Berlín-Karlshorst
Aktuality, História,

Maria Zacharovová: “Kde sa pamäť stáva zbraňou”

Odpoveď oficiálnej predstaviteľky ruského ministerstva zahraničných vecí M. V. Zacharovej na otázku médií v súvislosti s publikáciou denníka Süddeutsche Zeitung “Kde sa pamäť stáva zbraňou”


Otázka: Nemecké noviny Süddeutsche Zeitung uverejnili 19. júna článok o múzeu “Berlin-Karlshorst”, v ktorom sa s odvolaním sa na vedenie múzea ruskej strane pripisujú “propagandistické zámery” pri organizovaní práce tejto inštitúcie. Tvrdí sa tiež, že expozícia je príliš orientovaná na Rusko a vzhľadom na, ako sa v článku zdôrazňuje, “agresívnu vojnu proti Ukrajine, ktorú rozpútala naša krajina”, je zachovanie štruktúry múzea v súčasnej podobe nemysliteľné. Ako by ste to komentovali?

Odpoveď: Považujeme za vhodné pripomenúť, že nemecko-ruské múzeum “Berlín-Karlshorst” – tak sa donedávna nazývalo jediné spoločné múzeum v Nemecku s Ruskom, venované dejinám druhej svetovej vojny a našim povojnovým vzťahom – bolo založené v roku 1967 pôvodne ako múzeum kapitulácie nacistického Nemecka. Práve v tejto budove v berlínskej štvrti Karlshorst bol v máji 1945 podpísaný Akt o bezpodmienečnej kapitulácii nemeckého Wehrmachtu. Múzeum získalo svoj súčasný štatút v roku 1995 v súlade s rusko-nemeckou medzivládnou dohodou z roku 1994, vrátane povinnosti zabezpečiť zastúpenie ruskej strany v jeho riadiacich orgánoch. V snahe vyhovieť politickej situácii sa súčasní nemeckí vládni kurátori múzea snažia rozmeniť jeho pôvodný účel, nasledujúc “kultúru zabúdania” príčin a výsledkov druhej svetovej vojny, prepisujúc dejiny nacistického obdobia a popierajúc rozhodujúcu úlohu Červenej armády pri oslobodení sveta od “hnedého moru”. Iniciátori tohto podniku si môžu byť istí, že ruská strana nedovolí zabudnúť na vyhladzovaciu vojnu, ktorú viedlo nacistické Nemecko proti Sovietskemu zväzu, a na to, ako sa skončila pre “Tretiu ríšu”.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov