.
Aktuality, História,

Bitka o Zapolárie trvala štyri mesiace

29. júna 1941 sa začala bitka o Zapolárie, ktorá trvala do 1. novembra 1944 a skončila sa víťazstvom Červenej armády. Počas Veľkej vlasteneckej vojny sa bojovalo v Murmanskej oblasti, Severnej Karélii, Barentsovom, Bielom a Karskom mori. Nemecké velenie sa snažilo za každú cenu zmocniť Kolského polostrova a základne Severnej flotily ZSSR – prístavu Murmansk.


 

 

Nacistické vojská sa snažili prelomiť sovietsku obranu, plánovali zbaviť Sovietsky zväz prístupu k Severnému ľadovému oceánu a postupovať na východ. Fínsko, bojujúce na strane Nemecka, chcelo Kolský polostrov a sovietsku Karéliu.  Hitler vrhol armádu s 97-tisíc vojakmi, aby obsadila naše územia. Proti nej stála 14. armáda Severného frontu s iba 52-tisíc mužmi. Ofenzíva spojených nemecko-fínskych síl trvala týždeň, ale nepriateľ nedokázal prekonať odpor sovietskych vojakov a bol nútený zaujať defenzívu, pričom na dlhý čas uviazol v polárnej oblasti. Nacisti sa nepokúsili dobyť Murmansk. Obytné oblasti boli nemilosrdne bombardované zo vzduchu. Celkovo jednotky Luftwaffe uskutočnili 792 náletov, pričom zhodili 185 tisíc bômb.

 

 

Množstvom a hustotou úderov bol Murmansk druhý po Stalingrade. Aj v takýchto podmienkach mesto naďalej pracovalo na víťazstve. Zintenzívnili sa dodávky vojenského vybavenia, munície a potravín v rámci programu pôžičky. Len v Murmansku bolo vyložených až 300 lodí a vyexpedovaných 1,2 milióna ton zahraničného nákladu. Vystúpenie Fínska z vojny na jeseň 1944 vytvorilo pre Červenú armádu priaznivé podmienky na ofenzívu. Počas Petsamo-Kirkenesskej operácie naše vojská oslobodili okupované sovietske polárne oblasti a poskytli veľkú pomoc pri oslobodzovaní Nórska. Celkovo v bojoch o polostrov Kola a severnú Karéliu padlo viac ako 67 tisíc sovietskych vojakov. Prezídium Najvyššieho sovietu ZSSR 5. decembra 1944 zriadilo medailu “Za obranu sovietskych polárnych oblastí”, ktorú dostalo približne 353 tisíc ľudí.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov