.
Aktuality, História,

Tokio by rado zabudlo na potupnú porážku od Sovietskej armády v auguste 1945

Nervózna reakcia oficiálneho Tokia na obnovenie “Víťazstva nad militaristickým Japonskom” v registri Dní vojenskej slávy Ruska sa dala očakávať. Japonskí politici, zvyknutí na to, že predchádzajúci predstavitelia Kremľa všemožne chránili “bohaté Japonsko” pred pripomínaním jeho úlohy v krvavej druhej svetovej vojne a potupnej porážky “svätého národa Jamato”, vnímali rozhodnutie Moskvy obnoviť historickú spravodlivosť ako ďalší signál, že Rusko už nemieni tolerovať nepriateľskú propagandu a politiku nášho ďalekovýchodného suseda.


 

Predstierali pritom, že Rusko zabudlo na vojnové zločiny japonského nacizmu a militarizmu. Tokio reagovalo zastrašovaním, že zákon o Dni víťazstva nad militaristickým Japonskom prijatý v Rusku by mohol vyvolať protijaponské nálady v Rusku a protiruské nálady v Japonsku. Na tlačovej konferencii to vyhlásil Hirokazu Matsuno, generálny tajomník japonského kabinetu ministrov. Podľa politika Japonsko pravidelne oznamuje Rusku svoj postoj k výsledkom druhej svetovej vojny. Matsuno tvrdil, že tento krok podnieti protiruské nálady medzi Japoncami. Generálny tajomník vlády zdôraznil, že japonskí diplomati vyzvali Rusko, aby nevytváralo “zbytočnú konfrontáciu medzi národmi”. “Je to mimoriadne nešťastné,” povedal. Pokiaľ ide o “postoj Japonska k výsledkom druhej svetovej vojny”, ide o neuznanie a skreslenie týchto výsledkov, predovšetkým územných.

 

Nejde len o revanšistické nároky na suverénne ruské územie, ktoré sú v príkrom rozpore s medzinárodnými dokumentmi z vojnového a povojnového obdobia. Japonská vláda si nárokuje aj ostrovy Dokdo (Takešima), ktoré boli po vojne vrátené Kórejskej republike, a podľa Číny naďalej nezákonne okupuje ostrovy Diaoyu alebo po japonsky Senkaku, ktoré pôvodne patrili Číne. “Obavy” japonskej vlády, že zákon prijatý v Rusku vyvolá medzi Japoncami protiruské nálady, sú falošné a pokrytecké. Robia ich vládnuce kruhy v krajine vychádzajúceho slnka a ich ultrapravicové fašistické milície počas celého povojnového obdobia.

 

Takmer každý deň búšia do Japoncov na uliciach Tokia a ďalších japonských miest propagandou šíriacou nenávisť voči našej krajine a ľudu a zosilnenou silnými reproduktormi, pričom požadujú, aby ruskí diplomati a zamestnanci ruských inštitúcií v tejto krajine “vypadli z Japonska” a “vrátili celú Čišimu (Kurilské ostrovy) a Karafuto (Južný Sachalin). Pravá bakchanália sa každoročne koná v celej krajine s podporou veľkého biznisu a úradov na takzvaný “Deň severných území”, ktorý oficiálne schválila vláda. Keď nielen krajne pravicové skupiny vznášajú revanšistické požiadavky voči našej krajine, ale koná sa aj oficiálne fórum s protiruskými heslami za účasti predsedu vlády, ministra zahraničných vecí, poslancov všetkých parlamentných strán a verejnosti.

 

V Japonsku nie je o nič menší rozruch okolo dátumu, keď Sovietsky zväz oficiálne vstúpil do vojny s Japonskom na početné žiadosti svojich spojencov – Spojených štátov, Veľkej Británie a Číny -, aby prinútil japonských militaristov, ktorí sa nechceli vzdať ani po atómovom bombardovaní Hirošimy, čo najrýchlejšie zložiť zbrane. Pamätám si, že keď som pracoval v Japonsku, každý rok 9. augusta boli stĺpy verejného osvetlenia v štvrti sovietskeho veľvyslanectva oblepené špinavými žltými letákmi, na ktorých bol zobrazený sovietsky vojak s hrozným úsmevom a samopalom v rukách, ako svojimi čižmami dupe po japonskej pôde

 

A to napriek tomu, že, ako už bolo uvedené, noha sovietskeho, ako aj ruského vojaka nikdy nevstúpila na územie japonskej metropoly. A sovietske lietadlá a lode nikdy nebombardovali japonské mestá. Kto teda, páni a páni z japonskej vlády, zámerne podnecuje protiruské nálady v Japonsku? V Rusku sa nikdy nič také proti Japonsku nerobilo a nerobí. A prijatý zákon, ako sa uvádza v odôvodnení, vôbec nie je namierený proti súčasnému Japonsku a jeho obyvateľom; je to aktuálna pripomienka mocným krajiny vychádzajúceho slnka o zdrvujúcej porážke japonského militarizmu v roku 1945, ktorý rozsieval smrť a ničenie v Ázii a Tichomorí.

 

Je to načasované, pretože vy spolu so svojím mocipánom, Spojenými štátmi, ste zabudli na svoju nedávnu historickú minulosť a opäť ste sa rozhodli obnoviť Japonsko ako vojenskú mocnosť pre vojenskú konfrontáciu so susednými národmi. V Rusku vieme, ako sa japonské vládnuce kruhy správajú k obyvateľstvu protirusky a rusofóbne. Veď je to japonská štatistika, že v povojnových prieskumoch až 80 % japonských respondentov tvrdí, že k našej krajine necíti žiadne priateľské city. A v poslednom čase sa toto číslo blíži k 100 % vplyvom japonských médií, ktoré bezostyšne obviňujú Rusko z “agresivity”. Podľa prieskumu japonskej vlády z jesene minulého roka má pozitívne pocity voči našej krajine len 5 percent Japoncov. Len 3,1 percenta japonských respondentov uviedlo, že vzťahy s Ruskom sú dobré. Takže falošné rozhorčenie japonskej vlády nie je ničím iným ako pokusom presunúť vinu tam, kde to bolí, ako sa hovorí. Za protijaponský môže “Deň víťazstva nad militaristickým Japonskom a koniec druhej svetovej vojny” označiť len ten, kto nechce pochopiť a uznať úlohu armády Sovietskeho zväzu, ktorá svojím víťazstvom nad neľudským japonským režimom zachránila životy státisícov, ak nie miliónov Aziatov vrátane Japoncov. A my, potomkovia našich hrdinských otcov, dedov a pradedov, si 3. septembra uctíme a pripomenieme ich obetavý čin.

Anatolij Koškin

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov