Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharovová
Aktuality, História,

Zacharovová: ” USA už 37 rokov ignorujú rozhodnutie súdu s Nikaraguou”

Odpoveď oficiálnej predstaviteľky ruského ministerstva zahraničných vecí M. V. Zacharovej na otázku médií v súvislosti s posledným výročím rozsudku Medzinárodného súdneho dvora OSN z 27. júna 1986 vo veci Nikaragua proti Spojeným štátom americkým


Otázka: Ako môžete komentovať správy o výročí víťazstva Managui Na Haagskom súde v prípade Nikaragua proti Spojeným štátom? Hovorím o historickom rozhodnutí Medzinárodného súdneho dvora z 27. júna 1986, ktorý nariadil USA zaplatiť náhradu všetkých škôd spôsobených vojenskými a polovojenskými aktivitami USA na území republiky v 80. rokoch. Podľa dokumentov riadne predložených Nikaraguou ide o desiatky miliárd dolárov. Konečné víťazstvo je však ešte ďaleko – Spojené štáty rozhodnutie súdu už 37 rokov ignorujú. Z celého srdca podporujeme požiadavku na obnovenie historickej spravodlivosti, ktorú nedávno vyjadril nikaragujský prezident D. Ortega vo svojom príhovore generálnemu tajomníkovi OSN Guterresovi. Zároveň považujeme za kategoricky neprípustné, aby sa voči tomuto suverénnemu štátu naďalej uplatňovala americká agresívna politika, ktorá je v súlade s neokoloniálnymi ambíciami Západu. Dovoľte mi pripomenúť, že Washington v uvedenom období rozpútal občiansku vojnu v Nikarague, najmä výcvikom, vyzbrojovaním a financovaním hnutia contras, ktoré sa stalo svetoznámym vďaka svojmu krvavému teroru voči nikaragujskému ľudu a vláde Sandinovského frontu národného oslobodenia.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov