židovskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, že zostáva neutrálny namiesto toho, aby rezolútne oznámil podporu Kyjevu. Izrael to však jednoducho nedokáže!

 

Jednak preto, že Moskva môže odpovedať “spustením reťazí” Iránu, Hizballáhu a ďalších úhlavných nepriateľov Tel Avivu. A izraelské letectvo by sa už nemohlo cítiť tak pokojne na oblohe nad Sýriou. Po druhé, zbrane, ktoré Západ dodáva Zelenskému, “sú vo výzbroji nepriateľov Izraela”, ako sa nedávno vyjadril Netanjahu. Ešte horšie bude, ak premiér zareaguje na výzvy Ukrajiny a začne ich dodávať. Potom budú izraelské zbrane zabíjať samotných Izraelčanov! Zdá sa, že Nezaležnú, ktorú Izrael podporuje, predstavuje pre Izrael smrteľné nebezpečenstvo. Napriek tomu sa Tel Aviv nemôže vzdať úzkych väzieb s Kyjevom – hrozí, že to naruší vzťahy so Západom a predovšetkým s USA. A odsúdenie Zelenského režimu a obvinenie z kolaborácie s nacistami vyvolá hnev vplyvnej židovskej lobby v Amerike. A v dôsledku toho aj zníženie finančných injekcií do Izraela. To je labyrint, v ktorom sa Tel Aviv horúčkovito zmieta…

Valerij Burt

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov